2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Zárógyakorlat a misszió előtt

Art of WAR  |  2011. 12. 08., 15:57

Sajtónapot tartottak az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tizenkettedik váltásának misszió előtti felkészülését záró gyakorlaton. Az Afganisztánba készülő magyar kontingens az újságírókat december 8-án, csütörtökön, Hódmezővásárhelyen, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Zrínyi Miklós laktanyájában látta vendégül.

Még szeptember közepén kezdődött Hódmezővásárhelyen az MH PRT 12. váltásának négy hónapos felkészítése. Nemzetközi megállapodás alapján a zömmel Hódmezővásárhelyen szolgáló magyar békefenntartókhoz albán, horvát és montenegrói katonák is csatlakoztak. A hadmüveleti területre jövő februárban kiutazó kontingens parancsnoka Somogyi János alezredes, helyettese Kerezsy Norbert alezredes lesz – a sajtónapon ő kalauzolta az újságírókat.

Zárógyakorlat a misszió előtt

A feladatok során a katonák mozgásán érezni lehetett, hogy talán már századszor hajtanak végre egy-egy mozzanatot. Ennek ellenére – a rutin mellett – jól érezhető, szinte tapintható volt a feszültség, ahogy fegyvereikhez nyúltak, tüzelőállást foglaltak, társaikra figyeltek... Pedig közülük többen már másodszor, vagy talán harmadszor – mint például Kerezsy alezredes – készülnek Afganisztánba.„Hogy mi az újdonság a mostani felkészülésben? Talán minden. Mindig minden aszerint zajlik, hogy mi változott odakint. Mióta ott jártam, sokat változott a biztonsági helyzet, átalakultak a tábori körülmények, korszerüsödtek a technikai eszközök. Nekünk pedig mindenre fel kell készülnünk, még az előre nem várható eseményekre is. Ebben segítenek itt, a helyszínen a tizedik váltás katonái, akik az afganisztáni viszonyokról jelenleg a legfrissebb információkkal rendelkeznek idehaza” – mondta az alezredes.

Zárógyakorlat a misszió előtt

A misszióba készülő kontingens zárógyakorlatán legelőször egy, a „magyar táborba” érkező teherautót vizsgáltak át a katonák, mégpedig a tüzszerészek bevonásával. Ezt követően a konvojban történő haladás és a biztosítás szakszerü végrehajtását tekinthették meg a sajtó képviselői.Pontban 9 órakor érkezett  a laktanyába dr. Böröndi Gábor dandártábornok. A Bocskai lövészdandár parancsnoka ezúttal az ISAF RC North parancsnoki szerepét is eljátszotta: a PRT törzsével közösen értékelte a biztonsági helyzetet, majd a tábor bejárása után kiadta a menetparancsot, és az összekötőcsoport jármüveiből álló menetoszlop megindult az „egyik CIMIC-projekt”, egy „átadandó iskola” épületéhez.

Zárógyakorlat a misszió előtt

A gyakorlatra kiszemelt, Gregus Mátéról elnevezett oktatási intézményt a magyar katonák – ugyancsak a tüzszerészek közremüködésével – alaposan átvizsgálták, mielőtt sor került volna a hivatalos átadási ünnepségre. E feladat végrehajtásában kiemelkedő és nélkülözhetetlen szerepet töltött be Bosco, az ötéves német juhászkutya. A kétszeres afganisztáni „veterán” izgatottan kutatott robbanószer után, s munkája végeztével kissé csalódottan vette tudomásul, hogy ezúttal nem talált semmilyen veszélyes anyagot.Mint a hadmüveleti területen: a nemzetiszín szalag átvágása után mindkét fél részéről beszédek hangzottak el, amelyek az együttmüködés hatékonyságáról, a tanulás és az oktatás fontosságáról, egy békésebb jövőről szóltak. Az eseményen – megfigyelőként – részt vett az Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola, Gregus Máté Tagintézményének több száz tanulója is. A diákok ezúttal nemcsak a statiszták szerepét játszották el, hanem a gyakorlat után, az iskola udvarán megismerkedhettek az Afganisztánba készülő katonák jármüveivel, technikai eszközeivel is.

Zárógyakorlat a misszió előtt

Somogyi János alezredestől megtudtuk: a kontingens februári indulásáig még számos feladatuk van. A felkészítés – a karácsonyi szabadságokat követően – január 9-én folytatódik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.