2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Küszöbön a „Csillagok háborúja”?

Art of WAR  |  2015. 05. 04., 11:00

Az Oroszországi Föderáció és az Amerikai Egyesült Államok közötti „szembenállás” erősödése hamarosan kozmikus méreteket ölthet a szó szoros értelmében. Az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg is olyan forradalmian új technológiák kifejlesztése van folyamatban, amelyek már a közeljövőben befolyásolhatják a globális hatalmi egyensúly fennállását, nem utolsó sorban az orosz stratégiai nukleáris (elrettentő) erő szerepének és jelentőségének degradálásával.

A kétpólusú világrend két meghatározó állama az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió 1969 őszén kezdte meg a stratégiai fegyverkorlátozási  tárgyalásokat, melyeknek egyik központi kérdése a ballisztikus rakéta elhárító rendszerek (Anti-Ballistic Missile Systems – ABMS) kiépítésének korlátozása volt. A Bécsben és Helsinkiben folytatott tárgyalások eredményeként megalkotott szerződést 1972. május 26-án írta alá Moszkvában Richard Nixon amerikai elnök és Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár.

A rakétaelhárító rendszerekre vonatkozó egyezmény (Anti -Ballistic Missile Treaty – ABM T) korlátozta az új rakétaindító állomások építését, a meglévők átalakítását, továbbá szabályozta a támadórakéták korszerüsítésének módozatait. A ballisztikus rakétavédelem kapcsán a két nagyhatalom megállapodott a védelmi rendszerek kiépítésének korlátozásában. A szerződésben a felek vállalták, hogy mindegyikük legfeljebb két hadászati rakétavédelmi körzetet hoz létre olyan módon, hogy azok ne biztosíthassanak átfogó országos védelmet és ne szolgálhassanak alapul az ilyen rendszer kifejlesztéséhez. Az Amerikai Egyesült Államok a ballisztikus rakéta elhárító rendszerek kiépítésére vonatkozó egyezményt 2001. december 13-án felmondta és a felmondás a szerződés értelmében 2002. június 13-án lépett életbe.

A szerződés felmondása óta eltelt időben az Amerikai Egyesült Államok megkezdte a ballisztikus rakétavédelemi rendszer elemeinek kiépítését és stratégiai pozicionálását, amely többek között magában foglalja az Aegis rakétavédelmi rendszer tengerészeti és szárazföldi változatait, a földi telepítésü elfogórakétákat (Ground-Based Interceptors – GBIs) és a különböző érzékelőket, szenzorokat, felderítő eszközöket, beleértve a tengerfelszíni telepítésü X-sávú radarokat (Sea -based X-Band Radars – SBXR) is. Az amerikai radarok felderítési lehetőségének korlátait a THAAD (Terminal High Altitude Area Defense – THAAD) rendszer a Koreai Köztársaság területére történő telepítésével kompenzálták, ezzel mintegy lefedve a Szibéria és az orosz távol-kelet feletti légteret is.

2015. április 12-én az oroszok több, eddig nem azonosított elektronikai felderítő müholdat detektáltak, amelyek feladata az oroszok szerint az orosz katonai kommunikáció megfigyelése.

Orosz elemzők azt vélelmezik, hogy az észlelt müholdak amerikai kém müholdak, azonban ezt az információt az orosz Védelmi Minisztérium hivatalosan nem erősítette meg.

Igor Korotchenko a „National Defense” magazin főszerkesztője egy TASS-nak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy nyílván való a müholdak hovatartozása, hiszen az Amerikai Egyesült Államok több olyan elektronikai felderítő müholddal – például a „Ferret¬–D” típus sorozatával, amely a rádióspektrum azon (felső) tartományában végez megfigyeléseket – is rendelkezik,, amelyet a ballisztikus rakéták vezérléséhez, felderítéséhez és a rakétavédelemhez is használnak.

A kialakult helyzetre az Oroszországi Föderáció válaszlehetőségei geopolitikai és financiális okokból meglehetősen behatároltak, az aszimmetrikus válaszokra korlátozódnak.

A jelenlegi körülmények között az oroszok az újabb típusú interkontinentális ballisztikus rakéták (Intercontinental Range Ballistic Missile – ICBM) és univerzális légvédelmi rendszerek kifejlesztésére, valamint Moszkva rakétavédelmének modernizálására fókuszálnak.

Az egyik legjelentősebb program a már meglévő rendszerek továbbfejlesztését tüzte ki célul. Például az Sz–400 rendszer rakétáinak modernizálása –  amelynek köszönhetően a rakéták hatótávolsága elérheti akár a 400 km-t is – már tesztelési fázisban van. A rakéta további képességeiről nem állnak rendelkezésre egzakt adatok.

Tervezetten 2017-től párhuzamosan történik a Sz–500 új generációs légvédelmi rendszer kifejlesztése és Moszkva rakétavédelmi rendszerének megújítása is. A fentieken túl az orosz védelmi ipar harmadával tervezi növelni a légvédelmi és rakétavédelmi rendszerek rakétáinak gyártását (2014-ben gyártottakhoz képest).

Mindazonáltal a fejlesztések nem csak a rakétavédelem területére koncentrálódnak, az Oroszországi Föderáció kiemelten kezeli a müholdas felderítés területét is, amely lehetővé teszi többek között az amerikai haditengerészet különböző egységeinek, a rakétavédelmi rendszer tengerfelszíni telepítésü eszközeinek, továbbá a NATO hadászati tengeralattjáróinak a felderítését, valamint mozgásának követését is.

Az óceánok felszínének folyamatos megfigyelése mellett további cél az úgynevezett autonóm radarok hálózatának olyan mérvü bővítése, hogy az az Északi-sark egy jelentős részét is lefedje.

Az egész emberiség célja, hogy elkerülje a világür hadszíntérré válását, amelynek érdekében az Oroszországi Föderáció és a Kínai Népköztársaság már 2007-ben megkezdte egy átfogó szerződés vázlatának kialakítását, ami megtiltaná bármely fegyver, fegyverrendszer világürbe való telepítését, amiről azonban az Amerikai Egyesült Államok a mai napig nem hajlandó tárgyalni. A jelenlegi helyzetben az orosz és a kínai aszimmetrikus válaszok jelenthetik azt a meggyőző erőt, ami az Amerikai Egyesült Államokat befolyásolhatja álláspontja megváltoztatásában.

„A közzétett cikk alapvetően biztonságpolitikai és katonai vonatkozású, nyílt forrású információk felhasználásával készült. A megjelenített tartalom nem tükrözi az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred  hivatalos álláspontját.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK