2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A lengyel elnök ratifikálta a megerősített lengyel-amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződést

A lengyel elnök ratifikálta a megerősített lengyel-amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződést
honvedelem.hu  |  2020. 11. 11., 16:12

Andrzej Duda lengyel elnök ratifikálta november 9-én, hétfőn a megerősített lengyel-amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződést, amelynek értelmében tartóssá válik az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban.

A lengyel államfő jóváhagyása révén hatályossá vált dokumentumot augusztusban írta alá Varsóban Mike Pompeo amerikai külügyiminiszter és Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter. A varsói államfői palotában rendezett ünnepségen részt vett Andrzej Duda mellett Mateusz Morawiecki kormányfő, Mariusz Blaszczak, valamint Zbigniew Rau külügyminiszter és Rajmund Andrzejczak, a lengyel hadsereg főparancsnoka. Az Egyesült Államokat Georgette Mosbacher varsói nagykövet képviselte.

A ratifikációs dokumentum aláírását követő beszédében Duda reményét fejezte ki, hogy a szerződés hozzájárul az Egyesült Államok lengyelországi katonai jelenlétének erősítéséhez, az ezt szolgáló infrastruktúra és bázisok fejlesztéséhez, a közös hadgyakorlatok folytatásához, és elősegíti a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat is. „A közép-európai piacok ezáltal biztonságosabbá válnak az amerikai befektetők számára″ - hangsúlyozta a lengyel elnök, aki szerint ez a tendencia az utóbbi években a Három Tenger Kezdeményezés keretében történő amerikai szerepvállalásban is kifejezésre jutott. Utalva az amerikai elnökválasztás fejleményeire, Duda elmondta: az Egyesült Államok jelenleg „nagyon forró napokat″ élik, ő azonban szeretné, ha a lengyel-amerikai kapcsolatokat továbbá is a szerződés ratifikációs folyamatában megnyilvánuló nyugodt, „minden politikai vihartól és folyamattól független″ légkör jellemezné. Meggyőződését fejezte ki, hogy a kétoldalú kapcsolatok építése, a „jól felfogott, mindkét félnek kölcsönösen előnyös viszony″ túlmutat az aktuálpolitikai fejleményeken. Lengyelország arra számít, hogy az újonnan megválasztott amerikai elnök „a megfelelő pillanatban leteszi az esküt, és hivatalba lép″ - fogalmazott Duda.

A szerződés értelmében a nyugat-lengyelországi Poznanban létrehozzák az amerikai 5. hadtest előretolt, mintegy 200 fős parancsnokságát, és legalább ezerrel, 5500-ra növelik meg a már lengyel földön állomásozó amerikai kontingens létszámát. Lengyelország a szerződés szerint többek között az amerikai felszerelés raktározását, az amerikai hadsereg által felhasználandó infrastruktúra gondozását biztosítja, fedezi az amerikai katonák elszállásolását, étkeztetését, évi keret szerint az üzemanyagot, összességében évi mintegy félmilliárd zloty (39,3 milliárd forint) ráfordításával. A szerződésben foglalt, a lengyel hadsereg által is felhasználandó infrastrukturális fejlesztések akár 20 ezer amerikai katona befogadását is lehetővé teszik.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.