2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megkezdődött a magyar tábor átadása Afganisztánban

Art of WAR  |  2013. 02. 28., 10:43

Domján László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka a Pannónia táborban rendezett ünnepségen bejelentette, hogy az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) kontingense március elején befejezi a műveleti feladatait. Kiemelte: megkezdték a tábor átadását az afgán fél számára, ami március végén fog befejeződni.

Az eseményen jelen volt Sultan Mohammad Ebadi, Baghlan tartomány kormányzója, Jörg Vollmer vezérőrnagy, az ISAF Északi Régióparancsnokság (RC-North) parancsnoka, dr. Nyerki József nagykövet, a PRT civil képviselője, Csombók János ezredes, a Honvéd Vezérkar megbízott hadmüveleti csoportfőnöke, valamint Sipos Antal ezredes, a PRT-13-as váltásának parancsnoka. Megjelent továbbá Mohammad Razul Khan tartományi Shura-vezető, Pécsvárady Szabolcs alezredes, a magyar−amerikai Katonai Tanácsadó Csoport parancsnoka, Papp László, a PRT fejlesztési tanácsadója, illetve jelen voltak a tartományi vezetők és a partnerszervezetek képviselői is.

Jörg Vollmer vezérőrnagy, az ISAF RC-North parancsnoka beszédében kiemelte, hogy az Afgán Nemzeti Biztonsági Erők (ANSF) ma már egy harcképes erő, így a nemzetközi erők lépésről lépésre átadhatják számukra az eddig elvégzett feladatokat. Az elmúlt évek közös munkájának eredményeképpen mára az ANSF garantálja az afgán lakosság 87 százaléka számára a biztonságot, továbbá a katonai müveletek 80 százalékát már az afgán biztonsági erők vezetésével hajtják végre az országban.

Az RC-North parancsnoka szerint a biztonság összefogással teremthető meg és tartható fenn, s ennek érdekében − a nemzetközi erőkkel közösen − az afgán rendőrségnek, a hadseregnek és a lakosságnak is tennie kell valamit.

Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka beszédében arról szólt, hogy Magyarország közel hét éve csatlakozott a nemzetközi erők (ISAF) és az afgán kormány által kidolgozott stratégiához, hogy a tartományi újjáépítési csoporttal segítsen az ország, a tartomány fejlesztésében. Öt kiemelt területen indult meg a közös munka: a biztonság, a kormányzás, az újjáépítés, az egészségügy és az oktatás területén.

2006 óta az összes területen előrelépés történt, sikereket értünk el. Iskolákat építettünk, utakat adtunk át, egészségügyi intézmények építésével biztosítottuk a lakosság jobb ellátását. A biztonság terén segítettük az amerikai szövetségesünkkel közösen a tartományban müködő katonai és rendőri erők felállítását, valamint képessé tettük az afgán biztonsági erőket arra, hogy átvegyék a tartomány biztonságának szavatolását – fogalmazott Domján vezérőrnagy.

A tábornok megköszönte a közös munkát és az együttmüködést. Az ÖHP parancsnoka bejelentette: a Magyar Honvédség befejezte a tevékenységét Baghlan tartományban. Nem hagyjuk azonban magára az országot, a honvédség továbbra is számos feladatot lát el az ISAF-erők részeként – tette hozzá.

Domján László hangsúlyozta: „a tartományi újjáépítési csoport kivonásának megtervezése az afgán kormánnyal és a nemzetközi erőkkel közösen történt”. Az átadást többhetes tárgyalássorozat előzte meg az afgán kormány képviselőivel, a konkrét részleteket a külön erre a célra létrehozott afgán−magyar tartományi vegyes bizottság pontosította.

Az afgán kormányzat az Afgán Nemzeti Biztonsági Erőket jelölte ki a tábor átvételére és további üzemeltetésére. A Pannónia tábort a magyar állam müködőképes állapotban bocsátja az afgán kormányzat rendelkezésére, amely vállalta az objektum további üzemeltetését. A tábor átadása Magyarország egyik legnagyobb hozzájárulása az önálló, cselekvőképes Afganisztán megteremtéséhez.

A Pannónia tábor az egyetlen magyar üzemeltetésü bázis Afganisztánban. A Magyar Honvédség 2006 őszén vette át a területet a Tartományi Újjáépítési Csoport feladataival együtt a holland féltől. Az azóta eltelt mintegy hat és fél évben több mint 2500 magyar katona teljesítette itt hat hónapos szolgálatát − nem ritka, hogy valaki három, sőt négy missziót is. A közel hét év alatt albán, amerikai, bolgár, horvát, montenegrói, német és szlovák katonák dolgoztak hosszabb-rövidebb ideig magyar parancsnokság alatt a táborban. Az elmúlt években jelentős táborbővítési és erődítési munkákat végeztek Camp Pannoniában, amelynek következtében a bázis megfelel minden biztonsági előírásnak, egyúttal minden elemében tükrözi a magyar katonai és kulturális sajátosságokat. Egy „kis Magyarország” volt az itt szolgáló katonáknak.

„Magyarország büszke az elmúlt közel hét évben önökkel közösen elért eredményekre itt, Baghlan tartományban. A Magyar Honvédség köszöni a tartományi kormányzat és a lakosság ez irányú támogatását” − zárta beszédét Domján László vezérőrnagy.

A Magyar Honvédség 2006 októberétől vállalt szerepet Tartományi Újjáépítési Csoportjának kontingensével Afganisztán fejlődésének elősegítésében. A PRT utolsó fejlesztési projektjét, a Hazrat Zaid iskola 12 tantermes felújított épületrészét Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka adta át a táborátadási ceremóniát megelőző napon.

A Tartományi Újjáépítési Csoport távozásával nem állnak le a fejlesztések a tartományban, hiszen a területen dolgozó NGO-k és nemzetközi szervezetek tovább folytatják a PRT segítségével összehangolt tevékenységüket.

Fotó: Rácz Tünde

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK