2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyarország erős, megbízható szövetséges

Art of WAR  |  2014. 10. 02., 10:01

A NATO a Washingtoni Szerződés 5. cikkelye értelmében minden körülmények között megvédi tagállamait a külső fenyegetésekkel szemben, és a szövetség hálás Magyarország katonai erőfeszítéseiért – hangzott el október 1-jén Budapesten, Sir Adrian Bradshaw és dr. Benkő Tibor vezérezredesek sajtótájékoztatóján.

Magyarország erős, megbízható szövetséges

Október 1-jén Magyarországra érkezett a Szövetséges Erők európai főparancsnok-helyettese, Sir Adrian Bradshaw vezérezredes, aki Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Szijjártó Péter külügyminiszterrel, illetve dr. Benkő Tibor vezérezredessel is megbeszéléseket folytatott. Utóbbi találkozó kapcsán a honvédelmi tárca Balaton utcai objektumában tartott sajtótájékoztatón a Honvéd Vezérkar főnök elmondta: a megbeszélésen egyaránt szóba került az ukrán helyzet, illetve az afganisztáni és balkáni müveletekben történő magyar békefenntartói részvétel. A Balkán helyzete biztonságunk szempontjából különösen fontos és kiemelt kérdés, akárcsak az ukrán fejlemények, hiszen keleti szomszédunkban nagyon sok magyar él, és gazdasági szempontból is igen szoros kapcsolatok kötnek össze bennünket.

Sir Adrian Bradshaw a nap folyamán koszorút helyezett el a budapesti Hősök terén a háborúk során elesettek emlékére. „Meg kell tennünk azokat az intézkedéseket, amelyek révén elkerülhető, hogy ebben a században ilyen áldozatokra legyen szükség”, fogalmazott ennek kapcsán.

Magyarország erős, megbízható szövetséges

A vezérezredes elmondta: látogatásának elsődleges oka Kelet-Európa megváltozott biztonsági helyzete, amely Oroszország ukrajnai agressziója nyomán állt elő. Ezek az események természetesen a NATO megfelelő biztonsági intézkedéseinek életbe léptetését igényelték. „A megváltozott biztonsági helyzet és agresszió nyomán a NATO vonatkozásában felmerült elsődleges igény, hogy sziklaszilárd elkötelezettségéről tegyen tanúbizonyságot. A Washingtoni Szerződés közös védelemről szóló, 5. cikkelye semmiképpen sem sérülhet. A szövetség mindenképpen megvédi tagországait”, szögezte le a tábornok. A NATO megerősítő intézkedéseket hozott a légi járőrözés, a légtérvédelem, illetve a haditengerészeti őrjárat megerősítésére a Földközi-tenger keleti medencéjében és a Balti-tengeren. Emellett a gyakorlatokat, kiképzéseket is magasabb szinten, „láthatóan” folytatják le a szövetség keleti határai mentén. A vezérezredes hangsúlyozta: a fenyegetéssel arányos, defenzív intézkedésekről van szó, amelyek a körülmények függvényében változtatható intenzitásúak. Különösen fontosnak nevezte a NATO elrettentő képességének demonstrálását. „E tekintetben Magyarország nagyon erős, komoly képességekről tanúbizonyságot tevő szövetségesnek bizonyult”, mutatott rá. Bradshaw tábornok kiemelte Magyarország jelentős hozzájárulását a Nyugat-Balkán stabilitásához, illetve az afganisztáni rendezéshez, így a közép-ázsiai országban soron következő Resolute Support müvelethez.

Magyarország erős, megbízható szövetséges

Magyarország 2015-től bekapcsolódik a NATO által biztosított légtérvédelembe a Baltikumban. Benkő Tibor vezérezredes ennek kapcsán elmondta: az air policing-típusú feladatok mindig harci feladatok, vagyis a repülőgépek eleve felkészítve, fegyverekkel ellátva hajtják végre tevékenységüket. A müvelet alapvető paraméterei – így például az időpont vagy a végrehajtás módja – ennek megfelelően nem változtak az ukrán válság miatt, de az ottani tapasztalatok természetesen nem kerülhetők meg. Ezeket folyamatosan feldolgozzák, és beépítik a felkészítésbe. Bradshaw tábornok kiemelte: a szövetség nagyon hálás Magyarországnak, amiért gyorsan vállalta a részvételt ebben a müveletben.

Magyarország erős, megbízható szövetséges

Újságírói kérdésre válaszolva Bradshaw tábornok leszögezte: Ukrajna NATO-partnerország, amely e minőségében jelentős mértékben hozzájárult például az afganisztáni müveletekhez is, ám a szövetséghez történő csatlakozása politikai kérdés. A felek egyetértettek abban, hogy Ukrajnát segíteni kell kitüzött céljai elérésében, és ha a politikai döntés megszületik, támogatni kell ezek megvalósítását. Benkő Tibor vezérezredes elmondta: hazánk továbbra is partnerországként tekint Ukrajnára, akikkel ezután is közös úton kell haladni. Példaként említette a 2001 óta megrendezett, szokásos éves együttmüködési gyakorlatot a Tisza Müszaki Zászlóalj keretében, amelyet idén ukrán földön tartottak.

Bradshaw vezérezredes csütörtökön megtekinti Újdörögdön a különleges müveleti erők vizsgáját, majd Öskü térségében részt vesz a Közös Fellépés 2014 gyakorlat egyik harcászati mozzanatán is. Utóbbin Orbán Viktor miniszterelnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter is jelen lesz. „Biztos vagyok benne, hogy Bradshaw vezérezredes látogatása hasznos, eredményes és sikeres lesz”, mondta Benkő Tibor.

Magyarország erős, megbízható szövetséges

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK