2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fokozódó NATO-készenlét – magyar részvétellel

Art of WAR  |  2015. 03. 30., 11:05

Tizenhét tagállam – több mint ötezer katona – ebből 250 magyar: dióhéjban ez a NATO egyik idei legnagyobb hadgyakorlata, a Saber Junction 2015. A négy országban (Németország, Olaszország, Litvánia és Románia) zajló gyakorlat már elkezdődött – a Magyar Honvédség pedig április hónapban csatlakozik a szövetséges katonákhoz. A katonai sajtónak adott exkluzív interjújában dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke leszögezte: végre nem csak külső szemlélői leszünk egy ilyen nagyszabású NATO-gyakorlatnak, amelynek célja a különböző nemzetek katonáinak egységes erővé kovácsolása és a készenlét fokozása.

Milyen nagyobb előzmények vezettek el a Saber Junction 2015 nevü gyakorlathoz? 

A walesi csúcstalálkozón a NATO-tagállamok vezetői megállapodtak abban, hogy az ukrajnai válságra tekintettel, az észak-atlanti szövetség növelni fogja a kiképzés tempóját. Ennek érdekében az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők 2014 őszén megkezdték az Operation Atlantic Resolve nevü müveletet, amelynek keretében egyébként magyar lövészszázad is gyakorlatozott Litvániában. A cél a különböző nemzetek katonáinak összekovácsolása, az interoperabilitás megteremtése és elmélyítése. Demonstrálni kell, hogy a NATO-tagállamok képesek hatékonyan együttmüködni Közép- és Kelet-Európában. Ha úgy tetszik, a szövetségnek itt is meg kell mutatnia az erejét. Ennek a folyamatnak lesz komoly állomása a Saber Junction gyakorlat, amelyen a szövetség tizenhét tagállamának több mint 5000 katonája vesz részt. 

Az összekovácsolás mellett mi még a gyakorlat célja? 

Egyrészt a készenlét emelése, illetve ennek gyakorlása. Nem véletlen, hogy az egyik első mozzanatként egy teljes román dandár gyors átcsoportosítását rendelték el. Másrészt pedig, a szárazföldi haderőnem szintjén a NATO számára az a legnagyobb kihívás, hogy ha egy zászlóalj- vagy dandárparancsnok beleszól a rádióba, akkor a parancsra nemzetiségtől függetlenül mindenki ugyanazokat az eljárásokat követve tudjon reagálni. Az ukrajnai események előtt ez kevésbé volt fontos. A magyar katonák például amerikai zászlóalj kötelékében szolgálatot teljesítve, raj- és szakaszszinten is gyakorolni fogják a szövetség harceljárásait. 

Hogyan zajlott a felkészülés itthon, és milyen állomány települ ki Németországba? 

Először is fel kellett mérnünk, hogy a technikai eszközeink miként kapcsolhatók be a szövetségesi rendszerbe. Végig kellett menni bizonyos procedúrákon ahhoz, hogy például részt tudjunk venni védett rádióforgalmazásban. Ezen a szinten rendben vagyunk. Ezen túl a legfontosabb a katona megfelelő felkészítése. A Saber Junction gyakorlaton részt vevő 250 fős magyar állományban – különleges müveleti katonák és előretolt légiirányítók mellett − az MH 25. Klapka György Lövészdandártól egy lövészzászlóalj utazik ki. A tatai katonák egyszerre találták magukat szerencsés és nehéz helyzetben, mivel nemrég fejezték be KFOR-müveletben a szolgálatteljesítést. Összekovácsolt személyi állományról beszélünk tehát, de ez egyben a nehézség is, hiszen béketámogató müveletből érkeztek vissza, és fejben át kell hangolódniuk hagyományos harctevékenységre. Az MH Katonai Közlekedési Központ állományából pedig két fő ügyel arra, hogy a vasúti át- és visszacsoportosítás rendben menjen.

A lövészek milyen konkrét feladatokat hajtanak majd végre? 

Először is minden katonának úgymond megkeresik a helyét a harcrendben. Április közepére érik el azt a szintet, amikor már szakasz- és századszinten összeálltak az alegységek, akkor hajtják végre a zászlóaljszintü összekovácsolást. A gyakorlat végén pedig, MILES szimulációs rendszerrel támogatva, egy támadó feladatban kicsúcsosodó manőverben vesznek részt. 

Várja már az állomány a megmérettetést? 

Úgy tapasztalom, hogy egészséges vizsgadrukk munkál mindenkiben. Kimenni a gyakorlótérre, ott átadni a tudást, tapasztalatot szerezni, integrálódni… ez bizony kihívás. Nyilván benne van a hibázás lehetősége is, de egy gyakorlat éppen erről szól. Végre nem csak nézőközönsége vagyunk egy komplex NATO-gyakorlatnak, hanem szerves része is. A különleges müveleti képesség vonatkozásában szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy az elsők között vagyunk a régióban. Arra a szintre jutottunk el, hogy megvan a tudásunk és a megfelelő müveleti tapasztalatunk ahhoz, hogy lehessen tőlünk tanulni. De a Saber Junction a különleges müveleti katonáinknak is vizsga.

A nemzetközi gyakorlatok szempontjából április után mit hoz a közeli jövő a Magyar Honvédségnek? 

Világosan kell látni, hogy az ukrán krízishelyzetben a szeparatisták – és a mögöttük álló erők – professzionális szinten alkalmazzák a különleges müveleti erőket. Felforgatás, dezinformálás, az ellenség vezetési rendjének megbénítása, tömeghangulat befolyásolása… Ezekből tanulni lehet, és kell is. Éppen ezért május hónapban olyan különleges müveleti gyakorlatot tervezünk hazánkban, melynek forgatókönyve nem áll messze az Ukrajnában kialakult helyzettől. Az előzetes elképzelés szerint a gyakorlaton amerikai, horvát és magyar különleges müveleti erők mellett részt venne egy amerikai helikoptercsoport, illetve a 173. Légimozgékonyságú Dandár kijelölt egysége is. 

(Az alábbi videointerjúból további képet kaphatnak a Saber Junction 2015 komplexitásáról, és kiderül az is, hogy a magyar különleges müveleti katonák milyen szerepet kapnak majd a gyakorlaton!) 

Fotó: archív

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK