2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hajdúhadházon készültek Afganisztánba

Art of WAR  |  2010. 12. 10., 12:45

Harcászati komplex foglalkozást hajtott végre december 9-én az MH Tartományi Újjáépítési Csoport Afganisztánba készülő tizedik váltása Hajdúhadházon, a Vay Ádám Kiképzőbázison. A kontingens felkészülésének e kiemelt gyakorlatára meghívták a sajtó képviselőit is.

Közel 250 katonából álló kontingens készül Hajdúhadházon a fél évig tartó afganisztáni külszolgálatra. Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tizedik váltását a magyarok mellett horvát, montenegrói és albán katonák alkotják. A montenegrói szakasz feladata a táborvédelem, a horvátok katonai rendészként szolgálnak együtt a magyarokkal, míg az albánok törzstiszteket küldtek a PRT-ba.

HajdúhadházA kontingens felkészítésének harmadik fázisa – az úgynevezett kötelék felkészítés – egy hónappal ezelőtt, egészen pontosan november 8-án kezdődött Hajdúhadházon. A kiképzés már a végéhez közeledik, az állomány a jövő héten hajtja végre az úgynevezett záró gyakorlatot – mondta el Szloszjár Balázs alezredes, a tizedik váltás tervezett parancsnoka, azon a sajtónapon, amelyet december 9-én rendeztek a Vay Ádám Kiképzőbázison.

Az alezredestől megtudtuk: a misszióra készülő katonák az elmúlt hetekben úgy dolgoztak a kiképzőbázison, mintha már Afganisztánban szolgálnának. A lehetőségekhez mérten igyekeztek modellezni a Pol-e Humriban található tábor, a Camp Pannonia életét és müködését.

A PRT törzsének bemutatása után a tábor főbejáratánál kialakított ellenőrző-áteresztő pontnál folytatódott a sajtónap programja. Egy, a táborba belépni szándékozó tehergépjármü ellenőrzése során a robbanóanyag-kereső kutya „jelzett”, azaz robbanószerkezetet észlelt. Ennek megtalálását és megsemmisítését mutatták be a tüzszerészek a hadmüveleti területen is használt ANDROS F6A típusú robot segítségével. Mint elhangzott: a csúcstechnikát képviselő robot 20 kilogramm súlyú robbanószerkezet képes karjával felemelni, teljesítménye azonban akkora, hogy egy nagyobb teherautót is el tudna vontatni.

HajdúhadházA harcászati komplex foglalkozás során az afganisztáni misszióba készülő katonák bemutatták azt is, hogy mi a teendőjük, ha a katonai menetoszlopot támadás éri. A szituáció szerint, a négy jármüből álló konvoj egyik autója mellett improvizált robbanószerkezet, úgynevezett IED lépett müködésbe, s a támadás következtében az egyik katona súlyosan megsérült. A helyszíni ellátás után a konvojban lévő orvos légi mentést kért a sérülthöz. A MEDEVAC feladatra kijelölt Mi–24-es harci helikopter megérkezéséig a konvoj katonái, a kiérkezett gyorsreagálású szakasz tagjaival együtt, felvették a harcot a támadókkal, majd a sebesült elszállítását követően a konvoj visszatért a bázisra, átadva a tüzzónát az afgán nemzeti hadsereg kiérkező egységének.

A bemutatót követően Szloszjár Balázs alezredes a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az afganisztáni misszióba készülő katonák felkészítésébe beépítették a korábbi váltások tapasztalatait. A kontingens leendő parancsnoka szerint a horvát, montenegrói és albán katonákkal kiegészült magyar Tartományi Újjáépítési Csoport tizedik váltása maradéktalanul felkészült a rájuk váró, cseppet sem könnyü és egyáltalán nem veszélytelen feladatra.

Szloszjár alezredes elmondta azt is, hogy a 2011 tavaszán kiutazó kontingens katonáinak többsége a debreceni dandár zászlóaljainál szolgál, a speciális szakbeosztásokba azonban a Magyar Honvédség más alakulataitól is érkeztek tisztek és tiszthelyettesek és legénységi állományú katonák is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK