2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Két hónapja a műveleti területen

Art of WAR  |  2012. 10. 31., 10:32

Két hónappal ezelőtt, augusztus közepén érkezett meg Pristinába az MH KFOR Kontingens hetedik váltása. Az elmúlt hetekben végrehajtott tevékenységről és az elkövetkező hónapok munkájáról Kása István alezredes, a kontingens parancsnoka adott tájékoztatást.

Augusztus 24-én írta alá az átadás-átvételi jegyzőkönyvet az MH KFOR Kontingens hatodik és a hetedik váltásának parancsnoka. Az azóta eltelt két hónapban a magyar békefenntartók napi rendszerességgel hajtottak végre járőrözési feladatokat az ország északi területein, elsősorban Mitrovica városában – mondta el érdeklődésére Kása István alezredes.

A hetedik váltás parancsnoka hozzátette: a koszovói fővárosban található Slim Lines táborban települ a KFOR harcászati tartalék zászlóalj (KFOR Tactical Manoeuvre Battalion – KTM), amelyben portugál és magyar békefenntartók közösen dolgoznak. Feladatuk, hogy a KFOR parancsnokának tartalék erejeként ott teljesítsenek szolgálatot, ahol azt a biztonsági helyzet megköveteli.

Az elsősorban a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárra épülő kontingens katonái alig egy hónappal a kiérkezésük után segédkeztek a portugál békefenntartók következő váltásának beillesztésében, majd miután a portugálok elérték a teljes müveleti készenlétet, közösen hajtották végre feladataikat.

Két hónapja a müveleti területen

A járőrtevékenység mellett a különféle felkészítési és kiképzési foglalkozások is folyamatosak voltak a KTM-zászlóalj életében az elmúlt két hónapban. Kása alezredes szerint a portugál és a magyar békefenntartók többször hajtottak végre lőgyakorlatot, illetve tömegkezelési, azaz CRC-kiképzésen is részt vettek. Október 16–18. között pedig egy KFOR-szintü gyakorlatot teljesítettek – eredményesen.

Természetesen a napi szolgálatellátás mellett a kikapcsolódásra is jutott idő – árulta el Kása István, hozzátéve, hogy ezt azonban tartalmasan töltötték el a katonák. Például október elején a magyar kontingens nagy része részt vett a dán békefenntartók által szervezett, Dancon March elnevezésü 25 kilométeres menetgyakorlaton. E több évtizedes múltra visszatekintő menetgyakorlatot minden olyan országban megrendezik, ahol dán békefenntartók állomásoznak. Emellett pedig közös magyar−portugál félmaratoni futóversenyt is rendeztek a táborban.

„Október 23-án közös sorakozót tartottunk. A magyarok a nemzeti ünnepükre, a portugálok pedig a 24-ei Army Day-re emlékeztek” – mondta a magyar kontingensparancsnok, aki szerint a két nemzet katonái között nagyon jó az együttmüködés, mondhatni baráti a viszony. Ennek jó példája, hogy a születésnaposokat is közösen köszöntik – havi egy alkalommal.

Két hónapja a müveleti területen

Megtudtuk: a napokban a táborban tartózkodtak a kontingens következő, nyolcadik váltásának vezető beosztású katonái, akik tájékozódtak a magyar katonák elhelyezési és munkakörülményeiről, illetve feladatairól is.

Az elkövetkező hónapok feladatairól szólva Kása István alezredes kiemelte: az új KFOR-parancsnok elgondolása az, hogy továbbra is fenn kell tartani a napi jelenlétet és figyelni kell a történésekre az ország északi felében, különösen Mitrovicában. Tehát a magyar kontingens külszolgálata további részében is várhatóan elsősorban járőrtevékenységet hajt majd végre.

„Szerencsére a helyzet most nyugodt, az északi területeken azonban érezhető a felszín alatt lapuló feszültség” – mondta a hetedik váltás parancsnoka.

Két hónapja a müveleti területen

Fotó: MH KFOR Kontingens hetedik váltás

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK