2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Félelmet keltő biztonsági óvintézkedések Londonban

Art of WAR  |  2012. 07. 23., 14:41

A bírálók szerint London a félelem légkörét teremti meg a jövő pénteken kezdődő nyári olimpiai játékok biztonságának szavatolásával: Nagy-Britanniában békeidőben még soha nem volt olyan nagy fokú a rendőri és katonai készültség, mint most a sportesemény miatt.

A Temzén már látni a brit haditengerészet legnagyobb hajóját, a lakóházak tetején föld-levegő rakétákat helyeztek készültségbe, a dél-angliai Northoltban található légibázison pedig a II. világháború óta először állnak készenlétben harci repülőgépek. A brit hadsereg még az afganisztáni kontingensének mostani létszámánál is nagyobb, mintegy 13 ezer katonát vet be az ötkarikás játékokon, s ehhez jön még 12 ezer rendőr, akiknek feladata kizárólag a versenyhelyszínek felügyelete lesz. Ezenkívül London utcáin, a nevezetességeknél, a különböző ünnepségeken is szavatolni kell a biztonságot. Csak a főváros védelme több mint egymilliárd fontba kerül.

Ha mindent ellenőrzés alatt tartasz, akkor vagy a legjobban felkészülve – hangoztatja a brit rendőrség az olimpiai készülődés kezdetétől fogva. Már hetekkel a megnyitó előtt alkalmuk nyílt a hatóságoknak bizonyítani a felkészültségüket, amikor egy Londonba tartó buszjáraton egy utas terrorveszélyre figyelmeztetett. A riasztást átfogó hatósági akció követte, s bár a terrortámadásra alkalmasnak vélt eszközről később bebizonyosodott, hogy csupán egy füstölgő elektromos cigaretta, a londoni tisztviselők védelmükbe vették nagyszabású akciójukat, mondván, hogy a segélyhívás nagyon is hihetőnek tünt. Az illetékes hatóság szóvivője magyarázkodás helyett megjegyezte: inkább vonuljanak fel egyszer túlzott erőkkel, mint egyetlen alkalommal a kelleténél kisebbel.Szintén a brit biztonsági erők éberségéről tanúskodik, hogy az ötkarikás játékok közeledtével több terroristagyanús egyént vettek őrizetbe. A terrorveszély ráadásul korántsem minden - figyelmeztetnek a brit rend őrei. A várható büncselekmények listája meglehetősen hosszúra nyúlik - a jegyhamisításoktól kezdve az illegális prostitúción, lopáson keresztül a verekedésekig mindenre fel kell készülni. Egyedül az olimpiai játékokra szóló belépők hamisítása miatt 186 őrizetbe vételre került sor. A londoni rendőrségnek már csak azért is bizonyítania kell rátermettségét, mert a tavaly nyári, napokon át tartó utcai zavargások után többször is a szemére vetették, hogy alkalmatlan az olimpiai játékok felügyeletére.Még Washington is aggodalmának adott hangot a brit rendőrök kompetenciájával kapcsolatban. Ezért - a The Guardian címü brit napilap értesülése szerint - azt is fontolóra vette, hogy sportolói és a világversenyre utazó tisztségviselői védelmének biztosítására ezer saját biztonsági embert és FBI-alkalmazottat küld a brit fővárosba. A Scotland Yard egyik szóvivője a kétségek eloszlatása érdekében nemrég úgy nyilatkozott: London „felügyelete a legjobb lesz”.

Eközben azonban a túlzott óvatosság bírálói is megszólaltak. A Stop The War (Állítsátok meg a háborút) nevü szervezet például arra hívta fel a figyelmet, hogy Londont és az olimpiai játékokat már inkább a félelem, semmint a biztonságosság miatti nyugalom lengi körül. A rendőrök azonban azzal érvelnek, hogy a látogatóknak minél többet kell belőlük látni ahhoz, hogy tényleg biztonságban érezzék magukat.A brit védelmi minisztérium is igyekszik lecsillapítani a túlzott elővigyázatosság miatt elégedetlenkedőket. Amint azt a szaktárca közölte, a katonai biztonsági intézkedésekkel az olimpiai játékokra vonatkozó, évtizedek óta fennálló normákhoz igazodnak. „Felkészültnek kell lennünk, és biztosítanunk kell az olimpiát, hogy azt mindenki élvezhesse” - hangsúlyozta a minap Philip Hammond brit védelmi miniszter, hozzátéve, hogy az összes kockázatot minimalizálniuk kell. Ez utóbbi megfontolásból nem adtak beutazási engedélyt a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel barátságban lévő Muvaffak Jourmaa tábornoknak, a szíriai nemzeti olimpiai bizottság elnökének.Fotó: www.militaryphotos.net

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.