2023. 04. 02.
Áron
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A francia-német védelmiipari együttműködés dilemmái

A francia-német védelmiipari együttműködés dilemmái
Lázár Zsolt  |  2020. 05. 07., 12:57

Hiánypótló áttekintést ad a francia-német védelmiipari együttműködés körüli problémákról a német Christian Mölling, a German Council on Foreign Relations és a francia Jean-Pierre Maulny, a French Institute for International and Strategic Affairs igazgatóhelyettesének közös munkája.

A szerzőpáros, a két ország számos kormányzati és iparági szereplőjével folytatott háttérbeszélgetései alapján, a kooperáció különböző vetületeit tárja fel és több aggodalmat is megfogalmaz ezek jövőjével kapcsolatban.

Elemzésükben felhívják rá a figyelmet, hogy ha az együttműködés sikeres, akkor annak mélyreható követkeményei lesznek az európai védelemre, és annak technológia és ipari hátterére. Ugyanakkor, bár mind a két ország egyetért a közös projektekben és ezek jövőjét illetően, de vannak olyan területek, ahol már most látszanak a repedések.

Német nézőpontból a francia védelmiipari cégeknek juttatott jelentős kormányzati támogatások okoznak nyugtalanságot, mely különösen érzékeny terület annak fényében, hogy a német kormány messze nem ilyen bőkezű, amikor a saját hadiiparáról van szó. Nem mellékes továbbá, hogy a német fegyverexport szabályozás sokkal kockázatkerülőbb és kevésbé van egy stratégia köré felépítve, mint a francia. Ráadásul, a német szereplők abban sem biztosak, hogy egyáltalán szükségük van-e a franciákkal való védelmi együttműködésre, tekintettel arra, hogy a két ország eltérően értelmezi a stratégiai biztonsági kihívásokat – ezek közt az orosz fenyegetettséget.

Francia nézőpontból ugyanakkor a német beszerzési rendszer hiányosságai és a franciától eltérő megközelítése problémás. Véleményük szerint ugyanis, velük szemben, akik éles szituációkban kipróbált eszközöket és ennek megfelelően konkrét helyzetekre fejlesztett megoldásokat részesítenek előnyben, a német beszerzési módszerek nem képesek a hadsereg valós igényeire megfelelő válaszokat adni. Nem beszélve arról, hogy francia megközelítés a német féllel való kooperációban az Európai Unió és a közös biztonság- és védelempolitika jövőjét látja, valamint az autonóm európai és nemzeti szintű védelmet helyezi előtérbe. Míg a német, politikai szinten messze nem ilyen kiforrott és a jelen helyzetben, nem a politikai vezetés, hanem inkább a védelmiipari cégek által irányított.

Párizsból nézve, a hasonló katonai kultúra és védelmi projekt managament miatt, a korábbi, brit - francia együttműködés simábbnak tűnik, mint a mostani, a német partnerrel. Ezért, ahogy azt a szerzők megállapítják; a francia szereplők egyfajta válság managementként és szükséges rosszként tekintenek a jelenlegi kooperációra Berlinnel.

Ebből is fakad, a szerzők egyik kulcsmegállítása, nevezetesen, hogy a német vállalatok defenzívában érzik magukat a franciákkal való együttműködésben.

A szerzők, a fent említett problémák gyökerét, a kölcsönös bizalmatlanságban, a folyamatos gyanakvásban és az eltérő nemzeti megközelítésékben látják és feloldásukra több javaslattal is élnek. Egyfelől fontos lenne, hogy Franciaország készítsen egy hivatalos, védelmiipari stratégiát, amiben részletezi céljait és a stratégiai autonómiát illető elképzeléseit. Valamint szükség lenne arra is, hogy megossza tapasztalatait a korábbi francia - brit együttműködésről, melyből így tanulhatnának a mostani résztvevők is. Német részről pedig az exportkérdések tisztázása lenne sürgős, tekintettel arra, hogy az utóbbi időben sok figyelmet kapott a kérdés és ezért nem halogatható tovább. Emellett Berlinnek nagyobb figyelmet kellene szentelnie a nemzeti szintű védelmi képességek és a védelmiipar stratégiájának fejlesztésére.

Közös kidolgozásra vár, egy megalapozott, egymással egyeztetett iparstratégia –  mely végre maga mögött hagyja az egymás leckéztetését –, valamint egy közös tudásbázis kialakítása – ami pedig megalapozhatja a valós adatokon és előrejelzéseken nyugvó ipari döntéshozatalt. Ahogy a szerzők megállapítják; ezen peremfeltételek nélkül a valódi, tisztán európai védelmiipar elképzelhetetlen, és minden más, nem az együttműködésre koncentráló opció csak ronthat a két ország lehetőségein.

Forrás: https://dgap.org/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 03., 15:52
Ünnepi sorakozót és emléktábla avatást tartottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred megalakulása alkalmából március 1-jén, szerdán. Egyúttal megnyitották a Hadikikötőben található hajózástörténeti kiállítást is, ahol a látogatók megismerhetik a folyamőrség történetét.
2023. 03. 03., 13:10
1939. szeptember 10-én, még csak kilenc napja tartott a II. világháború, amikor a Royal Navy elvesztette első hajóját, a HMS Oxley tengeralattjárót. A történteket nemcsak tragikussá, hanem felettébb kínossá is tette, hogy az egyébként már eléggé elavultnak számító egységet nem egy német U-Boot küldte a tenger fenekére, hanem egy másik brit tengeralattjáró, a HMS Triton.
2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023-02-14 09:11:19
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023-02-09 10:25:02
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.