2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Vezetni tudni kell!

Art of WAR  |  2013. 07. 11., 12:40

Mégpedig HMMWV-t, Afganisztánban és természetesen konvojban. Mivel azonban a sokoldalúan használható harcjármű vezetéséhez speciális tudás szükséges, ezt előtte meg kell szerezni. Az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) táborfalvai kiképzőbázisán zajló vezetéstechnikai képzésbe július 10-én, szerdán a média munkatársai is bepillanthattak – természetesen szigorúan csak rohamsisakban, mert a biztonsági szabályokat mindenkinek be kell tartania. 

Mint azt a konvoj indulása előtti tájékoztatójában Mohos Zsolt őrnagy, a várpalotai alakulat szimulációs és gyakorló kiképző központjának alosztályvezetője elmondta: jelenleg több turnusban az Afganisztánba készülő logisztikai mentorcsoport, illetve müveleti tanácsadó csoport gépjármüvezetőinek képzése zajlik, és ma az úgynevezett ötös számú vezetéstechnikai gyakorlatot fogják végrehajtani; azaz konvojban el kell jutniuk a meghatározott célállomásra, és le kell küzdeniük az esetleges váratlan akadályokat.

„Ez még a vezetéstechnikai szakfelkészítés része, tehát itt még nem szimulálunk különféle incidenseket. Nem a konkrét müveletre készítjük őket fel, hanem pusztán megtanulnak harcjármüvet vezetni. Először megszokják a jármü sajátosságait, aztán jön a terepen történő vezetés és így tovább. Ezen a nagy távolságú vezetési gyakorlaton főleg a konvojban való közlekedés sajátosságait gyakorolják” – füzi hozzá kérdésünkre az őrnagy. 

Hang Viktor törzsőrmester, oktató, az MH BHK javítórajának parancsnokhelyettese szerint is elsődleges szempont az, hogy mindenki biztonságosan tudja végrehajtani a feladatát. „Vezetéstechnikailag pedig az automata váltó lehet talán a legszokatlanabb. Meg kell szokni továbbá a jármü szélességét is, ezért először vezetéstechnikai pályán gyakorolnak a katonák, és csak utána megyünk ki közútra. Készségszinten kell elsajátítani mindent” – nyilatkozta honlapunknak a törzsőrmester.

Nem sokkal később már mindenki a gépjármüben ül, s a konvoj felkészül az indulásra. Duda jelzi az indulást, és aztán irány a kijelölt cél… 

Az MH BHK által létrehozott mobil kiképző csoport tagjai, az oktatók egyébként Németországban, amerikai „katonatanároktól” sajátították el a vezetési technikák oktatásához szükséges tudást…

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK