2024. 03. 29. péntek
Auguszta
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Airsoft a kiképzésben

Art of WAR  |  2012. 10. 08., 13:58

Az airsoft a kézifegyverek élethű, 1:1-es méretarányú makettjeiből nőtte ki magát hobbisportként az 1970-es évek során Japánban. A maketteket kis műanyag golyók kilövésére tették alkalmassá, aminek révén lehetővé vált a replikák alkalmazása a különböző taktikai szituációk modellezésére és gyakorlására.

A gyártók már nemcsak a modellek élethü megjelenítésére törekedtek, de a valós ballisztikai jellemzőkhöz hasonló elvü müködésben is komoly előrelépéseket tettek. A folyamatos fejlesztések eredményeként mára a valódi fegyverekkel szinte minden tulajdonságukban azonos replikákat gyártanak. Az airsoft-fegyverek típustól, gyártótól és müködési elvtől függően ma már 30-70 méteres távolságig lehetővé teszik a pontos, célzott lövések leadását.

Airsoft a kiképzésben

Ma a világban már több millióan hódolnak ennek a hobbinak. Az airsoft-fegyverek a „testvérnek” nevezhető paintball-fegyverekkel szemben nem hagynak nyomot találat esetén, ezért a találatot magának a „szenvedő” félnek kell jeleznie. A találat „bevallása” megköveteli a résztvevőktől a sportszerüséget, a becsületességet, azaz fejleszti a személyiséget. Az airsoft játék- és szórakozásjellege mellett felfedezték közösségformáló és összekovácsoló hatását, és csakhamar felfigyeltek a benne rejlő lehetőségekre a különböző rendvédelmi szervek, biztonsági cégek és a haderők is. Az új igényeknek megfelelően a szabályrendszer is egyre inkább a valósághü válság- és harchelyzeteket célozva alakult át.

Az airsoft-fegyverekkel leginkább erdős-cserjés, átszegdelt terepen, beépített területeken – épületek között és épületeken belül − lehet „harcolni”. Ezek azok a viszonyok, amelyek mellett a valóságban sem sokkal nagyobb az átlagos lőtávolság, mint a szimulált küzdelemben. Ilyen viszonyok között a valós, komplex harchelyzetek szimulálására is tökéletesen alkalmas eszközről van szó.

Az airsoft-fegyverek lőtávolságuk ismeretében jól alkalmazhatók a harcászati és békefenntartó kiképzés azon mozzanataiban, ahol a kis távolságokon belüli fegyverhasználat a jellemző. A kisalegységek vonatkozásában ilyen szituációkat jelent a lakott területen, épületekben, ellenőrző-áteresztő pontokon folytatott tevékenység, a járőrözés átszegdelt erdős-hegyes területen, a csapda, leshely, vállalkozás, valamint a rajtaütések során kialakult tüzharc. De ugyancsak hasznosak lehetnek az erők megóvásának keretében felállított őrt ért incidens, az agresszív tömeg kezelése vagy éppen a helyszín- és VIP-biztosítás során alkalmazandó fegyverhasználat szabályainak gyakorlati elsajátításában is.

Airsoft a kiképzésben

Az airsoftnak köszönhetően olyan szituációk is jól átélhetők, amelyekben a parancsnok váratlanul harc- és vezetésképtelenné válik, aminek következtében azonnal át kell venni a helyét. Ugyanilyen elven lehet gyakorolni az ön- és kölcsönös segítségnyújtás fogásait is „ellenséges tüzben”.

Természetesen léteznek az airsoftnál hatékonyabb és komolyabb oktatást segítő rendszerek is, ám azok költségvonzata nagyságrendekkel nagyobb, míg használatuk feltételei jóval bonyolultabbak, mint az airsofté. Minden rendszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyekben ki tudják egymást egészíteni a felkészítés és kiképzés érdekében. Az airsoft-fegyverekkel a katonák nemcsak a taktikát gyakorolhatják, hanem közben a valódi fegyverükkel azonos fizikai kialakítású és kezelőszervekkel rendelkező imitációs eszközök készségszintü – némileg emelt pszichés terhelés melletti – kezelését is.  Gyakorlás közben pedig életszerüen lehet tesztelni a rendszeresített felszerelés használhatóságát és strapabíró képességét.

Az elmúlt évtized hazai és missziós tapasztalatai alapján kiemelt fontossággal kell kezelni a kisalegységek harcászatát, az egyes harcos kiképzettségének szinten tartását, valamint a szakaszban tevékenykedő altiszti és legénységi rendfokozatú katonák kiképzettségének, leleményességének, döntési képességeinek és felelősségvállalásának fejlesztését, illetve azoknak a kor követelményeihez való igazítását.

Ezen célok megvalósítása érdekében a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetének sportszekcióján belül szeptember hónapban létrejött egy Airsoft Kísérleti Munkacsoport, amely egyelőre húsz lelkes katonából áll.

Airsoft Kísérleti Munkacsoport

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.