2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Cooperative Sarex 2014 – a megnyitó

Art of WAR  |  2014. 09. 02., 12:53

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a „Cooperative Sarex 2014” elnevezésű,  harcászati szintű, terepen végrehajtott, nemzetközi kutató-mentő gyakorlat. Két szlovén megfigyelő mellett Törökország 34 fővel és technikai eszközökkel képviselteti magát a gyakorlaton. Az MH Pápa Bázisrepülőtéren szeptember elsején megtartott megnyitón Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem hadműveleti és kiképzési főnöke, a gyakorlat igazgatója hangsúlyozta: a két hét során mindkét fél nagyon hasznos tapasztalatokkal gazdagodik majd.

Mivel az Amerikai Egyesült Államok után a maga több mint egymilliós létszámával a török haderő a legnagyobb a NATO-ban, ráadásul nagyon komoly harci tapasztalatokkal rendelkezik, nyilvánvaló, hogy a gyakorlaton részt vevő hazai alakulatok a (harci) kutatás-mentés területén is sokat tanulhatnak majd a messziről érkezett vendégektől. 

Persze – ahogyan Szücs Pál ezredes megnyitóbeszédében fogalmazott – ez fordítva is igaz. 

Cooperative Sarex 2014

„Ezen a szakterületen a legtöbb szövetséges ország jelenleg egymástól többé-kevésbé eltérő módszerekkel dolgozik. A NATO-n belül nagyon lényeges a különböző eljárások egységesítése” – közölte az igazgató a hangárban felsorakozott állománnyal. 

Gangler László ezredes, a gyakorlatot befogadó és logisztikailag támogató MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka kifejtette, hogy „nagy megtiszteltetés vendégül látni egy ilyen nemzetközi gyakorlatot”.

Cooperative Sarex 2014

„Az életmentés nemcsak nagy kihívás, hanem nagy felelősség is” – utalt arra, hogy az eljárások összehangolása azért is fontos, mert éles helyzetben gyakran minden másodperc számíthat. Érdeklődésünkre a parancsnok elmondta: a gyakorlat részére a bázisrepülőtér biztosítja többek között a repülési szolgáltatásokat is. 

A török katonákat vezető Ayse Baskoca őrnagy asszony és Kenan Comart őrnagy kifejtették: első alkalommal vannak Magyarországon, és nagy reményeket füznek ehhez a gyakorlathoz. 

Cooperative Sarex 2014

„Azt gondolom, hogy kölcsönösen sokat tanulhatunk majd egymástól. Ezen a gyakorlaton kiderül, mennyire tudjuk összehangolni az eljárásainkat. Ezért vagyunk itt” – fogalmazott Kenan Comart őrnagy. 

Szücs Pál ezredes azt nyilatkozta, hogy jó a kapcsolatuk a Török Légierővel, amely a személyi mentés terén is nagyon komoly, müveleti területeken (is) szerzett tapasztalatokkal rendelkezik. Ezért is hívtuk meg őket – tette hozzá. 

„A gyakorlat dinamikus részében a katonák különböző imitált szituációkban bajba jutott civileken és katonákon segítenek majd. A török fél Casa CN−235-ös típusú szállító repülőgéppel, illetve Cougar helikopterrel dolgozik” – tájékoztatott az ezredes. 

Cooperative Sarex 2014

A harci kutatás-mentést, a harci mentést és a kutatás-mentést is magába foglaló gyakorlat első felében elméleti tréningek zajlanak, míg a második héten már a gyakorlati végrehajtásé lesz a főszerep. A Magyar Honvédség részéről a Cooperative Sarex 2014 gyakorlaton elsődlegesen az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis és az MH 25/88. Könnyü Vegyes Zászlóalj vesz részt, de a két hét során szerepet kap az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is. A gyakorlat kiszolgáló-támogató feladatait az MH Pápa Bázisrepülőtéren kívül az MH Bakony Harckiképző Központ és az MH 54. Veszprém Radarezred látja el. 

Kálmánfi Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.