2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A magyar rangerek születése: rohamlövészek

Art of WAR  |  2012. 02. 06., 09:05

A rohamlövész tanfolyam megszületése az MH 2004. évi kiképzési rendszerének újratervezésére vezethető vissza, amikor is az akkori MH Szárazföldi Parancsnokság felderítő főnökségében teljesítettem szolgálatot. Tekintve, hogy 2001-ben végeztem el az USA ranger kiképzését, valamint, hogy 2002-ben sikeresen megszerveztem és végrehajtottam bajtársaimmal az MH első speciális túlélő-kiképzését, a Skorpió tanfolyamot (az USA SERE mintájára), vezényeltek a Honvédelmi Minisztériumba, ahol, mint a Különleges Műveleti Munkacsoport egyik tagja, részt vettem az MH 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóalj, különleges műveleti (KM) alakulattá történő átalakításának tervezésében.

Feladatom a KM-képzés és kiválasztás koncepciójának kialakítása volt, melynek részeként dolgoztam ki Gerőcs Imre barátommal azt az elképzelést, hogy a KM-hez kerülés második lépcsője legyen egy különleges lövész kiképzés. A tervek jóváhagyása után, 2004. májusában hajtottuk végre az MH történetében első alkalommal a ranger harcászat mintáját követő különleges lövész kiképzést. A kiképzés elnevezését később felsőbb utasításra meg kellett változtatnom, s a képzés, méltón a magyar katonai hagyományokhoz, valamint az ott oktatott harcmodorhoz, ekként kapta a mára már közismert rohamlövész elnevezést.

Az eredeti tervekkel ellentétben, a tanfolyam nem a KM-kiválasztás második lépcsője, hanem az időközben kialakított hármas tagozódású kiképzési rendszernek megfelelően (alap, haladó, mesterfokú képzések), a lövész kiképzés legmagasabb szintü képzése lett. Ennek megfelelően a tanfolyam célja megváltozott, és az MH harcoló alakulatai állományának, különleges lövész felkészítése lett, mely a raj és szakasz-szintü, kisalegység-kötelékben történő harctevékenységek, mozgás módok, felderítés, lesállás és rajtaütés és légi rohamdeszant feladatok realisztikus végrehajtására összpontosított. A kiképzés a lövészkatonák továbbképzése mellett, az MH keretén belül szolgáló személyi állomány parancsnoki és vezetői nevelésének elősegítése és előmenetelük teljesítmény és rátermettség alapú kialakításában is szerepet játszott. 

A magyar rangerek születése: rohamlövészek

Az első tanfolyamot az MH Szárazföldi Parancsnokság szervezésében, Újdörögdön hajtottuk végre, A 12 fős kiképző csoport kiválogatása és felkészítése után, mintegy 76 fő jelentkezett a honvédség számos alakulatától, azonban a bejutási szintnek csak 21-en feleltek meg, és végül is 20 fő kezdte meg a kiképzést.

A tanfolyam első hete, hasonlóan az Egyesült Államok Ranger-iskolájának képzéséhez, egy speciálisan összeállított, fizikai és pszichés terheléssorozatból álló szelekciós felmérést foglal magában, melyet úgy terveztünk meg, hogy kirostálja mindazokat, akik fizikailag alkalmatlanok, valamint azokat, akikben a legkisebb kétség is van a feladat végrehajtásával és a kitartásukkal kapcsolatban. Ezt az USA-ban Ranger Assessment Phase-nek (Ranger Értékelő Fázisnak) nevezik.  A rohamlövész jelöltek közül kizárólag az első hét feladatait sikeresen teljesítők juthatnak tovább a tanfolyam már valódi kiképzési fázisaira, ahol természetesen folyamatos megfigyelés alatt, számos alkalommal kerül még sor felmérésre.  Az első hét során vizsgáljuk az alvás- és ételmegvonásból adódó stressztürést, azt, hogy miként képesek elviselni a hiányos információellátottságból származó bizonytalanságot, a kiszámíthatatlanságot, a gyorsan változó körülményekre való reagálás képességét, a terhelés melletti összpontosítást és a komfortot nélkülöző helyzetekben mutatott szociális kompetenciák alakulását. Mindezeket számos más fizikai feladat mellett, tereptanba ágyazott, csoportos és egyéni feladatmegoldásokkal mérjük. Ezek képet adnak a jelöltek kombinatív képességeiről, háromdimenziós képalkotás képességéről, mely a térképolvasáshoz nélkülözhetetlen, továbbá a fájdalom és fizikai stressztürésről, a monotonitás elviseléséről, és a töretlen elhivatottságról a feladat befejezése érdekében.

Az első hét végén a tereptan vizsga után egy nagytávolságú menetgyakorlat zárja le a szelekciót. Ezek utána a bennmaradt jelöltek megkezdik a kisalegység-szintü harcászati elvek, gyakorlati fogások és eljárások elsajátítását.

A fázisok logikai sorrendben követik egymást, melyek egymásra épülnek. Így a korábbi hetek anyagának megfelelő szintü elsajátítása nélkülözhetetlen a következő fázis megkezdéséhez. Ezért is fontos, hogy tájékozódni és eljutni legyen képes a rohamlövész jelölt a feladat-végrehajtás helyszínére, mely így okkal az első hét kritériumai között szerepel.  A folytatásban, a második fázis során jelöltek megtanulják a járőrözés alapjait nappal és éjjel, majd a felderítő járőr feladatait és eljárásait sajátítják el, mely alapvető fontosságú minden katonai feladat végrehajtásában. A harmadik fázisban megismerik a harci járőrözés alapjait, s ezen belül is a lesállás, rajtaütés, valamint a légi rohamfeladatok eljárásait nappal és éjszaka, könnyü és nehéz terepen egyaránt. Ekkor hegyvidéki terepen történő alkalmazásra is felkészítik őket, mely során alapvető csomózási és kötéltechnikai képzést kapnak, hogy megfelelő kiegészítő felszerelésekkel a nehezen elérhető helyekre telepített célok ellen is bevethetők legyenek.

A magyar rangerek születése: rohamlövészek

A negyedik fázis tulajdonképpen az eddig elsajátított ismeretek kombinálása és a még inkább nehezített körülmények közötti végrehajtásáról, valamint a rajtaütések légi eszközökkel történő végrehajtásáról szól. E fázis során ismerik meg és mélyítik el a jelöltek a helikopteres alkalmazás eljárásainak, a légi lövészet, a személyzettel történő együttmüködés és koordináció, valamint a légiroham komplex tervezésének és végrehajtásának ismereteit. A jelölteknek mindenkor készen kell állniuk bármikor elméleti teszten és gyakorlati vizsgákon bizonyítani felkészültségét függetlenül fáradtságától, a napszaktól. Minden rohamlövész jelöltnek parancsnoki pozícióban is bizonyítania kell, hogy nem csak elméletben és gyakorlatban ismeri feladatait és kötelmeit, de vezetni is képes a rábízott kisalegységet a tanfolyamra „hozott” rendfokozatától függetlenül. A vezetés és döntés képessége kritikus fontossággal bír a képzésen, mely megköveteli a jelöltektől, hogy bármikor képesek legyenek egymás feladatait a megfelelő mértékig átvenni, és folyamatosan rendelkezzenek úgynevezett szituációs éberséggel, vagyis tudják, hogy hol és milyen helyzetben vannak, mi történik körülöttük.

A következő, ötödik fázis a tanfolyam záró része, mely során a jelöltek sikeres vizsgáik után lőtéri körülmények között, éleslövészetek végrehatásával rögzítik az eddig tanult harcászai fogásokat és eljárásokat. Az eddig begyakorlott mozzanatok és egyéni képességek ekkor már automatikusak, hogy az éjjel és nappal végrehajtott összetett manőverek biztonságosak és hatékonyak legyenek.

A rohamlövész kiképzés napjainkra elismert és keresett részévé vált az MH kiképzési rendszerének. Magas követelménytámasztásának és minőséghatékony módszerének köszönhetően alkalmas multiplikátor szerep betöltésére a harcoló alakulatok speciális felkészítésében – mint például a missziós felkészítések és tevékenységek során szükséges harci vezetők megteremtése – hiszen az alakulatok raj-, szakasz-, és századszintü kulcsbeosztásaiban lévő egyének rohamlövész képesítéssel, parancsnokaik támogatásával képesek saját alakulatuk harctéri alkalmazhatóságának emelésére.

A magyar rangerek születése: rohamlövészek

2004 óta több százan próbálták megszerezni e minősítést, azonban eddig 60 főnek sikerült minden követelménynek megfelelni, hogy büszkén viselhessék a megtisztelő ROHAMLÖVÉSZ címet. A képzés népszerüségét igazolja a médiában megjelent számos cikk és dokumentumfilm, mely betekintést biztosított a civil társadalom számára e páratlan és méltán tisztelt képzés, valamint az azt biztosító professzionális hivatásos katonák mindennapjaiba. Ezt az érdeklődést támasztja alá az is, hogy a képzés honlapján csak idén több mint 16 500-an, míg Facebook oldalán eddig 199 500-an látogattak meg minket. A nagy érdeklődés arra is rámutatott, hogy sokan vannak, akik bár nem tagjai a honvédségnek, szívesen kipróbálnák, hogy milyen lehet bekerülni az MH elitjét reprezentáló közösségbe. Mindazon civilek számára, akik hajlandóak ezért tenni, és valóban próbára kívánják tenni eltökéltségüket, akaratukat és kitartásukat, elindítjuk ELITE CHALLENGE elnevezésü teljesen civil programunkat, melynek során a résztvevők megtapasztalhatják a rohamlövész képzés első öt napját úgy, ahogy azt a valódi képzésen tapasztalnák, ha katonák lennének. Az érdeklődők részleteket a program Facebook oldalán, valamint az http://elite-challenge.rohamlovesz.hu/ oldalon találnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK