2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Harmincöt éves a magyar űrutazás

Art of WAR  |  2015. 05. 28., 10:33

A magyar űrhajózás múltjára emlékeztek a budapesti Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban május 27-én, szerdán. A tematikus napon számos szakértő előadásával járták körbe mindazokat az emberi és technikai eredményeket, amiket a magyarok a világűr meghódítása során elértek.

„Ugyan ma még nem tudjuk felmérni, hogy mit hozhat a jövő a magyar ürkutatás számára, az azonban biztos, hogy a semmiből építkezve olyan eredményeket mutatott fel az elmúlt néhány évtizedben, amelyek egy kis ország részére felbecsülhetetlen értékekkel bírnak és tiszteletet parancsolnak, bárhol a világon” - fogalmazott a rendezvényen dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes, aki méltatta a különleges programsorozatot és a kiállítást. 

Ma már a magyar történelem egyik dicső pillanataként tartjuk számon 1980. május 26-át, amikor is magyar idő szerint 20 óra 20 perckor elindult a világür felé a Szojuz-36-os ürhajó, fedélzetén Valerij Kubaszovval és Farkas Bertalannal. Hazánk ezzel az úttal, a világ nemzetei közül hetedikként lépett ki az ürbe. Ezt a különleges pillanatot, előzményeit és következményeit elevenítették fel szakértők az érdeklődő közönség számára. Az előadások során kiemelték azt az orvosi vizsgálatsorozatot is, amelyek végén „a hetek csoportjából” végül Farkas Bertalant és Magyari Bélát választották ki a repülésre. De olyan érdekességekre is fény derült, mint például, hogy a világürben lévő súlytalanság hatására teljesen megváltozik az ember ízérzése - ami miatt egyébként komoly ételkísérleteket is kellett folytatni, a fogyasztható ürbéli élelmek érdekében.

Az előadások során - többek között - ismertették a MASAT-1, hazánk első kismüholdjának technikai adatait és jelentőségét az ürkutatásban.

A nap fénypontja azonban az volt, amikor Farkas Bertalan, Magyarország első ürhajósa személyesen is megjelent annak a kiállításnak a záróünnepségén, amelyen - egyebek mellett - az ürrepülés során használt személyes tárgyait is megtekinthették az érdeklődők. A nyugállományú dandártábornok, miközben felidézte a felkészülés és az ürutazás életre szóló pillanatait, kiemelte: „Fantasztikus érzés volt odafent a magyar zászlót lobogtatni.”

„Egyedül egy dolgot sajnáltam akkor, hogy miután visszatértünk, letiltottak a repülésről, azzal, hogy én nemzeti érték vagyok, és nem kockáztathatok. Szerencsére évekkel később mégis megengedték, hogy újra pilótakabinba ülhessek. Persze az sosem derült ki, hogy addig is, bárhová küldtek külföldre, titokban mindig kerítettem lehetőséget magamnak a repülésre” - tette hozzá. 

A magyar ürrepülés történetét feldolgozó programsorozat a Légierő Zenekar - Veszprém koncertjével ért véget. A koncert során vendégmüvészként fellépett Vincze Lilla, a Napoleon Boulevard énekesnője, akit Nagy Zsolt kísért zongorán.

Fotó: Rácz Tünde

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
2024-02-15 15:16:26
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.