2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ejtőernyősök bevetésével kezdődött a Warlord Rock 2015 gyakorlat

Art of WAR  |  2015. 02. 27., 10:12

„Ezen a gyakorlaton katonáink fényesen bizonyították, hogy remekül képesek szövetségi rendszerben, amerikai katonákkal közösen együttműködni” – szögezte le Hende Csaba honvédelmi miniszter a Warlord Rock 2015 elnevezésű, NATO-szintű hadgyakorlat dinamikus napján az MH Pápa Bázisrepülőtéren, február 26-án. Ben Hodges altábornagy, az Európában állomásozó amerikai szárazföldi haderő parancsnoka szerint a magyar katonák kiváló felkészültségük miatt a legjobb felszerelést és kiképzést érdemlik meg.

Összesen több mint hétszázötven magyar és amerikai katona vesz részt a Warlord Rock 2015 elnevezésü, légideszant-müveletből és éleslövészetből álló, harcászati szintü közös gyakorlaton, melyet február 22. és március 3. között a NATO-szintü Operation Atlantic Resolve müvelet keretében rendeznek meg hazánkban. A nagyszabású, történelminek is nevezhető gyakorlat első, dinamikus mozzanataként − február 26-án, csütörtökön − az ejtőernyős katonák a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) C-17-es Globemaster III-as, illetve az amerikai légierő C−130-as Hercules típusú szállító-repülőgépeiből kiugorva „foglalták el” az MH Pápa Bázisrepülőteret. A gyakorlat forgatókönyve alapján ugyanis szeparatista erők szivárogtak át az államhatáron, és ellenséges tevékenységük felszámolására a NATO vezetése közös amerikai−magyar erőket jelölt ki. 

A gyakorlat első mozzanata után megtartott sajtótájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta: Ben Hodges altábornagy személyes jelenléte azt demonstrálja, hogy a NATO elkötelezett a régió biztonsága mellett. Hallhattuk, hogy a walesi NATO–csúcstalálkozó résztvevői elfogadták a készenléti akciótervet, amely nem más, mint a szövetség válasza a megváltozott biztonsági kihívásokra. Hende Csaba emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök már ott világossá tette, hogy a régió biztonságának erősítése érdekében terveket kell készíteni és hadgyakorlatokat levezetni. A tárcavezető szerint ezt az elkötelezettségünket mutatta a mai, NATO-szintü gyakorlat is. 

Hozzátette: a Magyar Honvédség idén számos más nemzetközi gyakorlaton fog részt venni. „Minden ilyen gyakorlat kitünő alkalom arra, hogy bizonyítsuk: számíthatunk a szövetségeseinkre, és azok számíthatnak ránk” – szögezte le Hende Csaba. 

Magyarország biztonságának kérdésével kapcsolatban a miniszter elmondta: a kormány már a walesi csúcstalálkozó előtt elhatározta, hogy növeli hazánk védelmi kiadásait. Ennek – folytatta a tárcavezető − csak egyik eleme a katonák illetményének három év alatt ötven százalékkal történő emelése. 

Kiemelte: pontos, világos és a NATO-val egyeztetett tervek készültek a Magyar Honvédség fejlesztése érdekében. „A kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy a honvédelmi költségvetés folyamatos emelésével biztosítani fogja a fejlesztésekhez szükséges forrásokat. Már az idén is 20 milliárd forinttal nőtt a költségvetésünk” – tájékoztatott Hende Csaba. 

A honvédelmi miniszter újságírói érdeklődésre megerősítette: a magyar katonák kiképzettsége és egyéni kvalitásai – nemzetközi megítélés szerint is − átlag felettiek. 

A tárcavezető végezetül gratulált a mai gyakorlat sikeres végrehajtásához, kiemelve, hogy minden ilyen gyakorlat fejleszti katonáinkat, illetve a Magyar Honvédség képességeit, és növeli hazánk biztonságát. 

Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete elmondta: a mai gyakorlat kiváló példája a két ország közötti jó együttmüködésnek. „Az interoperabilitás a siker kulcsa. Országaink már régóta együttmüködnek egymással, sok sikert értünk el közösen” – fogalmazott a nagykövet asszony. Újságírói kérdésre Colleen Bell elmondta: a NATO a történelem legsikeresebb védelmi szövetsége − ennek alapja pedig a szoros elkötelezettség és a közös munka, mint ahogyan azt a mai nap is láthattuk. 

Ben Hodges altábornagy, az Európában állomásozó amerikai szárazföldi haderő parancsnoka közölte: számára nagyon izgalmas, amikor magyar és amerikai katonák együtt hajtanak végre hadgyakorlatot. „Azt láthattuk, hogy közösen, ugyanazon repülőgépek fedélzetéről hajtottak végre ejtőernyős ugrást, és először történt meg, hogy titkosított rádiófrekvencián beszéltek egymással. De ez engem nem lep meg, mivel láttam a magyar katonák kiképzettségének kivételes színvonalát gyakorlatokon Irakban, Koszovóban és Afganisztánban is. Ezek a nagyszerü nők és férfiak megérdemlik a legjobb felszerelést és a legjobb kiképzést. Épp ezért üdvözlöm a küszöbön álló fejlesztéseket” – mondta Ben Hodges altábornagy. 

Hozzáfüzte: a tárca és a haderő vezetése modern és előremutató irányvonalat képvisel, olyat, amilyet Magyarország megérdemel. A kérdésre válaszolva Ben Hogdes altábornagy úgy fogalmazott: a magyar katonák nemcsak kiválóan képzettek, hanem magas szintü, átfogó stratégiai gondolkodásra is képesek.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök leszögezte: ez a gyakorlat valóban a Magyar Honvédség képességeinek erősítéséről szólt. „Azt tapasztaltam, hogy nagyszerüen tudunk együttmüködni az amerikai katonákkal, és kiváló eredményeket tudunk elérni. Ezt nemcsak erre a gyakorlati mozzanatra értem, hanem mindazon területekre, ahol korábban már együtt dolgoztunk amerikaiakkal. Ugyanakkor tudunk kell, hogy a teljes gyakorlat lényege országvédelmi feladatok ellátása” – közölte a vezérezredes. Hozzátette: tovább kell keresnünk az együttmüködés lehetőségeit, amire a Magyar Honvédség katonái készen állnak.

A Warlord Rock 2015 közös gyakorlat célja, hogy a harcoló, harctámogató és harci kiszolgáló erők szövetséges együttmüködésben készüljenek fel a légideszant-müveletek tervezési, szervezési és vezetési feladataira. A gyakorlaton amerikai részről a 173. Légimozgékonyságú Dandár, a Magyar Honvédségtől pedig az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalja, az MH 25/88. Könnyü Vegyes Zászlóalj, valamint az MH 34. Bercsényi László Különleges Müveleti Zászlóalj kijelölt állománya vesz részt. 

Honlapunk kérdésére dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke korábban elmondta: a gyakorlat mérföldkövet jelent a régről datálható magyar−amerikai együttmüködésben, ugyanis most történik meg először, hogy egy amerikai lövészszázadot magyar zászlóaljharccsoport vezetése alá rendelnek. Mint ahogyan a dandártábornok fogalmazott: a magyar−amerikai katonai együttmüködés magasabb szintre lépett, mivel az amerikai század szerves, integráns része lesz a gyakorlatnak. A légideszant-mozzanatban részt vevő ejtőernyősök az amerikai T−11 típusú − kifejezetten tömeges deszantdobásokra tervezett − ejtőernyővel, 300 méteres magasságból, sötétben ugrottak; méghozzá teljes felszereléssel, melynek összsúlya körülbelül 40 kilogramm. A repülőtér elfoglalásában és biztosításában részt vevő magyar katonák Szolnokon öt nap alatt gyakorolták be készségszinten a most végrehajtott harcászati mozzanatokat. Magyar katonák legutóbb 2014-ben hajtottak végre hasonló légideszant-feladatot, szintén Pápán. 

A hadgyakorlat a nullaponti lőtéren éleslövészettel folytatódik majd. 

Fotók: Dévényi Veronika és a szerző felvételei

Galéria: Ejtőernyősök bevetésével kezdődött a Warlord Rock 2015 gyakorlat

aaaa dddddd
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.