2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Félelmet keltő biztonsági óvintézkedések Londonban

Art of WAR  |  2012. 07. 23., 14:41

A bírálók szerint London a félelem légkörét teremti meg a jövő pénteken kezdődő nyári olimpiai játékok biztonságának szavatolásával: Nagy-Britanniában békeidőben még soha nem volt olyan nagy fokú a rendőri és katonai készültség, mint most a sportesemény miatt.

A Temzén már látni a brit haditengerészet legnagyobb hajóját, a lakóházak tetején föld-levegő rakétákat helyeztek készültségbe, a dél-angliai Northoltban található légibázison pedig a II. világháború óta először állnak készenlétben harci repülőgépek. A brit hadsereg még az afganisztáni kontingensének mostani létszámánál is nagyobb, mintegy 13 ezer katonát vet be az ötkarikás játékokon, s ehhez jön még 12 ezer rendőr, akiknek feladata kizárólag a versenyhelyszínek felügyelete lesz. Ezenkívül London utcáin, a nevezetességeknél, a különböző ünnepségeken is szavatolni kell a biztonságot. Csak a főváros védelme több mint egymilliárd fontba kerül.

Ha mindent ellenőrzés alatt tartasz, akkor vagy a legjobban felkészülve – hangoztatja a brit rendőrség az olimpiai készülődés kezdetétől fogva. Már hetekkel a megnyitó előtt alkalmuk nyílt a hatóságoknak bizonyítani a felkészültségüket, amikor egy Londonba tartó buszjáraton egy utas terrorveszélyre figyelmeztetett. A riasztást átfogó hatósági akció követte, s bár a terrortámadásra alkalmasnak vélt eszközről később bebizonyosodott, hogy csupán egy füstölgő elektromos cigaretta, a londoni tisztviselők védelmükbe vették nagyszabású akciójukat, mondván, hogy a segélyhívás nagyon is hihetőnek tünt. Az illetékes hatóság szóvivője magyarázkodás helyett megjegyezte: inkább vonuljanak fel egyszer túlzott erőkkel, mint egyetlen alkalommal a kelleténél kisebbel.Szintén a brit biztonsági erők éberségéről tanúskodik, hogy az ötkarikás játékok közeledtével több terroristagyanús egyént vettek őrizetbe. A terrorveszély ráadásul korántsem minden - figyelmeztetnek a brit rend őrei. A várható büncselekmények listája meglehetősen hosszúra nyúlik - a jegyhamisításoktól kezdve az illegális prostitúción, lopáson keresztül a verekedésekig mindenre fel kell készülni. Egyedül az olimpiai játékokra szóló belépők hamisítása miatt 186 őrizetbe vételre került sor. A londoni rendőrségnek már csak azért is bizonyítania kell rátermettségét, mert a tavaly nyári, napokon át tartó utcai zavargások után többször is a szemére vetették, hogy alkalmatlan az olimpiai játékok felügyeletére.Még Washington is aggodalmának adott hangot a brit rendőrök kompetenciájával kapcsolatban. Ezért - a The Guardian címü brit napilap értesülése szerint - azt is fontolóra vette, hogy sportolói és a világversenyre utazó tisztségviselői védelmének biztosítására ezer saját biztonsági embert és FBI-alkalmazottat küld a brit fővárosba. A Scotland Yard egyik szóvivője a kétségek eloszlatása érdekében nemrég úgy nyilatkozott: London „felügyelete a legjobb lesz”.

Eközben azonban a túlzott óvatosság bírálói is megszólaltak. A Stop The War (Állítsátok meg a háborút) nevü szervezet például arra hívta fel a figyelmet, hogy Londont és az olimpiai játékokat már inkább a félelem, semmint a biztonságosság miatti nyugalom lengi körül. A rendőrök azonban azzal érvelnek, hogy a látogatóknak minél többet kell belőlük látni ahhoz, hogy tényleg biztonságban érezzék magukat.A brit védelmi minisztérium is igyekszik lecsillapítani a túlzott elővigyázatosság miatt elégedetlenkedőket. Amint azt a szaktárca közölte, a katonai biztonsági intézkedésekkel az olimpiai játékokra vonatkozó, évtizedek óta fennálló normákhoz igazodnak. „Felkészültnek kell lennünk, és biztosítanunk kell az olimpiát, hogy azt mindenki élvezhesse” - hangsúlyozta a minap Philip Hammond brit védelmi miniszter, hozzátéve, hogy az összes kockázatot minimalizálniuk kell. Ez utóbbi megfontolásból nem adtak beutazási engedélyt a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel barátságban lévő Muvaffak Jourmaa tábornoknak, a szíriai nemzeti olimpiai bizottság elnökének.Fotó: www.militaryphotos.net

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK