2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Modern, nem halálos fegyverek

Art of WAR  |  2012. 10. 08., 10:04

Már maga a „nem halálos fegyver” elnevezés is ellentmondást rejt magában. Mindenki tudja már gyermekkora óta, hogy bármely fegyver „küldetése” az élet kioltása, azonban sok esetben szükséges egy ilyen eszköz, amelynek segítségével időlegesen ki lehet vonni élő erőket (embereket) a műveletekből. Ilyen eszközök léteznek már, azonban hosszú időn keresztül a gumilövedékre és a könnygázra korlátozódtak.

A bünözés, a tömegmegmozdulások a terrorizmus elleni harcban folyamatosan szükség van új fegyverek, új módszerek kidolgozására. A különböző, ENSZ égisze alatt zajló béketeremtő és békefenntartó müveletek során az ilyen jellegü fegyverek alkalmazása szintén elengedhetetlen és fontos lehet. Napjainkban az Egyesült Államok mellett több ország is intenzíven dolgozik a „nem halálos fegyver” fejlesztésén, amelyek abban megegyeznek, hogy azok a következő elvek alapján müködnek, müködhetnek: mechanikus, akusztikus, kémiai, elektromos, elektromágneses vagy optikai. Természetesen ilyen fegyver fejlesztésén Oroszország is dolgozik.

A közelmúltban közölték, hogy az orosz védelmi minisztérium tudományos-kutató intézetének szakértői egy kábító hatású (nemhalálos), elektromágneses fegyver fejlesztésén dolgoznak. A fegyver fejlesztéséhez nagymértékben hozzájárul az Oroszországban tapasztalható bizonytalan, belső politikai helyzet. A hatóságok egyre nagyobb aggodalommal figyelik a Moszkvában zajló többtízezres tüntetéseket, amelyek zavargásokká nőhetik ki magukat. Dmitrij Szoszkov alezredes, a tudományos-kutató intézet osztályvezetője elmondta, hogy olyan fegyveren dolgoznak, amely nem halálos az emberekre, és amelynél szélsőségesen magas frekvenciájú elektromágneses sugarat alkalmaznak.

Az irányított sugárnyaláb elviselhetetlen fájdalomérzetet okoz a személynek, akire ráirányítják. A szakember szerint a sugár az emberi bőrszövet legfelső rétegében található nedvességgel lép kölcsönhatásba, és csak tizedmilliméteres mélységig hatol be a szövetbe. Szoszkov elmondása alapján ez a kölcsönhatás teljesen „kikapcsolja” a célszemélyt. A besugárzott személy először égető érzést érez, ami akár hő sokkhoz vezethet. Az ilyen hatásnak kitett személy ösztönösen megpróbál kitérni a láthatatlan, égető sugár elől. Egyes feltételezések szerint a gumilövedék, a könnygáz és a vízágyú mellett a elektromágneses sugár is a rendfenntartó erők egyik fő fegyvere lehet nem engedélyezett demonstrációk során.

Korábban az Egyesült Államokban is foglalkoztak hasonló „fegyver” fejlesztésével, ami az ADS (Active Denial System ‑ Aktív Tömegoszlató Rendszer), más néven a „fájdalomsugár” elnevezést kapta. A müködési elve megegyezik a már említett orosz berendezésével; 95 gigahertzes mikrohullámú sugarat bocsát ki, mely hőt idéz elő a célterületen tartózkodó emberek bőrfelületén. Minél tovább éri őket a sugár, annál nagyobb fájdalmat okoz – elvben arra kényszerítve őket, hogy mielőbb elhagyják a területet. Az ADS program létezéséről a nyilvánosság először 2011-ben szerezhetett tudomást.

Szakértők szerint a gumilövedékekkel, vízágyúval és könnygázzal ellentétben az ilyen típusú fegyverek még a terhes nőkre sem jelentenek veszélyt. Szkeptikus vélemények szerint, azonban az ilyen sugarak alkalmazása akár tömegpánikot is kiválthat, aminek eredményeképpen több áldozat lehet, mint hagyományos bomba alkalmazásakor.

A továbbiakban tíz olyan „nemhalálos” fegyvert mutatunk be, amelyek többé-kevésbé ismertek az egész világon. Némelyik komikusnak tünhet, azonban kivétel nélkül mind müködőképes. Ki tudja, lehetséges, hogy a jövő harci eseményei során az ellenség feletti győzelem nem jelenti majd a teljes fizikai megsemmisítést.

The SpeechJammerThe SpeechJammerA meglehetősen eredeti eszközt japán tudósok fejlesztették ki, és szabadfordításban annyit jelent „Beszédelzáró”. Az üzembe helyezett eszközt a szónokra irányítva az néhány perc elteltével kezdetben összekeveri a szavakat, majd rövid idő elteltével teljesen elnémul.

Az eszköz valójában nem fegyver, azonban valószínüleg sikeresen alkalmazható nem engedélyezett tüntetések alkalmával a szónok „elhallgattatására”. A szerkezet 2012-ben megkapta a „The Shnobel Award” díjat, amelyet minden évben az Egyesült Államokban adnak át a tudomány területén elért kétséges eredményért.

The Incapacitating FlashlightThe Incapacitating FlashlightAz eszközt a Kaliforniában található Intelligent Optical Systems vállalat fejlesztette ki, amely külsőre leginkább egy hagyományos elemlámpához hasonlít. Ez a lámpa diódák segítségével az emberi szemre ártalmas (fájdalmas), különböző színü és időtartamú „fénylökéseket” bocsát ki. A lámpa alkalmazásának eredményeképpen a személy, akire ráirányítják a fényt, időlegesen elveszti a tájékozódó képességét.

PHASRPHaSRA PHaSR (Personnel Halting and Stimulation Response) egy lézertechnológián alapuló hordozható „nem halálos fegyver” – tulajdonképpen egy lézerpuska. A fegyverben lévő lézer fénye ideiglenesen károsítja a támadók látását, így azok nem képesek meghatározni honnan is "lőnek" rájuk. Mellékhatásként ideiglenesen szédülés is jelentkezhet.

Active Denial SystemAz irányított elektromágneses sugárfegyver égő érzést kelt a bőrön, ami fájdalmat okoz és menekülésre készteti a láthatatlan sugár által eltalált személyt. Jellegzetessége miatt a rendszert „hősugárnak, fájdalomsugárnak” is nevezik. A kifejlesztett modell 95 gigaherzes sugarat lő ki, ennek ellenére csak néhány milliméterre hatol be a bőrbe és nincs utóhatása. A sugárfegyvernek csak a jármüre szerelt változata készült el napjainkig, amit 2010 júniusában az amerikai erők be is vetettek Afganisztánban, majd később kivonták a fegyvert az országból.

XM1063 „büzbomba”Az XM1063 valójában egy vegyifegyver, amely erős büzt áraszt. A büzös anyaggal töltött lövedéket egy 155 mm-es tarackból kell kilőni, így azt akár közel 30 km-es távolságba is el lehet juttatni. A lövedék a levegőben – a célterület felett robban – amiből 152 kis kapszula ereszkedik alá, és képes egy egész hektáros területet büzbe borítani.

Gay bombA Gay bomb – homoszexuális bomba lényege, hogy az ellenséget úgy teszi hatástalanná, hogy nem öl, hogy nem gyilkol, de még csak sérülést sem okoz. Ha ledobják, akkor olyan vegyi anyagot bocsát ki, amely alvó homoszexuális hormonokat ébreszt fel a szervezetben. A fejlesztéssel leálltak, mivel tiltakozásra számíthattak homoszexuális szervezetektől, mivel azt sugallhatták, hogy a homoszexuális katonák kisebb küzdőképességgel rendelkeznek.

HanggenerátorAz Izrael által kifejlesztett akusztikus eszköz, amelynek a „Sikoly” nevet adták már bevetésre is került. Az eszköz által kibocsátott hanghullámok rövid időn belül szédülést, hányingert egyensúlyzavart okoznak, de hosszabb ideig tartó hatás esetén az egyének halláskárosodást is elszenvedhetnek.

PaprikagránátAz indiai tudósok által kifejlesztett, borssal, chili paprikával ellátott eszközt éppúgy használhatják tömegmegmozdulások esetén, mint terrorista támadások esetén. Az eszközt a nők akár önvédelmi célokra is használhatják. A paprikagránáthoz a Naga Jolokia paprikát használják, ami a cserjés paprika és a kínai paprika hibridje. Nem megerősített adatok szerint 1,04 millió Scoville-egységgel ez a világ legerősebb paprikája. A paprikát Indiában nemesítették ki és elsősorban Asszám szövetségi államban termesztik.

Ragadós harci habBecsapódás után vegyszer kerül a személyre, amely a levegővel érintkezve reakcióba lép és gyors, nagymennyiségü, habszerü anyaggá alakul, amely a célszemélyt megfosztja a mozgás szabadságától. A mozgásában korlátozott ellenséges katona így ténylegesen harcképtelennél válik. Egyes információk szerint, az eszközt a szomáliai különleges müveletek során az amerikai tengerészgyalogság már alkalmazta.

Taser ShotgunTaser ShotgunA Taser Shotgun egy kilőhető elektródás elektromos sokkoló. A sokkoló a Taser cég által forgalmazott rögzítő szerelékkel bármely olyan fegyverre felerősíthető, amely Picatinny sínrendszerrel rendelkezik. A szokásos elektrosokkolótól épp abban különbözik leginkább, hogy nagyobb a hatótávolsága. A Taser Shotgun bevetést az Egyesült Államok 43 tagállamában civilek ellen is engedélyezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK