2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Boletice MTA (Military Training Area) - Csehország

Art of WAR  |  2015. 07. 01., 09:36

A „Tobruq Legacy 2015” többnemzeti gyakorlat több szakaszra épül. Túl vagyunk a tervezés és előkészítés fázisán, majd, - ahogy arról már beszámoltunk - a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kijelölt kontingense sikeresen teljesítette az átcsoportosítást. Június 27-én 6.00 órakor valamennyi nemzetnek megkezdődött a boleticei gyakorlat, a 4. Lövészdandár erőinek légvédelmi oltalmazása.

A fiktív szituáció alapján játszódó elgondolásban, „PANAU” egy gazdaságilag és katonailag megerősödött ország, amely erejét kihasználva terjeszkedni akar, ezért benyomul „SODOR” országba, annak bizonyos területét elfoglalva. Az ostromlott ország igyekszik ezt megakadályozni, és mindent elkövet az eredeti helyzet visszaállítására.

Ezt a feladatot segíti a három ütegből álló 252. légvédelmi rakétazászlóalj, amit a cseh és szlovák katonákat egyesítő 1. légvédelmi rakétaüteg, a magyar és litván szakaszokból álló 2. légvédelmi rakétaüteg, valamint a 3. cseh KUB (SA-6) üteg alkot. A cseh vezetéssel és technikával felálló zászlóaljparancsnokságba minden nemzet delegál összekötő tiszteket, míg az amerikai egység saját kommunikációs eszközeivel támogatja a híradást.

A 2. légvédelmi rakétaüteg parancsnokságát és annak technikai eszközeit alapvetően a győri ezred katonái biztosítják, a harcállásponton litván összekötő tisztek segítik a közös munkát. A magyar ütegparancsnok vezetése alatt áll egy MISTRAL légvédelmi rakétaszakasz és egy litván RBS-70 légvédelmi rakétaszakasz, amit a cseh fél egy híradóközponttal támogat, míg az 1. légvédelmi rakétaüteg a cseh RBS-70 és a szlovák IGLA légvédelmi rakétaszakaszból épül fel.

Az ellenség a pilóta nélküli repülő eszközeivel (Meteor 3M és 3MA) felderít, harci repülőivel (JAS-39C Gripen) zavar a légvédelmi rendszer elnyomása céljából, míg szállító gépeivel (L-410) hadifoglyokat és katonákat csoportosít át. Ilyen ellenséges erőkkel áll szemben rakétarendszereivel a többnemzeti hazai zászlóalj, ahol a MI-24 harci helikopterek biztosítása mellett MI-171S helikopterek légi kiürítést is végeznek (MEDEVAC).

Nincs tehát könnyü helyzetben a magyar szakasz sem, hisz a légvédelmi oltalmazást az ellenség számos eszközzel igyekszik megakadályozni. A harcászati gyakorlat során a győri katonák Mistral vezetési pontját (MCP) és rakéta indítóállványait (ATLAS) többször éri földi rajtaütés, valamint tüzérségi támadás, amik után harcrendet váltanak, áttelepülnek. Több ízben légi vagy földi bevetés során megsérült katonákat kell mentőhelikopterrel kimenekíteni a hazai erőknek. Tovább nehezíti a váratlanul adódó helyzetekre történő reagálást, hogy mindez egy nemzetközi ellenőri csoport figyelő tekintete előtt történik. Az ellenőri állomány később pontosan kielemzi a feladat-végrehajtását, a katonák tevékenységének helyességét, pontosságát.

A „Tobruq Legacy 2015” gyakorlat célja az interoperabilitás megteremtése, illetve a résztvevő nemzetek együttmüködési képességének elmélyítése, ami biztosítja a közös és sikeres légvédelmi oltalmazási tevékenységeket. Ez az első alkalom, hogy ilyen nagyságrendü légvédelmi gyakorlatot rendeznek Csehországban. A résztvevő nemzetek katonái fejleszthetik a NATO tagállamok légvédelmi alegységeinek vezetése és irányítása során szerzett képességeiket, olyan értékes tapasztalatokkal gazdagodnak, amelyet később alkalmazhatnak a szövetséges müveletek során.

A "Tobruq Legacy 2015" gyakorlat következő fázisa a légvédelmi rakéta éleslövészet lesz szerdán, melyet a július 2-i Latogatói Napon a résztvevő nemzetek elöljárói is megtekintenek. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK