2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A misszió végén...

Art of WAR  |  2012. 02. 23., 12:20

Február 16-án, csütörtökön este a búcsú hangulata uralta a pristinai Slim Lines tábort: a csomagolás, készülődés lázában égtek a magyarok, hiszen az MH KFOR Kontingens ötödik váltásának második csoportja külszolgálatát befejezve másnap indult útnak haza, Magyarországra.

Aznap este a KFOR Tartalék Harcászati Zászlóaljának (KFOR TACRES BATTALION) parancsnoka, Paulo Marques alezredes vacsorán köszönt el a Tajti Miklós alezredes által vezetett ötödik váltás katonáitól. A portugál alezredes megköszönte a magyar békefenntartók müveleti területen végzett munkáját. Hozzátette: örül, hogy együtt dolgozhatott a magyarokkal, s azt is jól tudja, hogy az elmúlt fél évben nagyon jó barátság alakult ki a két nemzet katonái között. Beszéde végén a parancsnok a hazatérőknek jó utat kívánt, a még február végéig maradóknak pedig kitartást a hátralevő napok munkájához.

A misszió végén...

A február 17-i, pénteki ebéd után Tajti alezredes megtartotta az utolsó kontingenssorakozót, elköszönt az állománytól, majd útnak indult a menetoszlop: a buszból kitekintők a reptérre menet még egy utolsó pillantást vetettek a Slim Lines táborra, amely az életük elmúlt hat hónapja alatt megannyi jelentős esemény és feladat színtere volt.

Szinte éppen csak felszállt a Budapestre tartó repülőgép a pristinai betonról, máris landolt az a légi jármü, amely a hatodik váltás parancsnokát és a kiutazók első csoportját hozta a müveleti területre. Az új kontingensparancsnok, Polyák András alezredes Debrecenből, az MH 5. Bocskai István Lövészdandártól érkezett a balkáni egyesített hadszíntérre, hogy február 26-án átvegye a stafétabotot elődjétől.

A gondos előkészítés eredményeként azonnal megkezdődött az újonnan érkezők részére a körletek kiosztása, a müveleti területen használatos okmányok kiadása, valamint a kiscsoportos munka- és balesetvédelmi, illetve a tábori élet rendjéről szóló tájékoztatás.„Szombaton és vasárnap sem tartottak pihenőt a katonáink, hiszen nemcsak a feladatokat kell átadni a következő váltásnak, hanem az összes, a kontingens müködésével kapcsolatos technikai és logisztikai anyagot, nyilvántartást is. Nagy kihívást jelent ez az időszak a kontingens életében, mert mindez a napi feladatok ellátása mellett zajlik. Büszke vagyok az állományra, mert minden a tervek szerint történik” – mondta Tajti Miklós alezredes.

A misszió végén...

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-03 10:37:50
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin