2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A missziós szerepvállalások folytatásáról tájékoztatta a honvédelmi bizottságot Hende Csaba

Art of WAR  |  2014. 11. 13., 10:27

A több országban, köztük Afganisztánban is folytatódó magyar katonai missziós szerepvállalásról tájékoztatta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságát november 12-én, szerdán a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba elmondta, a NATO által vezetett afganisztáni misszió, az ISAF 2001-ben kezdődött, s az év végén véget ér. Ekkor Afganisztán biztonságának teljes felelősségét átadják az afgán kormányzatnak. A katonai misszióban a magyar kormány legutóbb 2014. december végéig hosszabbította meg a különleges müveleti kontingens és a Mi-17-es szállítóhelikopter-légikiképzési támogató csoport mandátumát - közölte. 

Hende Csaba hozzátette: Magyarország a 2015. január elsejével kezdődő Resolute Support (Szilárd Támogatás) elnevezésü misszióhoz - a szövetségi felkérésnek megfelelően - is jelentősen hozzájárul. Kifejtette: az afganisztáni magyar kontingens egy mintegy harminc - váltási időszakban legfeljebb hatvan - katonából álló biztosító szakaszból és tíz egyéni beosztású tanácsadóból áll majd. 

Emellett Hende Csaba a Szomáliában, Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban lévő magyar katonai szerepvállalásról is tájékoztatta a bizottságot. Elmondta: az Európai Uniónak a szomáliai biztonsági erők kiképzésére irányuló missziójában (EUTM Somalia) 2013-ban egy ugandai táborban látták el feladatukat a magyar katonák, idén viszont Mogadishuba települtek át. Az EUTM Somalia misszió magyar szerepvállalásának mandátumát legutóbb 2015. március végéig engedélyezte a kormány. A Közép-afrikai Köztársaság területén az EUFOR RCA elnevezésü misszióban szolgáló összesen 880 - zömében francia - katona feladata, hogy a fővárosban (Banguiban) és környékén fenntartsák a békés és biztonságos környezetet, s kiemelt feladatuk, hogy a repülőtér biztonságos müködését biztosítsák. A Magyar Honvédség ebben a misszióban jelenleg három katonával vesz részt. Az ő mandátumuk az év végén jár le. 

Hende Csaba kitért arra is: a Közép-afrikai Köztársaságban a jövőben jelentősen nő a nemzetközi katonai szerepvállalás. A Magyar Honvédség a 11 800 katonából álló MINUSCA nevet viselő missziójához a kormány döntése értelmében 2 - váltási időszakban legfeljebb 4 - katonával járul majd hozzá. Mindemellett az EUTM Mali elnevezésü kiképző misszióban is részt vesznek magyar katonák. A Mali fővárosában szolgálatot teljesítő magyar törzstisztek és kiképzők mandátuma jövő májusban jár le - tájékoztatta a bizottságot a honvédelmi miniszter. 

Az Országgyülés honvédelmi és rendészeti bizottsága Hende Csaba beszámolóit elfogadta, és egyhangúlag megszavazta az ehhez kapcsolódó önálló indítványok benyújtását. 

Az ISAF honlapján kedden elismerését fejezte ki Magyarországnak azért a szerepéért, amellyel a több mint ötven ország egyikeként hozzájárult a 2003 és 2014 között teljesített misszió sikeréhez. A müvelet év végi lezárása után, januárban kezdetét veszi a Resolute Support elnevezésü misszió, amely elsősorban kiképzési, tanácsadó és támogató segítséget nyújt majd a helyi erőknek. Vagyis az ISAF harci küldetésének helyébe új, nagyságrendekkel kisebb - 12 ezer fős - létszámú nemzetközi misszió lép. A közép-ázsiai ország biztonságának fenntartásáért viselt felelősséget teljes mértékben átveszik az éveken át fejlesztett és kiképzett, 350 ezer fős afgán biztonsági erők.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK