2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Éleslövészetre készülnek a hadihajósok

Art of WAR  |  2011. 09. 01., 11:22

Stílszerűen Iron Cat, azaz vasmacska az elnevezése annak a szerb-magyar közös légvédelmi lőgyakorlatnak, amelyet szeptember 5–15. között rendeznek meg Szerbiában, a Tisza folyón található titeli vízi lőtéren. A gyakorlatra már teljes erőbedobással készülnek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadihajós katonái az újpesti hadikikötőben és a Dunán.

Iron Cat hadgyakorlat - felkészülésKecses lomhasággal úszik ki az újpesti hadikikötőből a Dunaújváros névre keresztelt AM–31-es aknamentesítő hajó. Hegymenetbe, azaz a folyásiránnyal szembe fordulva elindul a Megyeri-híd felé. Még félúton sem jár, amikor felhangzik a „tüzelésre felkészülni!” parancs. Daruka Norbert főhadnagy, tüzvezető tiszt utasítására a hadihajós katonák néhány másodpercen belül tüzkésszé teszik a Dunaújváros PAV–4-es és PAV–1-es légvédelmi gépágyúit. Félelmetes látvány, amint a három hatalmas, 20 milliméteres fegyver összesen hat darab, feketére festett csövén megcsillan a nap…„1-es, cél a vízen!” – hangzik az újabb parancs, amire szinte azonnal érkezik is a válasz: „a cél megvan!”. „Rövid sorozatokkal tüz!”. Az ember azt várja, hogy néhány másodpercen belül felhangzik a négycsövü gépágyú tüzelésének jellegzetes robaja, ehelyett azonban csak egy csattanás jelzi, a fegyver kezelője végrehajtotta feladatát. Ezúttal ugyanis csak „szárazon” gyakorolnak a katonák, ami azt jelenti, még vaklőszert sem használnak.A hadihajós katonák azt a manőversort hajtják végre újra és újra, amelyet az Iron Cat 2011 gyakorlat során kell majd teljesíteniük Szerbiában, a Tisza folyó 10–12-es folyamkilométere között található titeli vízi lőtéren. Azaz a négycsövü PAV–4-essel 1000–1200 méter, az egycsövü PAV–1-esekkel pedig 800–1000 méteres távolságból kell majd leküzdeniük a vízen és a parton elhelyezett, ötször három méteres célokat. Az amúgy sem egyszerü feladatot még az is nehezíti, hogy a magyarok nem saját technikai eszközeikkel, hanem a szerbektől a lövészet idejére „kölcsönkapott” hajókkal hajtják majd végre a lőgyakorlatokat.„Az állomány a gyakorlatra történő felkészülés végén tart. Úgy látom, felkészültek az előttük álló feladatokra” – mondja Hajdu Gábor mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka, aki ezen a napon a „fiait” jött ki ellenőrizni a hadikikötőbe.

Iron Cat hadgyakorlat - felkészülés

Az AM–31-es fedélzetén a parancsnoktól megtudjuk azt is: hosszú évek óta készülnek arra, hogy a szerbiai vízi lőtéren hajtsanak végre éles lőgyakorlatot. A Magyar Honvédség ugyanis nem rendelkezik ilyen kiképzési objektummal, saját lőgyakorlataikat – gumikerekes szállítóeszközre szerelt gépágyúkkal – a Veszprém közelében található úgynevezett nullaponti lőtéren szokták végrehajtani minden évben kétszer, tavasszal és ősszel. Vízről még nem lőtt a hadihajós alosztály egyetlen katonája sem.Márpedig a szárazföldi tüzelés módja jelentősen különbözik a vízről történő tüzkiváltással. A katonáknak ugyanis egyebek mellett figyelniük kell a víz és a hajó mozgására, valamint a szélre is, hiszen mindezek jelentősen befolyásolják a célzás pontosságát.

Iron Cat hadgyakorlat - felkészülés

A gyakorlatra összesen 18 magyar katona utazik ki – közli az ezredes, miután, a rövid ellenőrzést követően elbúcsúzik a szerbiai éleslövészetre készülő katonáktól –, tizenketten fegyverkezelők, a többiek pedig főkormányosok, tüzvezető tisztek.A szerbekkel kötött megállapodás egyébként három évre szól. A tervek szerint jövőre ők látogatnak el Magyarországra, hogy a szárazföldről történő tüzkiváltást gyakorolják. A magyarok legközelebb 2013-ban utaznak majd a szerbiai vízi lőtérre, de akkor már saját hajókkal hajtják végre az éles lőfeladatokat.

Iron Cat hadgyakorlat - felkészülés

„Látom rajtuk, hogy egy picit izgulnak. Szerintem ez azonban leginkább lámpaláz, hiszen egyikük sem hajtott végre még soha éleslövészetet külföldön. Én azonban biztos vagyok benne, hogy a feladatot kiváló értékeléssel teljesítik majd” – mondja immár újra a parton Hajdu ezredes, miközben a Dunaújváros megint kifut, hogy a katonák ismét elgyakorolhassák a Szerbián rájuk váró manővereket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK