2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A francia-német védelmiipari együttműködés dilemmái

A francia-német védelmiipari együttműködés dilemmái
Lázár Zsolt  |  2020. 05. 07., 12:57

Hiánypótló áttekintést ad a francia-német védelmiipari együttműködés körüli problémákról a német Christian Mölling, a German Council on Foreign Relations és a francia Jean-Pierre Maulny, a French Institute for International and Strategic Affairs igazgatóhelyettesének közös munkája.

A szerzőpáros, a két ország számos kormányzati és iparági szereplőjével folytatott háttérbeszélgetései alapján, a kooperáció különböző vetületeit tárja fel és több aggodalmat is megfogalmaz ezek jövőjével kapcsolatban.

Elemzésükben felhívják rá a figyelmet, hogy ha az együttműködés sikeres, akkor annak mélyreható követkeményei lesznek az európai védelemre, és annak technológia és ipari hátterére. Ugyanakkor, bár mind a két ország egyetért a közös projektekben és ezek jövőjét illetően, de vannak olyan területek, ahol már most látszanak a repedések.

Német nézőpontból a francia védelmiipari cégeknek juttatott jelentős kormányzati támogatások okoznak nyugtalanságot, mely különösen érzékeny terület annak fényében, hogy a német kormány messze nem ilyen bőkezű, amikor a saját hadiiparáról van szó. Nem mellékes továbbá, hogy a német fegyverexport szabályozás sokkal kockázatkerülőbb és kevésbé van egy stratégia köré felépítve, mint a francia. Ráadásul, a német szereplők abban sem biztosak, hogy egyáltalán szükségük van-e a franciákkal való védelmi együttműködésre, tekintettel arra, hogy a két ország eltérően értelmezi a stratégiai biztonsági kihívásokat – ezek közt az orosz fenyegetettséget.

Francia nézőpontból ugyanakkor a német beszerzési rendszer hiányosságai és a franciától eltérő megközelítése problémás. Véleményük szerint ugyanis, velük szemben, akik éles szituációkban kipróbált eszközöket és ennek megfelelően konkrét helyzetekre fejlesztett megoldásokat részesítenek előnyben, a német beszerzési módszerek nem képesek a hadsereg valós igényeire megfelelő válaszokat adni. Nem beszélve arról, hogy francia megközelítés a német féllel való kooperációban az Európai Unió és a közös biztonság- és védelempolitika jövőjét látja, valamint az autonóm európai és nemzeti szintű védelmet helyezi előtérbe. Míg a német, politikai szinten messze nem ilyen kiforrott és a jelen helyzetben, nem a politikai vezetés, hanem inkább a védelmiipari cégek által irányított.

Párizsból nézve, a hasonló katonai kultúra és védelmi projekt managament miatt, a korábbi, brit - francia együttműködés simábbnak tűnik, mint a mostani, a német partnerrel. Ezért, ahogy azt a szerzők megállapítják; a francia szereplők egyfajta válság managementként és szükséges rosszként tekintenek a jelenlegi kooperációra Berlinnel.

Ebből is fakad, a szerzők egyik kulcsmegállítása, nevezetesen, hogy a német vállalatok defenzívában érzik magukat a franciákkal való együttműködésben.

A szerzők, a fent említett problémák gyökerét, a kölcsönös bizalmatlanságban, a folyamatos gyanakvásban és az eltérő nemzeti megközelítésékben látják és feloldásukra több javaslattal is élnek. Egyfelől fontos lenne, hogy Franciaország készítsen egy hivatalos, védelmiipari stratégiát, amiben részletezi céljait és a stratégiai autonómiát illető elképzeléseit. Valamint szükség lenne arra is, hogy megossza tapasztalatait a korábbi francia - brit együttműködésről, melyből így tanulhatnának a mostani résztvevők is. Német részről pedig az exportkérdések tisztázása lenne sürgős, tekintettel arra, hogy az utóbbi időben sok figyelmet kapott a kérdés és ezért nem halogatható tovább. Emellett Berlinnek nagyobb figyelmet kellene szentelnie a nemzeti szintű védelmi képességek és a védelmiipar stratégiájának fejlesztésére.

Közös kidolgozásra vár, egy megalapozott, egymással egyeztetett iparstratégia –  mely végre maga mögött hagyja az egymás leckéztetését –, valamint egy közös tudásbázis kialakítása – ami pedig megalapozhatja a valós adatokon és előrejelzéseken nyugvó ipari döntéshozatalt. Ahogy a szerzők megállapítják; ezen peremfeltételek nélkül a valódi, tisztán európai védelmiipar elképzelhetetlen, és minden más, nem az együttműködésre koncentráló opció csak ronthat a két ország lehetőségein.

Forrás: https://dgap.org/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-09 12:00:02
Magyar-román légi kutató-mentő gyakorlaton vettek részt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár katonái. A 2002. október 17-én Aradon megkötött kétoldalú megállapodás alapján évente megrendezett kutató-mentő gyakorlat célja a békeidőszakban bajba jutott katonai légijármű-személyzetek felkutatása és mentése.
2023-10-06 10:14:31
Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.