2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mérlegen az IDEX-2013 nemzetközi haditechnikai kiállítás

Art of WAR  |  2013. 02. 25., 09:47

„Magas hőfokon” zajlott az idei IDEX nemzetközi haditechnikai kiállítás az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dhabiban. A szalonon február 17. és 21. között a világ 59 országából több mint 1 100 cég mutatkozott be, mutatta be az általa gyártott eszközöket. A kiállítást több tízezer látogató tekintette meg, köztük szép számmal voltak megtalálhatóak más országok fegyveres erőinek hivatalos képviselői is.

Oroszországot a kiállításon negyven cég képviselte, valamint a magas rangú képviselők között jelen volt az ország ipari és kereskedelmi minisztere, D. Manszurov is. Sajtóhírek szerint az orosz pavilon volt az IDEX-2013 egyik leglátogatottabb kiállítási területe. A rendezvény első napján tett látogatást az orosz pavilonban Abu-Dhabi trónörököse, az Egyesült Arab Emírségek Fegyveres Erőinek főparancsnok helyettese, Mohammed bin Zayed Al Nahyan. A magas rangú látogató megköszönte az orosz fél rendszeres részvételét az IDEX szalonokon és kiemelte, hogy a két ország közötti haditechnikai együttmüködésnek a jövőben is folytatódnia kell.

Kiállításon először Abu-Dhabiban mutatkozott be az orosz T-90SzM harckocsi. Érdekes volt, hogy a szalon lehetőségei nem engedték meg, hogy a harckocsi bemutassa hagyományos „dinamikus” programját, amit a látogatók így csak filmen tekinthettek meg.

Az orosz kiállítás másik figyelemfelkeltő jármüve a BMPT – páncélozott harckocsi-támogató harcjármü volt. A BMPT nem először mutatkozott már be nemzetközi kiállításon, ahol rendszeresen kap elismerő nyilatkozatokat. Azonban egyelőre a lehetséges vásárlók csak dicsérik a harcjármüvet és nem kötnek megállapodást.  Információk szerint jelenleg a harcjármü „ráncfelvarráson” esik át, várhatóan ősszel mutatják be a nagyközönség számára, amelyre az orosz Arms Expo 2013 keretében kerülhet sor. Mindezek ellenére tény, hogy annak ellenére, hogy a BMPT-re nincs megrendelés az orosz cégek nem maradtak megrendelés nélkül. A szalon első két napján a külföldi megrendelők több szerződést írtak alá, mintegy másfélmillió dollár értékben.

Az utóbbi években az IDEX szalon egyik „állandó” résztvevőjévé vált Ukrajna. Az ukrán kiállítók ezúttal több érdeklődésre számottevő projekttel jelentkeztek. Az egyik ilyen a BTR-3 (ukrán verzió: BTR-80) páncélozott szállító harcjármü legújabb változata.

A másik érdekesség egy páncélozott gépjármü, amelyet a Kremencsuk cég az emírségekbeli Ares Security Vehicles LLC céggel közösen fejlesztett ki. A közös munka során a KrAZ-5233NE típusú, terepjáró képességü tehergépjármüből egy MRAP (aknatámadás ellen védett) osztályú páncélozott gépjármüvet hoztak létre. Az új, páncélozott gépjármüvet harmadik ország részére kívánják értékesíteni a jövőben.

Oroszország és Ukrajna mellett más országok is jelentkeztek érdekes projektekkel, bemutatókkal az IDEX-2013 kiállításon. Az egyik legnagyobb újdonság az Egyesült Arab Emírségekben kifejlesztett össztüz kiváltására alkalmas rendszer (RSzZO). A szakértők a technikai adatok ismeretében sokkal inkább úgy értékelik az új rendszert, mint technikai furcsaságot. A nyergesvontató a pótkocsival nem rendelkezik megfelelő terepjáró képességgel, valamint a rendszer újratöltése hosszadalmas, ami nem igazán felel meg a harci körülmények követelményeinek. Ennek ismeretében nagy valószínüséggel lehet azt mondani, hogy a rendszer, mindössze egy „kiállítási darab”.

A kínai kiállítási területen több, távlati projektet mutattak be. Az egyik legnagyobb figyelem az új, kínai pilóta nélküli repülőgépeket övezte. A három új gép – CH-91, CH-92 és CH-901 – különböző feladatokra került kifejlesztésre, azonban létrehozásuknál azonos technológiát alkalmaztak. A CH-91-et elsősorban felderítő feladatokra szánják, azonban emellett a tüzérségi tüzek korrekcióját is végre tudják hajtani vele, illetve információkat gyüjthetnek a harctéri eseményekről. A CH-92 és CH-901 típusok alkalmazási területe sokkal szélesebb. Azon túl, hogy ez a két gép is alkalmas felderítő feladatokra, csapásmérő fegyverzet hordozására is képessé tették őket. Az első kínai UAV-ok (CH-91) már rendszerben állnak a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg kötelékében és sorozatban gyártják azokat, míg a továbbiak kísérleti stádiumban vannak.

Az IDEX-2013 megnyitó ünnepsége

Az IDEX-2013 szinte alig zárta be kapuit, azonban a szervezők már most pozitívnak ítélik az idei kiállítást. Véleményük szerint a szalon nem csak a haditechnikai kiállítók és vásárlók számára volt hasznos, hanem az ország, az Egyesült Arab Emírségek számára is. Addig, amíg egyes országok szerződéseket kötnek, addig az Emírségek tovább javítja, bővíti kapcsolatait a haditechnikai együttmüködés területén, valamint bevételre tesz szert a kiállításhoz kapcsolódó vendégéjszakákból.

Galéria: Mérlegen az IDEX-2013 nemzetközi haditechnikai kiállítás

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK