2024. 03. 19. kedd
Bánk, József
: 394 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Több mint ötmilliárd eurós fegyverüzletről írtak alá szerződést Kairóban

Art of WAR  |  2015. 02. 18., 12:55

Egyiptom és Franciaország 5,2 milliárd eurós fegyverüzletről írt alá szerződést 2015. február 16-án, hétfőn Kairóban - jelentette az an-Níl egyiptomi hírtelevízió. A megállapodás értelmében Kairó 24 darab Rafale vadászbombázót, egy FREMM fregattot és a hozzájuk kapcsolódó fegyverzetet, egyebek mellett az MBDA cég által gyártott rakétákat is vásárol Párizstól. A három szerződést a két ország védelmi minisztere, illetve a vadászgépeket gyártó francia Dassault Aviation cég vezérigazgatója írta alá Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő jelenlétében. Egyiptom az első külföldi vásárlója a Rafale-nak, India ugyanis továbbra sem írta alá a konkrét szerződést a tenderükön győztes típus kapcsán. 

Diplomáciai források szerint a szeptemberben kezdődött tárgyalások során mutatott egyiptomi érdeklődés mértéke a vadászgépek iránt váratlanul érte Jean-Yves Le Drian francia védelmi minisztert, miután több egymást követő francia kormány is sikertelenül próbálkozott a repülők eladásával. A Dassault Aviation három éve folytat tárgyalásokat Indiával 126 gép leszállításáról, egyelőre eredménytelenül. 

A megállapodás különös jelentőséget nyert, miután az Egyiptomi Légierő hétfő hajnalban légicsapásokat mért az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet líbiai ágára. A Líbiai Légierővel közösen kivitelezett hadmüveletet arra válaszul hajtották végre, hogy a dzsihádisták vasárnap videofelvételt jelentettek meg 21 keresztény egyiptomi vendégmunkás lefejezéséről. Egyiptomi katonai szakértők szerint azonban a szélsőségesek elleni támadás terve nem a vasárnapi események kapcsán született. 

A légierő mindössze néhány órával a vérontásról készült felvételek megjelenése után precízen kivitelezett csapásokat mért az IÁ állásaira, ami lehetetlen lett volna hosszú, és a líbiai féllel közösen végzett előkészületek nélkül - mondta az an-Níl televízióban Háled Okkása, a kairói Nemzetbiztonsági Tanulmányi Központ igazgatója. Ez utóbbit megerősítette a líbiai hadsereg szóvivője, Mohamed el-Hedzsázi is, aki az al-Ahrám egyiptomi hírportálnak elmondta, hogy a tovább folytatódó, koordinált hadmüvelet során eddig 64 szélsőségessel, köztük a csoport három vezető személyiségével végeztek. Sajtóértesülések szerint Egyiptom az ország nyugati határához közeli Derna kikötővárosban mért csapásokat a dzsihádisták állásaira, míg a líbiai légierő Szirt és Ben-Dzsavád városok környékén hajtott végre támadásokat.

Rafale

Miközben az IÁ térnyerése miatt az elmúlt napokban francia és olasz tisztségviselők is nagyobb hajlandóságot mutattak a líbiai helyzetbe való katonai beavatkozásra, Egyiptom és Líbia is a Líbiában tevékeny terrorcsoportok elleni nemzetközi fellépésre szólított fel. Szíszi és Francois Hollande francia elnök az ENSZ biztonsági tanácsának ülését, és az IÁ elleni határozott fellépést kérte, Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter pedig New Yorkba utazott annak érdekében, hogy előrébb mozdítsa az országa közvetlen szomszédságában müködő dzsihádisták elleni összefogást. 

A líbiai fővárost lassan fél éve ellenőrzése alatt tartó Fadzsr Líbia iszlamista milícia hétfőn arra szólította fel az országban tartózkodó egyiptomiakat, hogy saját biztonságuk érdekében 48 órán belül hagyják el Líbiát. A félkatonai szervezet által támogatott, Tripoliban müködő párhuzamos kormány az ország elleni elfogadhatatlan agressziónak nevezte az egyiptomi légitámadásokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.
2024. 03. 06., 10:44
Dr. Porkoláb Imre dandártábornok reméli, hogy a jövőben az eddigieknél több és tőkeerősebb magyar vállalat indul majd az Európai Védelmi Alap (EDF) idei pályázatain.
2024. 03. 04., 10:14
Az ország bármelyik toborzó irodájában vagy az iranyasereg.hu oldalon március 5-ig tudnak jelentkezni Önkéntes Katonai Szolgálatra azok, akik plusz pontokkal szeretnék erősíteni a jövő évi felsőoktatási felvételijüket. Módszertől függően akár 16, 32 vagy 64 többlet pont is szerezhető!

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.