2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A katonai magánvállalatok jövedelmezősége és működésük ösztönzői

A katonai magánvállalatok jövedelmezősége és működésük ösztönzői
Lázár Zsolt  |  2020. 08. 28., 14:38
A katonai magánvállalatok jövedelmezősége és működésük ösztönzői

Három kutató, 187 katonai magánvállalkozó kérdőíves megkérdezésével született munkája, az a Defense & Security Analysis szaklapban megjelent elemzés, ami ezen vállalkozások anyagi megtérülését és az iparágban történő szerepvállalásuk motivációit vizsgája. Caroline Batka (Comenius University) és Molly Duningan, valamint Rachel Burns (RAND Corporation) kutatása rámutat; a cégek jövedelmezősége gyakran nagyon kiszámíthatatlan, és a működésük során, a katonai missziók céljába vetett hit, majdnem olyan fontos faktor, mint a magas fizetések, amiket a cégek kínálni tudnak.

Három kutató, 187 katonai magánvállalkozó kérdőíves megkérdezésével született munkája, az a Defense & Security Analysis szaklapban megjelent elemzés, ami ezen vállalkozások anyagi megtérülését és az iparágban történő szerepvállalásuk motivációit vizsgája. Caroline Batka (Comenius University) és Molly Duningan, valamint Rachel Burns (RAND Corporation) kutatása rámutat; a cégek jövedelmezősége gyakran nagyon kiszámíthatatlan, és a működésük során, a katonai missziók céljába vetett hit, majdnem olyan fontos faktor, mint a magas fizetések, amiket a cégek kínálni tudnak.

Mely megállapítások némileg ellentmondanak azoknak az állami feladatok kiszervezésével (outsourcing) kapcsolatos közvélekedéseknek, melyek szerint ezek a cégek, csak könyörtelen, pénzéhes zsoldosok lennének, akik gátlástalanságukkal nemcsak a civil – katonai együttműködéseket, de az amerikai hadsereg hatékonyságát is alakítják. Ahogy más szerzők megjegyzik; negatívan.

A cégek körüli ellentmondások tisztázása azért is különösen fontos, mert például 2008-ban Irakban, a háború csúcspontján, több katonai magánvállalat által szerződtetett zsoldos szolgált, mint magában az amerikai hadsereg helyi kötelékében hivatásos katona. Nem beszélve az afganisztáni misszió, három az egyhez arányáról – a magánvállalatok javára –  , ami jól mutatja a Pentagon azon szándékát, hogy ezen cégek jelentős szerepet kapjanak a katonai feladatokban, vagy az ezekhez köthető háttértevékenységekben.

Az elv egyszerű. Az amerikai katonai vezetés elméletben spórol velük a katonák képzésén, a családtagjaik ellátásán és még számos, elsőre nem is annyira feltűnő, indirekt kiadáson. Valamint, katonai magánvállalatok bevonásával a kíváncsiskodó tekintetektől távol, nagyobb szabadságban lehet műveleteket végrehajtani, olyan, érzékeny területeken, ahol amúgy nagyobb figyelmet kapnának, ha szerződött, hivatásos katonák teljesítenék őket. Más szóval, az esetleges politikai kockázatokat is lehet csökkenteni a részvételük segítségével.

A jövedelmek nagy szórást mutatnak, de az általánoságban elmondható, ahogy más szakmáknál is, a tapasztalat növekedésével az elérhető bevételek is arányosan nőnek. Ugyanígy sokat nyom a latba, hogy milyen veszélyességi pótlék vagy egyéb kiegészítők járnak a fizetések mellé, ezért külön előny az is, ha biztonsági átvilágítások és más, hasonló dokumentumok birtokában van a szerződő fél.

Ugyanakkor az ritka, hogy az adott vállalatok nyugdíj megtakarítást vagy a családtagok számára egészségügybiztosítást fizessenek.

A missziókban való részvétel, ennek megfelelően, főleg a relatív magas fizetéseknek tudható be. Emellett viszont szintén fontos tényező a hit és az elhivatottság az adott katonai beavatkozás mellett, valamint, hogy olyan képeséggel rendelkeznek a szerepvállalók, amik megfelelnek az adott feladatkör betöltéséhez szükséges elvárásoknak.

A fentiek alapján, a tanulmány szerzői arra következtetésre jutnak, hogy mind az amerikai, mind a szövetséges országok haderőit és közvéleményét széleskörűen képezni kellene a témát illetően, hogy egyfelől eloszlathatóak lehessenek a kérdéskört érintő tévhitek, másfelől növelhető legyen a katonai magánvállalatok és a hadseregek együttműködésének hatékonysága. A javaslat szerint, ennek kitűnő terepe lehetne, a már elve létező, Joint OCS Planning and Execution Course (JOPEC) programba integrálni a témát érintő ismereteket, de hasonló kurzusok beillesztése a katonai képzéseket nyújtó egyetemek programjaiba is lehetséges.

Forrás: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14751798.2020.1750180

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.