2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dinamikus Együttműködés 2011: az idei legnagyobb kiképzési rendezvény

Art of WAR  |  2011. 05. 17., 12:20

Idei legnagyobb gyakorlatára készül a Magyar Honvédség. A május 23. és június 7. közötti, Dinamikus Együttműködés 2011 elnevezésű gyakorlaton – valamint az ehhez kötődő Vigorous Warrior 2011 több nemzeti, katona-egészségügyi dinamikus és statikus bemutatón – számos feladat vár a részt vevő alegységekre és katonákra.

„A Dinamikus Együttmüködés 2011 gyakorlat – számos más hazai- és nemzetközi gyakorlat, valamint felkészítési rendezvény mellett – idén a Magyar Honvédség első számú hazai gyakorlata. Aki már több éve figyelemmel kíséri a Magyar Honvédség tevékenységét, az tapasztalhatta, hogy évente rendezünk egy nagyszabású gyakorlatot, ahol a katonák számot adhatnak felkészültségükről” – mondta el Garas László alezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) Szárazföldi Hadmüveleti és Kiképzési Főnökség kiemelt főtisztje.

Dinamikus Együttmüködés 2011: az idei legnagyobb kiképzési rendezvényA gyakorlat tervezéséért közvetlenül felelős tiszt hozzátette: korábban a Bevetési Irány gyakorlatok voltak azok, amelyek során a végrehajtásra kijelölt alegységek – az éves megmérettetésük mellett – egy-egy speciális képességet, szakterületet is bemutathattak.

A Dinamikus Együttmüködés gyakorlat névválasztása sem véletlen – tudtuk meg az alezredestől. Az együttmüködés szó az MH ÖHP alárendeltségébe tartozó szárazföldi és légierő haderőnemek, illetve a logisztikai erők közötti szoros kooperációt jelenti, amely ezúttal kiegészül a katona-egészségügyi szolgálattal való közös tevékenységgel is. A „dinamikus” szó pedig az együttmüködés minőségét jelzi.

Mint megtudtuk, a gyakorlat célja a részt vevő katonai szervezetek országvédelmi feladatokra történő felkészítése, valamint a parancsnokok és törzseik begyakoroltatása a Magyar Honvédség készenlétbe helyezésének, átcsoportosításának, a védelmi harctevékenység megtervezésének, megszervezésének, irányításának és vezetésének feladataira. Mindezek mellett gyakorolják a harctéren és a hátországban kialakított egészségügyi rendszer elemeinek müködtetését.

A gyakorlat levezetéséről szólva Garas László alezredes elmondta: az első mozzanatban a tatai székhelyü MH 25. Klapka György Lövészdandár 1. lövészzászlóaljának bázisán megalakított zászlóalj-harccsoport (ZHCS) komplex harcászati gyakorlatot, illetve éleslövészetet hajt végre. A gyakorlat második része az úgynevezett országvédelmi dinamikus bemutató foglalkozás, amit egy több nemzeti katona-egészségügyi bemutató foglalkozás követ.

Dinamikus Együttmüködés 2011: az idei legnagyobb kiképzési rendezvény„A gyakorlat alaphelyzetét úgy állítottuk be, hogy a két bemutató foglalkozás között összefüggés legyen: az ország védelme érdekében végrehajtott halogató harctevékenység során sérülést szenvedett állományt a katona-egészségügyi szolgálat különböző ellátási szintü, a harctéren, vagy a hátországban telepített objektumaiba szállítják és látják el. Így biztosítottá válik, hogy a katonák, a parancsnokok és a törzsek – az alaprendeltetésből adódó harcfeladataik begyakorlása mellett – a harctéri egészségügyi tevékenységet is gyakorolhassák” – mondta az ÖHP főtisztje, hozzátéve: a gyakorlat azért is kiemelt fontosságú, mert idén márciusban részben megújították a Magyar Honvédség készenléti szolgálatainak rendszerét, így a mostani kiképzési rendezvény egyben az új rendszer tesztelése is.

A Dinamikus Együttmüködés 2011 gyakorlaton résztvevő zászlóalj harcoló, és harctámogató megerősítést kapott, így jött létre a zászlóalj harccsoport. A tatai dandártól egy 152 milliméteres D-20-as ágyútarackos üteg, egy T–72-esekkel felszerelt harckocsi szakasz, valamint egy Konkurszokkal ellátott páncéltörőrakéta-szakasz érkezett a ZHCS-ba. Emellett a debreceni MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj felderítő szakasza csatlakozott a ZHCS-hez, a vegyivédelmi képességet pedig a székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalja adta. Győrből az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredtől egy Mistral szakasz, a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról két Gripen, a szolnoki helikopterbázisról pedig harci-, és szállítóhelikopterek erősítik a zászlóalj harccsoportot.

Dinamikus Együttmüködés 2011: az idei legnagyobb kiképzési rendezvény„Természetesen nem szabad megfeledkeznünk azokról a támogató-kiszolgáló szervezetekről sem, amelyek a gyakorlat valós biztosítását végzik majd. Ilyenek az MH 43. Nagysándor József Vezetéstámogató és Híradó Ezred, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, az MH Támogató Dandár, illetve az MH Bakony Harckiképző Központ” – mondta a főtiszt.

Garas László alezredes elárulta: nem véletlen, hogy a Dinamikus Együttmüködés 2011 gyakorlattal egyidőben rendezik meg a Vigorous Warrior (VW) 2011 elnevezésü több nemzeti, katona-egészségügyi dinamikus és statikus bemutatót. A Magyar Honvédség egészségügyi szolgálatának ilyen szintü gyakorlaton való részvétele ugyanis már évek óta foglalkoztatta az MH ÖHP vezetését. Annak pedig, hogy éppen most rendezik meg a bemutatót, az az oka, hogy idén júniusban Magyarország ad otthon a NATO Egészségügyi Főnökök Tanácsa (COMEDS) 35. konferenciájának, s ennek lesz része a VW 2011.

E gyakorlaton egyébként a magyar katona-egészségügyi szolgálat – a HVK egészségügyi Csoportfőnökség, a MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ, a Honvédkórház–Állami Egészségügyi Központ, valamint a budapesti székhelyü NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ kijelölt állománya – egy német-holland-magyar többnemzeti, ROLE-2 szintü képesség, egy francia mobil sebészcsoport és egy cseh MEDEVAC helikopter vesz részt.

A május 23-án ünnepélyes megnyitóval kezdődő Dinamikus Együttmüködés 2011 gyakorlatnak két fő látogatói napja lesz. Június 6-án az úgynevezett szakmai napot tartják, amelyre az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt alakulatai és a katona-egészségügyi szervek parancsnokait, a nyugállományú, illetve a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek képviselőit hívták meg. Emellett a katonai tanintézetek hallgatóinak és honvédtiszt-jelöltjeinek is szeretnének lehetőséget biztosítani, hogy megtekintsék a szakmai napot. A június 7-i VIP-napra pedig meghívták a magyar politikai és katonai vezetést, a COMEDS vendégeit, a társ fegyveres testületek országos vezetőit, a megyei védelmi bizottságok elnökeit és titkárait, valamint a Magyarországon akkreditált katonai attasétestület tagjait is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK