2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nem szakad tovább Ukrajna

Art of WAR  |  2014. 04. 10., 11:52

A donyecki és a harkivi események azt jelzik, hogy vége van a Krím félsziget elfoglalása utáni, „szusszanásnyi” szünetnek: Oroszország újabb akcióba lendült céljai érdekében. Fegyveres konfliktus továbbra sem várható a két állam között, és Ukrajna nem fog újabb területeket veszíteni – mondta Póti László, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa.

Az ukrán belügyminisztérium „terrorellenes” müveletet kezdett április 8-án, kedden reggel a kelet-ukrajnai Harkiv városában, ahol az oroszbarát szakadárok előző nap kikiáltották a „Harkivi Népi Köztársaságot”. Az ukrán média helyszíni jelentései szerint a rendőrség kora reggel megostromolta, és már meg is tisztította a szakadároktól a harkivi megyei adminisztráció épületét. A harkivi hatósági fellépés előtt a rendőrség különleges egységei érkeztek Ukrajna három keleti és déli megyéjébe, Harkivba, Luhanszkba és Donyeckbe, ahol vasárnap voltak hasonló zavargások. 

Nem szakad tovább Ukrajna

A donyecki szakadárok középületeket foglaltak el, de az ukrán belügyi erők gyorsan úrrá lettek az eseményeken 

Póti László szerint Oroszországnak két célja van: rövid távon szeretné megakadályozni, hogy Ukrajna tovább közeledjen az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, hosszú távon pedig el szeretné érni, hogy az ukrán állam a mostaninál sokkal lazább, föderális keretek között müködjön, és része legyen az eurázsiai államok közösségének. „Ukrajna jelenlegi államberendezkedése unitárius, vagyis egységes, nincsenek külön föderális alkotóelemei” – mutatott rá.

„Az továbbra sem orosz érdek, hogy a nyugati szomszéd teljesen szétessen vagy újabb területeket veszítsen” – mondta. Ameddig az oroszok azt gondolják, hogy képesek irányítani az események alakulását egyéb eszközökkel is, nem lesz fegyveres konfliktus a két állam között. „Most úgy látják, hogy például a kelet-ukrajnai feszültségek szításával, a gázárakkal és a nemzetközi nyomásgyakorlással képesek elérni mind a minimum, mind a maximum célokat Ukrajna feldarabolása, illetve megtámadása nélkül is” – füzte hozzá. 

Ezzel párhuzamosan azonban az ukrán állam néhány lépéséből (bejelentette, hogy kiválik a Független Államok Közösségéből, társulási szerződés az EU-val) arra lehet következtetni, hogy eljöhet a pillanat, amikor Oroszország – „minden mindegy” alapon – a katonai megoldások mellett dönt, de ez nagyon valószínütlen.

Nem szakad tovább Ukrajna

A mostani helyzet teljesen más, mint a krími, itt például nincsenek orosz támaszpontok 

A donyecki és a harkivi események is azt jelzik, hogy az ukrán belügyi erők urai a helyzetnek, felkészültek a kelet-ukrajnai zavargások kezelésére, és nincs valódi tömegbázisa a szeparatizmusnak. Beszédes adat például, hogy mindkét – egyébként milliós – nagyvárosban csak néhány százan voltak azok, akik az elszakadást követelték – mondta Póti László.

Egy harkivi újságíró kedden arról tájékoztatott Facebook-oldalán, hogy egy puskalövés se dördült el, és a hatóságok mintegy 70 oroszbarát szeparatistát őrizetbe vettek. Oroszország arra szólította fel az ukrán kormányt hétfőn, hogy ne alkalmazzon erőszakot az ország délkeleti részében tüntető oroszbarátok ellen. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és ügyvezető ukrán kollégája, Andrij Descsica − az orosz tárca késő esti közlése szerint − telefonbeszélgetést folytatott egymással. Ezen Lavrov hangsúlyozta annak szükségességét, hogy az ukrán kormány tiszteletben tartsa a térségben lakók törekvéseit. Egyúttal elfogadhatatlannak nevezte, hogy katonai erőt alkalmazzanak a törvényes kérésekkel fellépő tüntetőkkel szemben, akik „nyelvüket, kultúrájukat és társadalmi jogaikat kívánják megvédeni”. 

Kijev szerint az orosz vezetés szándékosan szít „szakadár megmozdulásokat” Kelet-Ukrajnában, ahol az oroszbarát tiltakozók három városban több helyi közigazgatási épületet elfoglaltak. Az ukrán kormány szerint ennek az a célja, hogy ürügyet szolgáltasson az orosz csapatok ukrajnai behatolására. Lavrov hétfőn amerikai kollégájával, John Kerryvel is tárgyalt. Kezdeményezték, hogy 10 napon belül közvetlen tárgyalások kezdődjenek az ukrán helyzetről Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Államok és az Európai Unió részvételével. Kerry arra figyelmeztette orosz partnerét, hogy minden további, Ukrajna destabilizálására irányuló lépésnek ára lesz majd Oroszország számára. 

Nem szakad tovább Ukrajna

Nincsenek sem orosz támaszpontok, sem felségjelzés nélküli katonák Kelet-Ukrajnában 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK