2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A katonai infrastruktúra fejlesztését támogatná az USA Magyarországon

A katonai infrastruktúra fejlesztését támogatná az USA Magyarországon
Art of WAR  |  2019. 03. 01., 12:54
A katonai infrastruktúra fejlesztését támogatná az USA Magyarországon

Az Egyesült Államok kimondottan védelmi céllal támogatná néhány honvédségi infrastruktúra fejlesztését – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter február 28-án, csütörtökön az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

A bizottság előtt elhangzott, az Egyesült Államok és Magyarország kormánya közötti védelmi együttműködés megújításának egyik eleme – amely az eddigi megállapodásban nem szerepelt -, hogy az USA infrastrukturális fejlesztéseket hajtana végre magyarországi honvédségi objektumokban: Tatán, Várpalotán, Kecskeméten és Pápán. A tárcavezető hangsúlyozta, a megállapodás-tervezet alapján minden amerikai beruházás magyar tulajdonba kerül, illetve ott is marad.

A két ország katonai együttműködését szabályozó úgynevezett Védelmi Együttműködési Megállapodás (Defense Cooperation Agreement) megújításáról szóló első tervezet 2017 novemberében készült. Ugyanakkor az érvényben lévő megállapodás is szigorú állami kontrollhoz köti a külföldi csapatmozgásokat Magyarország területén: azt kormánydöntés, vagy országgyűlési határozat rendezte eddig is. „Ehhez képest nincs változás, de az új megállapodás tervezetéről szóló tárgyalások eredménye, hogy a várható beruházások magyar tulajdonba kerülnek” – mutatott rá Benkő Tibor.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a bizottság előtt elmondta, az amerikai féllel folytatott tárgyalások során az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a magyar szuverenitás ne sérülhessen. Ezért már a szövegjavaslat preambulumában is több ponton utalnak magyar jogszabályokra. Emellett az ország NATO-s és európai uniós kötelezettségeivel is összhangban van a megállapodás-tervezet.

A tárcavezető ismertette, az Egyesült Államok hasonló megállapodást kötött az elmúlt időszakban a három balti országgal, Lengyelországgal, Romániával és Bulgáriával, és három tárgyalás zajlik jelenleg is Magyarországgal, Szlovákiával és Norvégiával. A miniszter elmondta azt is, a tárgyalódelegációk által lezárt szöveg egyelőre csak javaslat, ha a kormány aláírja, a parlament ratifikációjára van szükség a hatályba lépéshez. A mostani ülésen a bizottság véleményét kérték az ügyben.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024-02-06 11:13:03
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.