2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A katonai infrastruktúra fejlesztését támogatná az USA Magyarországon

A katonai infrastruktúra fejlesztését támogatná az USA Magyarországon
Art of WAR  |  2019. 03. 01., 12:54
A katonai infrastruktúra fejlesztését támogatná az USA Magyarországon

Az Egyesült Államok kimondottan védelmi céllal támogatná néhány honvédségi infrastruktúra fejlesztését – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter február 28-án, csütörtökön az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

A bizottság előtt elhangzott, az Egyesült Államok és Magyarország kormánya közötti védelmi együttműködés megújításának egyik eleme – amely az eddigi megállapodásban nem szerepelt -, hogy az USA infrastrukturális fejlesztéseket hajtana végre magyarországi honvédségi objektumokban: Tatán, Várpalotán, Kecskeméten és Pápán. A tárcavezető hangsúlyozta, a megállapodás-tervezet alapján minden amerikai beruházás magyar tulajdonba kerül, illetve ott is marad.

A két ország katonai együttműködését szabályozó úgynevezett Védelmi Együttműködési Megállapodás (Defense Cooperation Agreement) megújításáról szóló első tervezet 2017 novemberében készült. Ugyanakkor az érvényben lévő megállapodás is szigorú állami kontrollhoz köti a külföldi csapatmozgásokat Magyarország területén: azt kormánydöntés, vagy országgyűlési határozat rendezte eddig is. „Ehhez képest nincs változás, de az új megállapodás tervezetéről szóló tárgyalások eredménye, hogy a várható beruházások magyar tulajdonba kerülnek” – mutatott rá Benkő Tibor.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a bizottság előtt elmondta, az amerikai féllel folytatott tárgyalások során az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a magyar szuverenitás ne sérülhessen. Ezért már a szövegjavaslat preambulumában is több ponton utalnak magyar jogszabályokra. Emellett az ország NATO-s és európai uniós kötelezettségeivel is összhangban van a megállapodás-tervezet.

A tárcavezető ismertette, az Egyesült Államok hasonló megállapodást kötött az elmúlt időszakban a három balti országgal, Lengyelországgal, Romániával és Bulgáriával, és három tárgyalás zajlik jelenleg is Magyarországgal, Szlovákiával és Norvégiával. A miniszter elmondta azt is, a tárgyalódelegációk által lezárt szöveg egyelőre csak javaslat, ha a kormány aláírja, a parlament ratifikációjára van szükség a hatályba lépéshez. A mostani ülésen a bizottság véleményét kérték az ügyben.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
2023-03-21 15:21:41
Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.