2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kitüntették a helikopterbázist

Art of WAR  |  2013. 01. 24., 15:46

Két rangos kitüntetésben részesült az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis. A magyar kultúra napja alkalmából január 22-én tartott városi ünnepségen Magó Károly zászlóst, roncskutatót, a helyi repülőmúzeum munkatársát Laki Kálmán-díjjal, a bázis személyi állományát pedig Szolnok Város Sportjáért Díjjal tüntették ki.

Szolnok és a helyőrségben állomásozó katonák közösen tisztelegtek Kölcsey Ferenc emléke előtt, aki 190 évvel ezelőtt, 1823. január 22-én fejezte be Himnusz címü versének a megírását. Az Aba-Novák Kulturális Központ által a Szigligeti Színházban rendezett ünnepségen köszönte meg a város azok munkáját, akik a kulturális értékek gyarapításában, az oktatás, a nevelés és a sport területén értek el kimagasló eredményeket az elmúlt években.

A város közgyülése − kiemelkedő tudományos tevékenységének elismeréseként − Laki Kálmán-díjjal tüntette ki Magó Károly zászlóst, a Szolnoki Repüléstörténeti Szakgyüjtemény munkatársát. „Magó zászlós rendkívül sokat tett a repülőgépek felújításáért, restaurálásáért. Roncskutatóként számos értékes lelettel gazdagította a repülőmúzeumot. Levéltári és régészeti kutatásaival, előadásaival és publikációival nagyban hozzájárult a gyüjtemény országos és nemzetközi elismertségéhez. Tavaly egy oroszországi expedíció során sikerült rekonstruálnia Vitéz Nagybányai Horthy István balesetének körülményeit, amivel széles körü elismertséget szerzett. Lelkesedése, kitartása, valamint tudományos ismereteinek és repülős tapasztalatainak együttes hasznosítása révén olyan szakértője lett a városnak, aki a jövőben is sokat tehet a nagy repüléstörténeti és katonai múlttal rendelkező Szolnokért” – áll a kitüntetés odaítélésének indoklásában.

Magó Károly

A magyar kultúra napján tartott városi ünnepségen egy rangos kollektív elismerésben is részesült az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis. A testkultúra, a sport és az egészséges életmódra való nevelés terén elért kiemelkedő eredményeiért az önkormányzat Szolnok Város Sportjáért Díjjal tüntette ki a bázist. „A katonák életében kiemelten fontos szerepet tölt be a sport, a testkultúra fejlesztése, az egészséges életmód. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis személyi állományának számos tagja öregbíti kiváló versenyeredményeivel Szolnok megyei jogú város hírnevét is. De nemcsak egyénenként, hanem csapatban is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a szolnoki katonák: tavaly a Magyar Honvédség által rendezett, alakulatok közötti pontgyüjtő katonai sportversenyen a 26 alakulat közül a szolnoki az első helyen végzett az összesített versenyben. Ez az eredmény is a kiválóságot, a sport iránti elkötelezettséget mutatja” – indokolta a döntését Szolnok képviselő-testülete. A kitüntetést a parancsnok, Lamos Imre dandártábornok és Molnár Imre őrnagy, sporttiszt vették át.

Az ünnepséget követően Magó Károly zászlós elmondta: azon szerencsés emberek egyikének tartja magát, akiknek a hobbija és a munkája ugyanaz. Tíz éve foglalkozik roncskutatással; az első repülőgép, amelynek kiemelésében részt vett, egy Il−2-es volt, amelyet Alsóörs határában találtak. Magó zászlós jelenleg a Miskolci Egyetem mesterszakának végzős hadtörténész hallgatója, s a közelmúltban sikerült kidolgoznia egy olyan eljárást, ami alapján azonosítani lehet azokat a hősi halált halt pilótákat is, akiknek a földi maradványai más módszerekkel erre már nem alkalmasak. Tudományos munkájával szeretné elérni, hogy a roncskutatást a hadtörténelem egyik segédtudományának ismerjék el.

Magó zászlós elárulta: különösen nagyra értékeli, hogy katonaként, hadtörténészként végzett munkáját a civilek, a város is elismeri. Hangsúlyozta azonban, hogy bár a díjon az ő neve szerepel, ez a kitüntetés egy összeszokott kollektíva sokéves munkájának elismerése. Az elöljárók mellett nagyon sok civilnek és katonának tartozik köszönettel: kutatóknak, történészeknek, levéltárosoknak és azoknak a kollégáinak, akik a háttérből segítik a munkáját, akik a kutatásokban részt vevőket a feltárások idején helyettesítik a szolgálatellátásban, a napi kiképzési feladatok végrehajtásában.

Molnár Imre őrnagy, a bázis sporttisztje ugyancsak a kollektíva, a „csapat” eredményének tekinti a város kitüntetését. Bár a bázis sportolói szinte minden évben a legjobbak közt, a dobogón vagy annak közvetlen közelében végeznek a pontgyüjtő versenyeken, a bajnoki címet most először sikerült elnyerniük. A sporttiszt hangsúlyozta: a bázis eddigi legnagyobb közösségi sportsikeréhez a folyamatosan kimagasló eredményeket elérő „aktív mag” tagjainak teljesítménye mellett nagy szükség volt azok kemény munkájára is, akik erős közepes eredményeikkel járultak hozzá a pontok gyüjtéséhez, a csapat győzelméhez.

Molnár őrnagy szavait Lamos Imre dandártábornok, a „sportos” helikopterbázis parancsnoka is megerősítette. Mint mondta, egy katonának „alapból” kötelessége saját fizikai állóképességének, erőnlétének a karbantartása. Parancsnokként viszont örömére szolgál, hogy erre nem kell külön noszogatnia a munkatársait. A sport, a testedzés segíti a kiképzési és a szolgálati feladatok eredményes ellátását − igaz, a versenyek és a felkészülés időszakában gondoskodni kell a sportolók helyettesítéséről, de a bázis kollektívája ezt megérti, ebből még soha nem volt feszültség a katonák közt.

A szolnoki városi ünnepségen Varga Csaba dandártábornok is gratulált a kitüntetetteknek. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke külön kiemelte, hogy évről évre egyre több katona és katonai szervezet részesül civil elismerésben. Ez pedig a Magyar Honvédség és a polgári lakosság kapcsolatának erősítése érdekében végzett kitartó és eredményes munkának köszönhető. A honvédség a jövőben is ennek a nyitottságnak a szellemében fog dolgozni, hiszen nagyon fontos, hogy az adott településeken élők még jobban megismerjék a „katonáik” élet- és szolgálati körülményeit, tudjanak a laktanya kerítésén belül történtekről – mondta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK