2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Koszovó: zsúfolt volt a május a magyaroknak

Art of WAR  |  2011. 05. 30., 10:20

Zsúfolt napjai voltak az MH KFOR Kontingens negyedik váltásában szolgáló katonáknak májusban. A műveleti és a kiképzési feladatok mellett kulturális programokon is részt vettek a koszovói Pristinában található Slim Lines táborban szolgáló magyar békefenntartók.

Koszovó: zsúfolt volt a május a magyaroknakMivel Koszovó északi, többségében szerbek lakta területén továbbra is gyakoriak a tüntetések és a különféle demonstrációk, a magyar KFOR kontingens müveleti százada több alkalommal folytatott járőrtevékenységet ebben a körzetben, májusban – mondta el Szabó Sándor alezredes. A magyar kontingens negyedik váltásának parancsnoka hozzátette: emellett egy szakasznyi magyar békefenntartó azonnali reagálású alegységként állt készenlétben egy táborban, hogy szükség esetén részt vegyen egy elfogási akcióban. Bevetésükre azonban nem került sor.

Mint megtudtuk, több kiképzési és felkészítési feladatuk is volt a magyar katonáknak az elmúlt hetekben. Egyebek mellett részt vettek egy olyan határbiztosítási feladatra történő felkészülésben, amelynek során a kijelölt alegységeket két helikopterrel szállították a táborból a gyakorlat helyszínére. A kétnapos kiképzési foglalkozáson naponta 40-45 magyar katona kapott feladatot.

Ugyancsak kiemelt kiképzési foglalkozás volt májusban a tömegkezelési – az úgynevezett CRC – feladatokra történő felkészülés – hangsúlyozta Szabó alezredes. A magyar katonák szakasz- és századszinten hajtották végre a számukra előírt feladatokat, emellett pedig felkészítést tartottak a Koszovóban szolgáló örmény és amerikai békefenntartók számára is.

Koszovó: zsúfolt volt a május a magyaroknakEgy többnemzeti gyakorlatot is végrehajtottak a KFOR katonák májusban, amelyben a magyar század határbiztosítási és határzárási feladatokat kapott. E feladat egyébként jól sikerült, a magyarok teljesítményével maximálisan meg voltak elégedve az elöljárók – árulta el az alezredes, hozzátéve: természetesen éleslövészet is szerepelt az elmúlt hónap kiképzési foglalkozásai között, a lőfeladatokat pisztollyal és gépkarabéllyal hajtották végre a magyarok.

Kulturális programokban is részük lehetett a Koszovóban szolgáló magyar katonáknak. A KFOR pristinai főparancsnokságán minden évben megrendezik a „Spring Festival” elnevezésü rendezvényt, amelyen a békefenntartó misszióban részt vevő nemzetek katonáinak kell bemutatniuk saját országukat és hadseregüket. Idén 18 nemzet vett részt a rendezvényen, és a szakavatott zsüri a magyarok bemutatóját az ötödik legjobbnak értékelte. Erre a programra a magyar békefenntartók igazi magyaros ételekkel készültek: fasírtgolyókkal, valamint tepertős pogácsával kápráztatták el a többi nemzet katonáit. Senki nem is panaszkodott arra, hogy éhes maradt – tudtuk meg Szabó Sándor alezredestől.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár vezetésének köszönhetően – a magyar kontingens jelentős része ennél az alakulatnál szolgál – a katonáknak arra is volt lehetőségük, hogy az alakulatnál megtartott családi nap alkalmával, videotelefon-rendszeren keresztül beszélhessenek otthon maradt szeretteikkel. Természetesen ez a program nagy népszerüségnek örvendett a külszolgálaton lévők körében – mondta a kontingensparancsnok, akitől megtudtuk azt is, hogy természetesen Koszovóban is megemlékeztek a magyar honvédelem napjáról. Az ünnepségen – amelynek elején néma felállással tisztelegtek az Afganisztánban hősi halált halt katonák emléke előtt – részt vettek a magyarokkal egy táborban szolgáló portugál katonák is. Az Afganisztánban elhunyt bajtársaikról gyertyagyújtással is megemlékeztek a Prsitinában szolgáló magyar katonák.

Koszovó: zsúfolt volt a május a magyaroknak

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK