2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Afganisztánban járt Hende Csaba

Art of WAR  |  2011. 12. 12., 14:10

December 10-én, szombat délután visszaérkezett a debreceni repülőtérre az a delegáció, amely Hende Csaba honvédelmi miniszter vezetésével ötnapos látogatást tett az Afganisztánban szolgáló magyar katonai alakulatoknál. A látogatás ideje alatt a honvédelmi miniszter négy helyőrségben és hét bázison nyolc parancsnoki jelentést hallgatott meg és hat állománygyűlést tartott.

A program során a miniszter tájékozódott katonáink biztonsági helyzetéről és feladatairól, valamint megbeszélést folytatott a NATO afganisztáni kiképzési missziójának (NTM-A) parancsnokával, az Északi Regionális Parancsnokság parancsnokhelyettesével és magyar törzsfőnökével, valamint Baghlan tartomány kormányzójával.

Az NTM-A parancsnokával folytatott megbeszélésen kiderült: a katonák felkészültségét és tevékenységét jól ismerő amerikai tábornok rendkívül jó véleménnyel van a magyar katonák professzionális feladat-végrehajtásáról és elhivatottságáról, amit később a parancsnoki jelentések is alátámasztottak.

Afganisztánban járt Hende Csaba

Az állománygyülések alkalmával a miniszter az év vége közeledtével jókívánságait fejezte ki az állomány tagjai felé, tájékoztatta őket a minisztérium által elvégzett feladatokról és a jövőbeni tervekről, illetve válaszokat adott az állományt foglalkoztató kérdésekre.

A delegáció tagjai először Kabulba látogattak, ahol az amerikaiakkal közös müveletekben részt vevő Különleges Müveleti Csoporttal, a kiképzési feladatokat ellátó Logisztikai Mentor Csoporttal és a Légi Tanácsadó Csoport állományával találkoztak. Utóbbiak a tálibok ellen harcoló afgán katonák helikopteres kiképzését végzik, emellett korlátozásokkal müveleti feladatokat is ellátnak.

Mazar-e Sharifból az időjárási viszonyok miatt az előzetes tervekkel ellentétben nem helikopterrel, hanem – a miniszteri döntésnek megfelelően – az amerikaiaktól kapott MRAP MaxxPro jármüvek segítségével, közúton indult tovább a delegáció Pol-e Khomriba, és tette meg az így több mint négy órán át tartó utat. Ott, a magyar MH Tartományi Újjáépítési Csoport táborában a delegációt dr. Ruszin Romulusz ezredes, az MH PRT tizenegyedik váltásának parancsnoka fogadta, majd a „Fehér sátorban” a honvédelmi miniszter köszöntötte a fogadására összegyült állományt. A PRT parancsnoka még aznap éjjel részletes jelentést tett az elmúlt időszakban végrehajtott feladatokról.

Hende Csaba

A harmadik napon a delegáció látogatást tett Baghlan tartomány kormányzójánál, Munsi Abdul Majeed-nál is, valamint megtekintette a tábor biztonsága tekintetében legfontosabb megfigyelőpontot, az úgynevezett OP WEST-et, amelyről szabad rálátás nyílik az MH PRT egész táborára. A táborba való visszaérkezést követően állománygyülést tartottak, ahol Hende Csaba megköszönte az MH PRT-11 teljes állományának áldozatvállalását, valamint erőt és kitartást kívánt a kötelességük további teljesítéséhez.

Az állománygyülést követően a PRT katonái a delegációt átkísérték Kilagayra, ahol sor került az OMLT-vel (Müveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport), vagyis az afgán katonák kiképzését és mentorálását végző magyar katonákkal való találkozóra. Az OMLT vezetése részletes jelentést tett a kontingens által elvégzett feladatokról, valamint az afgán katonákkal végrehajtott müveletekről. Mint a jelentésből kiderült, a magyar OMLT nemrégiben olyan területen is sikeres müveletet hajtott végre, amelyet korábban sem a szovjet, sem a tálib erők nem tudtak elfoglalni vagy fennhatóságuk alá vonni. A jelentés szerint az érintett területen talált fegyvereket és lőszereket az afgán és magyar katonák lefoglalták és megsemmisítették.

A hivatalos programot követően a miniszteri delegáció tagjai a Hősök falánál rótták le tiszteletüket a magyar hősök emléke előtt, és gyertyát gyújtottak az Afganisztánban elesett magyar katonák tiszteletére.

Afganisztánban járt Hende Csaba

A miniszteri delegációnak ugyancsak ezen a napon lehetősége nyílt még találkozni a Nemzeti Támogató Elem állományával és az egyéni törzsbeosztásokban szolgáló katonákkal.

A honvédelmi minisztert a látogatásra – melynek során a személyi védelmet és biztonságot mindvégig magyar katonák biztosították – Tóth Gábor országgyülési képviselő, Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság napokban kinevezett új parancsnoka, Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára, valamint dr. Szarka Gábor, a minisztérium kabinetfőnöke kísérte el.

Mint ismeretes, Magyarország 2003 óta vesz részt a NATO afganisztáni missziójában. A Magyar Honvédségnek közel 1000 katonája vesz részt nemzetközi béketámogató müveletekben, amelyből több mint 430 állomásozik Afganisztánban. 2011 októberében 49 ország 130 ezer katonája szolgált az ISAF-misszióban, amely továbbra is a NATO első számú missziója.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.