2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Amerikai harci delfinek is részt vesznek a Fekete-tengeri NATO gyakorlaton

Art of WAR  |  2014. 04. 22., 11:46

2014 nyarán, a Fekete-tengeren végrehajtásra kerülő NATO gyakorlat aktív résztvevői lesznek az amerikai harci delfinek. A tervekről Tom LaPuzza, az Amerikai Haditengerészet szóvivője beszélt az Izvesztyija munkatársainak. LaPuzza elmondta, hogy a 20 delfin és tíz oroszlánfóka részvételével tartandó, mintegy kéthetes gyakorlat a tradicionálisan az Orosz Haditengerészet által felügyelt vizeken zajlik.

A Fekete-tengeri gyakorlat során a delfinek és fókák egy új radarelhárító rendszert fognak tesztelni, amelyet az „ellenséges hangradarok eltérítésre” hoztak létre. Amíg a delfinek az új rendszert tesztelik, addig a fókákat tengeri aknák és búvárok felkutatására képezik ki. Mindezek mellet sor kerül a Hawaii Egyetem által fejlesztett delfin fegyverek tesztelésére is. Amennyiben a kísérleteket végrehajtják ez lesz az első alkalom, amikor a NATO felfegyverzett tengeri állatokat „küld bevetésre”.

Forrás: thewire.com

Ez lehet ugyanakkor az első alkalom arra is, hogy az orosz és amerikai harci delfinek „szemtől-szemben” találkozzanak. Napjainkban Oroszország és az Egyesült Államok az a két ország, amely katonai alkalmazásra kiképzett delfinekkel rendelkezik. A krími delfinek - amelyek korábban Ukrajna tulajdonában voltak - kiképzésére a Fekete-tengeren került sor. Azok után, hogy Oroszország felújította a szevasztopoli delfin kiképző központot nem elképzelhetetlen, hogy az idei nyáron mindkét tengeri egységnek az intézmény lesz az átmeneti otthona.

Az Amerikai Haditengerészet nem rendelkezik információkkal az orosz programban résztvevő vízi emlősök kiképzettségi szintjéről. „Nincsenek az orosz központról hivatalos adataink, így nem tudom sem megmondani, sem felbecsülni delfinjeik képességeit”,- mondta LaPuzza. Ennek tükrében nem elképzelhetetlen, hogy az amerikai delfinek és oroszlánfókák hátrányban vannak.

Az amerikai delfineknek több ezer mérföldet kell hajózniuk San Diegoban található otthonuktól, a Fekete-tengerig. Az emlősök számára igyekeznek megteremteni a legideálisabb, legkényelmesebb feltételeket az „utazáshoz”. A delfinek valószínüleg nem fognak küzdeni az időeltolódással, ugyanakkor a több ezer mérföldes hajóút valószínüleg hatással lesz rájuk.

Az amerikai emlősöknek alkalmazkodniuk kell az új vizekhez, hiszen amíg a Fekete-tenger sótartalma 17% körül van, addig az amerikai delfinek állandó otthona, a Csendes-óceán sótartalma elérheti a 35%-ot. Mindezek mellett az eltérő vízhőmérséklet is problémát jelenthet.

A haditengerészet képviselői most még nem tudják megmondani, hogy a sótartalom illetve a vízhőmérséklet milyen hatással lesz a delfinekre, azok teljesítőképességére.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK