2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kopjafa avatás az elhunyt tűzszerészek emlékére, a tűzszerészek munkája

Art of WAR  |  2011. 09. 30., 09:22

Egy nappal tolódott a betervezett Kopjafa avatás, mert szeptember 28-án, 15 órakor a tűzszerészek riasztást kaptak, így munkával töltötték az ünnepnapjukat. A helyi rendőrök házi készítésű bombákat, IED-kat (Improvised Explosive Devices) fedeztek fel nem messze Khilagay-tól délre egy átereszben, melynek megsemmisítését a MH PRT parancsnokától kérték. Késő este értek be a táborba fáradtan, de a feladatot sikeresen végrehajtották, amit a parancsnok a helyszínen vezetett.

Az ünnepségére másnap, szeptember 29-én került sor, nem pedig a Tüzszerészek napján. A tábor területén több emlékhely is áll, hogy emlékeztessen minket a tragikus eseményekben elhunyt bajtársainkra. Sajnos az afganisztáni napsütés és a homok viharok a régi tüzszerész emlékoszlopot nagyon megviselte, ezért döntött a MH Tartományi Újjáépítési Csoport 11 váltás (MH PRT-11) tüzszerész csapata egy új készítése mellett.

Kopjafa avatás az elhunyt tüzszerészek emlékére, a tüzszerészek munkája

A Kopjafát a csoport tüzszerész operátora készítette el itteni anyagból. Az emlékek és emlékmüvek állapotának megőrzése az élők feladata, ezért is fontos karbantartásuk. A tüzszerész munka soha nem veszélytelen, különösen müveleti területen, Afganisztánban nem az. A MH PRT-k veszteségei között sajnos elsők voltak a tüzszerész katonák. A tüzszerész katona nagyon sok emberéletet ment meg otthon és külföldön egyaránt tevékenységével és tisztában van azzal, hogy ezt az élete kockáztatásával teszi.

Kopjafa avatás az elhunyt tüzszerészek emlékére, a tüzszerészek munkája

A tüzszerészeket itt röviden úgy hívják, hogy EOD (Explosive Ordnance Disposan), ezért ők büszkén viselik ezt a feliratot ruhájukon és felszerelésükön. Ha feladatukról kérdezzük őket, a legtöbbször a tüzszerész átvizsgálást említik, amit a kapun látnak el. Tudni kell, hogy a táborba érkező gépjármüveket át kell vizsgálni belépés előtt a tüzszerész átvizsgáló öbölben. A kutya a legfőbb munkatársa a tüzszerész katonának, de van egy másik segítője, ez pedig egy rádiózavaró eszköz, röviden ECM (Electronic Counter Measure), amelynek biztonságot adó árnyékában végezheti munkáját a rádió távvezérléssel müködő eszközök ellen. Hetente 60-70 jármü kerül átvizsgálásra, de forró napokon pihenőt kell biztosítani a kutyáknak, hogy véletlenül se hibázzanak, és ekkor nincs beléptetés. A tüzszerész csoportnak az átvizsgáláson kívül még a helyszínelés is feladatai közé tartozik.

Kopjafa avatás az elhunyt tüzszerészek emlékére, a tüzszerészek munkája

A helyi lakosság a korábbi háborúkból visszamaradt lőszereket és aknákat a rendőrségre viszi be, amit a MH PRT tüzszerészei a szemle és szállítás után biztonságos helyen semmisítenek meg. Egyre többször kapnak a tüzszerészek átvizsgálási feladatot pilóta nélküli repülőeszköz, röviden UAV (Unmanned Aeriel Vehicles) reptetésének biztosítására is. Nem utolsó sorban, de fontosnak tartom megemlíteni a tüzszerészek feladatai közt, a CIMIC Leason Team (LT) csoportok feladatainak biztosítását. A HM PRT fő tevékenysége az újjáépítés, a segélyezés és a támogatási feladatok, de ezek megkezdése előtt az adott helyszínt a tüzszerészeknek át kell vizsgálni, hogy meggyőződjenek a terület biztonságáról. A VIP személyekkel való találkozások előtt a külső helyszínek átvizsgálása szintén elmaradhatatlan.

Kopjafa avatás az elhunyt tüzszerészek emlékére, a tüzszerészek munkája

A tüzszerész „felszerelések” között a kutyák mellett megtalálhatjuk a nemrégiben rendszeresített COUGAR típusú gépjármüvet. Az ismeretlen eszközök és helyszínek megközelítésére alkalmazott robot sem maradhat ki a felszerelések listájáról. A nehéz tüzszerész bombaruha (EOD 9) a kor legmagasabb elvárásainak is megfelel, így garantálja a biztonságos munkavégzést. A gépjármü számos eszközt és kiegészítőt szállít, hiszen legtöbbször a helyszínen kell rögtönözni. A pontos és szakszerü munkavégzéshez szükséges és kötelező minden évben vizsgát tenni az anyaalakulat MH 1. Honvéd Tüzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1HTHE) bizottsága előtt. A tüzszerész csoport parancsnoka első osztályú tüzszerész vizsgával rendelkezik.

Kopjafa avatás az elhunyt tüzszerészek emlékére, a tüzszerészek munkája

A múlt héten az MH PRT-11 lőszer és akna megsemmisítési feladatra kapott felkérést, amelyhez a tüzszerész csoportot kellett bevetni. A menetoszlop összeállítása után a biztosítók és a tüzszerészek a parancsnok vezetésével megindultak a tartomány középső része irányába. Ez a vidék nem számít a nyugodt területek közé. A visszaérkezést másnapra tervezték. Az utak állapota miatt, csak nagyon lassan lehet haladni. A megtalált lőszerek és robbanó testek megsemmisítése nem csak a helyiek biztonságát szavatolja, hanem a MH PRT érdekeit is szolgálja, hiszen ne felejtsük el, hogy itt minden olyan anyag, ami alkalmas „házi” bomba, IED készítésre, az életveszélyt jelent minden itt élő személyre és szolgálatot teljesítő katonára. Ezért fontos a megsemmisítés, még ha több napos feladatot is jelent a MH PRT részére. Az akció sikerrel zárult, amit misem bizonyít jobban, mint a robbanás után az égen megjelenő fekete füst.

Robbantás

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK