2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tanítottak és tanultak is

Art of WAR  |  2011. 06. 01., 12:07

Négy hónapos külszolgálat után hazaérkezett Afganisztánból az MH Légi Kiképzési Támogató Csoport (Air Mentor Team) harmadik váltása. Feladatuk az afgán légierő helikoptervezetőinek, repülőmérnökeinek, technikusainak elméleti és gyakorlati oktatása volt. Ennek a váltásnak a tagjai már nem csak a Mi–24-es harci helikopterrel való repülés alapjait tanították, de a gépek harci alkalmazására is felkészítették az afgán katonákat. A csoport tagjait május 30-án, hétfőn köszöntötték Szolnokon.

Hazaérkezett Afganisztánból az AMT 3. váltásaA MH Légi Kiképzési Támogató Csoport feladata az afgán légierő (Afgan Air Force – AAF) harci helikopter hajózó állományának elméleti és gyakorlati repülőkiképzése, helikoptereinek csapatszintü üzemben tartásával kapcsolatos müszaki tevékenység oktatása, mentorálása. Az elmúlt négy hónapban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományából két oktató gépparancsnok, két fedélzeti asszisztens, egy mérnök, egy sárkány-hajtómü mechanikus, egy elektromos-müszer-oxigén mechanikus, egy rádiótechnikai berendezés mechanikus és két fegyverzeti szakember oktatta a Mi-24-es harci helikopter alkalmazására az AAF katonáit.

A külszolgálatból pár napja hazaérkezetteket május 30-án, hétfőn köszöntötték Szolnokon, a helikopterbázis Intézményi Müvelődési Otthonában. A visszafogadó ünnepségen Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, Varga Csaba dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnök-helyettese és Lamos Imre dandártábornok, a bázis parancsnoka mondott köszönetet a misszió tagjainak a hadmüveleti területen önként vállalt szolgálatukért.

Hazaérkezett Afganisztánból az AMT 3. váltása„A térségben azért vagyunk jelen, hogy segítséget nyújtsunk az afgán népnek a normális életfeltételek kialakításához, egy demokratikus államszervezet felépítéséhez. Önök ehhez nagyban hozzájárultak, munkájukkal elismerést váltottak ki nemcsak idehaza, de a szövetségeseink körében is. Magas szinten teljesítették a feladataikat, helyt álltak és példát mutattak, ahogy elődjeik is. Köszönet a helyállásért, köszönet azért, hogy tovább öregbítették hazánk és a Magyar Honvédség hírnevét! A külszolgálat során szerzett tapasztalataikat adják át kollégáiknak, munkatársaiknak, hasznosítsák az itthoni kiképzésben!” – üdvözölte a hazatérőket Orosz altábornagy.

A vezérkarfőnök helyettese ezt követően dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter által adományozott Békefenntartásért Szolgálati Jellel tüntette ki a misszió tagjait: Rolkó Zoltán alezredest, Csillak Roland és Makai Sándor őrnagyokat, Maczák Endre és Fehér Gábor századosokat, Kürthy Péter főhadnagyot, Lovász András és Dergez Viktor zászlósokat, László Imre főtörzsőrmestert és Dám László törzsőrmestert. Az MH Légi Kiképzési Támogató Csoport eredményes müködtetésének és sikeres feladat végrehajtásának érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka emléktárgyat adományozott Rolkó Zoltán alezredesnek, a kontingens parancsnokának. Az elismerést Varga Csaba dandártábornok, az MH ÖHP törzsfőnök-helyettese adta át.

Rolkó Zoltán alezredes elmondta: az AMT harmadik váltásában már a Mi–24-es helikopterek harci, müveleti alkalmazására is felkészítették az afgán légierő hajózó és müszaki állományát: például a szállító helikopterek kísérésére és oltalmazására. A kontingens parancsnoka az elmúlt négy hónap eredményességét összegezve kiemelte, hogy a külszolgálat ideje alatt nemcsak tanítottak, de sokat tanultak is az afgán pilótáktól. A GPS alkalmazására például a magyarok képezték ki az afgánokat, a magashegyi repülési technikát viszont a szolnoki pilóták „lesték el” tőlük.

Hazaérkezett Afganisztánból az AMT 3. váltása

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.