2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Öt új Giraffe radart mutatott be a Saab

Art of WAR  |  2014. 05. 14., 13:11

A védelmi és biztonsági profilú Saab 5 új földi és tengeri Giraffe radarral bővítette kínálatát. Az új termékeknek köszönhetően a Giraffe típuscsalád nagy hatótávolságban képes ellenőrzés alatt tartani a légteret és ezzel egészen új képességet kínál a radar piacon.

A Saab sokoldalú radar portfóliója – köztük a megújult Giraffe AMB és az Arthur – már bizonyított a használat során. A radarokat ezúttal új technológiával és dizájnnal ruházták fel. A forgalomban lévő termékek mellett a Saab elkezdte az új AESA (aktív fázisvezérlésü) radar típusok gyártását földi és vízi használatra egyaránt.

Ezek a radarok, előre mutató tervezésüknek köszönhetően kategóriájukban egyedülálló teljesítménnyel és tulajdonsággal rendelkeznek. A Giraffe ezentúl minden légi felügyelet és védelem ellátására képes földön és vízen egyaránt. 

A Saab több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik AESA radarok tervezés terén. Ennek a széleskörü tapasztalatnak, valamint annak köszönhetően, hogy a Saab jártas a radarok költségvonzati, teljesítményi, megbízhatósági és kialakítási kérdéseiben, egy egészen egyedülálló technológiai megoldás született. A Saab fejlett, felszíni telepítésü radarjai kiemelkedően hatékonyak a többszörös kihívást jelentő célpontokkal szemben még a legsürübb müveleti környezetben is.

„Büszke vagyok erre a fontos radarfejlesztési mérföldkőre”, mondta Micael Johansson, a Saab Elektronikus Védelmi Rendszerek üzletágának vezetője. „A radar termékkínálatunk immár minden elvárásnak megfelel, legyen szó akár kisebb, akár nagyobb hatótávolságú légvédelemről, légi felügyeletről, vagy igazi többfunkciós fegyver elhelyezésről.”

Öt új Giraffe radart mutatott be a Saab

Az alábbi típusok tartoznak a Saab felszíni telepítésü földi és légi radar családjába: 

Griaffe 1X és Sea Giraffe 1X: rövid hatótávolságú, X-hullámsávú AESA radarok, 3D funkciókkal, lenyügöző teljesítménnyel és rugalmassággal.

Giraffe 4A and Sea Giraffe 4A: közepestől nagyobb hatótávolságig használható, ötvözi a légi felügyeletet és légvédelmet, a fegyver felismerő, figyelmeztető és lokalizáló képességet egy kis kisugárzású S-hullámsávú AESA alapú egységgel. 

Giraffe 8A: nagy hatósugarú, S-hullámsávú AESA radar, ballisztikus rakétaelhárító képességgel, amely új szintre emeli a teljesítményt és a funkcionalitást.

Giraffe AMB and Sea Giraffe AMB: rövid-közép hatósugarú felderítő radarj, valamint irányító rendszer felszíni telepítésü légvédelmi eszközökhöz. Ezeket a harcban már bizonyított C-hullámsávú rendszereket nagyobb hatótávolsággal és lefedettséggel ruházták fel. 

Öt új Giraffe radart mutatott be a Saab

Arthur: A Saab már bevált C-hullámsávú, közepes hatósugarú fegyver-lokalizáló rendszere, amely meghatározza és érzékeli az ellenség fegyvereit. A már 80 példányszámban eladott rendszer teljesítményét és funkcionalitását most tovább tökéletesítették.

A Saab „In-Service” megoldásai szintén a radar család részét képezik. Ezt a szolgáltatást világszerte több mint 20 megrendelő használja. A Saab radar logisztikai támogató rendszerének köszönhetően teljes egészében megszünik tulajdonlásból fakadó fenntartási költség, és bizonyítottan 98,5 százalékos a hosszú távú rendelkezésre állás.

A Saab közös radarfejlesztési megoldásokat is kínál, amelyek meghosszabbítják a radarok élettartamát még abban az esetben is, ha nem a Saab által gyártott radar rendszerekről van szó.

A Saab a világ egyik vezető radargyártója több mint 60 év tapasztalattal és több mint 3000 müködő rendszerrel 30 különböző országban.

A Saab a katonai védelem és civil biztonság területén szolgálja ki a globális piacot világszínvonalú termékekkel, szolgáltatásokkal és megoldásokkal. Valamennyi kontinensen folytat müveleteket és rendelkezik alkalmazottakkal, és folyamatosan dolgozik az új technológiák kifejlesztésén, beépítésén és fejlesztésén az ügyfelek változó igényeinek kielégítése érdekében. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.