2024. 03. 29. péntek
Auguszta
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Afganisztánba látogatott a Honvéd Vezérkar főnöke

Art of WAR  |  2012. 11. 22., 14:04

A hadszíntéren szolgálatot teljesítő magyar katonai erők műveleti és szolgálati körülményeiről, a végrehajtott és tervezett feladatokról tájékozódott dr. Benkő Tibor vezérezredes ötnapos afganisztáni látogatásán.

Benkő Tibort útján elkísérte Korom Ferenc dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Hadmüveleti Csoportfőnökség csoportfőnöke, Szász Márton alezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Müveletirányító Főnökségének kiemelt főtisztje és Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa. A delegáció november 16-án érkezett meg Mazar-e Sharifba, ahol Nyers József mérnök ezredes, az MH Nemzeti Támogató Elem (MH NTE) parancsnoka fogadta őket.

A Honvéd Vezérkar főnökének útja – november 17-én − először Kabulba vezetett, ahol a nemzetközi repülőtéren szolgálatot teljesítő MH Kabuli Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingenst, az MH Légi Kiképzés-támogató Csoportot (AMT), az MH Logisztikai Mentorcsoportot (LMCS), valamint az egyéni beosztású katonákat látogatta meg. Benkő Tibor az ISAF összhaderőnemi parancsnokság parancsnokhelyettesével folytatott megbeszélést, majd állománygyülésen beszélgetett a Kabulban állomásozó magyar katonákkal. A látogatás második napja alkalmat teremtett arra is, hogy a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa négyszemközti megbeszélést folytasson az ISAF vezénylőzászlósával, CSM Thomas Capellel.

A delegáció november 18-án Kunarba utazott, az MH Különleges Müveleti Kontingenshez (MH KMK), ahol Benkő Tibor megbeszélést folytatott a TASK FORCE-10 parancsnokával. A találkozó során megvitatták a különleges müveleti csoportok jelenlegi és jövőbeni szerepvállalását. Ezt követően a Honvéd Vezérkar főnöke állománygyülést tartott az MH KMK teljes állományának.

A nap további részében Benkő Tibor vezérezredes udvariassági látogatáson találkozott Adam Philippe dandártábornokkal, a Kabuli Nemzetközi Repülőtér (KAIA North) parancsnokával, valamint megbeszélést folytatott Nick Patrick Carter altábornaggyal, az ISAF parancsnokhelyettesével, végül pedig D. Javier Cabeza vezérőrnaggyal, az ISAF Müveleti Parancsnokság (IJC) parancsnokhelyettesével. A találkozókon szó volt a térség biztonságára vonatkozó aktuális kérdésekről, a magyar kontingensek tevékenységének értékeléséről és a további szerepvállalás lehetőségeiről.

A vendéglátók valamennyien elismerően nyilatkoztak a magyar katonák helytállásáról és példaértékü szolgálatáról, legyen szó a KAIA North repülőtéren szolgáló biztosítóerőkről, a logisztikai iskolában dolgozó mentorokról vagy a Mi−35 helikopter-kiképzőcsoport tagjairól. Adam Philippe dandártábornok kiemelte a magyar katonák kiváló felkészültségét, professzionális szolgálatellátását és a nemzetközi környezetben kialakított jó kapcsolataikat. A nap végén a Honvéd Vezérkar főnöke állománygyülésen találkozott a kontingensek katonáival.

November 19-én a Camp Pannonia táborban Sipos Antal ezredes, a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport 13. váltásának (MH PRT-13) parancsnoka fogadta a vezérezredest. A látogatás fő célja volt, hogy a delegáció a helyszínen szerezzen tapasztalatot a térség biztonsági helyzetéről, a kontingens jelenlegi feladatairól, élet- és szolgálati körülményeiről, a tábor infrastrukturális helyzetéről, valamint az eddig elvégzett és tervezett feladatokról.

Afganisztánba látogatott a Honvéd Vezérkar főnöke

Az afgán tartományi vezetőknél tett udvariassági látogatáson Benkő Tibor találkozott Abdul Khadim tartományi kormányzóhelyettessel, Assadullah Sherzad tábornokkal, tartományi rendőrfőnökkel, illetve a tartományi biztonsági szervezet vezetőjével. A találkozón a Honvéd Vezérkar főnöke elismerően szólt a tartományi vezetés és a magyar tartományi újjáépítési csoport között az évek során kialakított jó együttmüködési kapcsolatról. A látogatáson a tartományi kormányzóhelyettes ismertette a tartomány jelenlegi biztonsági helyzetét, valamint méltatta az újjáépítési csoportok kimagasló munkáját, amely elősegítette Baghlan tartomány stabilitását és minden régiójának fejlődését. A delegáció − Sipos Antal ezredes parancsnoki jelentésének köszönhetően − átfogó tájékoztatást kapott a kontingens által elvégzett feladatokról, a további teendőkről. A nap végén Benkő Tibor vezérezredes állománygyülésen találkozott a magyar kontingens valamennyi katonájával.

Afganisztánba látogatott a Honvéd Vezérkar főnöke

Látogatása utolsó napján a Honvéd Vezérkar főnöke Pol-e Khomriból a Khilagay előretolt müveleti bázisra utazott, ahol meglátogatta az afgán katonák kiképzését, felkészítését és müveleti mentorálását végző MH Müveleti Támogató és Összekötő Csoport (OMLT) 8. váltását. Benkő Tibor vezérezredes megbeszélést folytatott az OMLT magyar és amerikai parancsnoki állományával, a mentorált afgán zászlóalj vezetésével, majd találkozott az állomány minden tagjával. A nap további részében Mazar-e Sharifba látogatott, ahol meghallgatta az MH NTE parancsnokának, a tábori kórház vezetőorvosának, a müszaki mentorcsoport, valamint az OMLT hadtest-mentori titkosszolgálat vezetőjének jelentéseit.

Afganisztánba látogatott a Honvéd Vezérkar főnöke

A táborban felállított hősök falánál Benkő Tibor gyertyát gyújtott a hadszíntéren elesett magyar és külföldi katonák emléke előtt tisztelegve, majd a Mazar-e Sharifban szolgálatot teljesítő katonákkal együtt vacsorázva fejezte be afganisztáni látogatását. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.