2023. 06. 08. csütörtök
Medárd
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Lynx gyalogsági harcjármű üzemeltetésére készültek

A Lynx gyalogsági harcjármű üzemeltetésére készültek
honvedelem.hu  |  2022. 06. 21., 14:59
A Lynx gyalogsági harcjármű üzemeltetésére készültek

A Magyar Honvédség és a Bundeswehr között 2018 óta folyamatban lévő intenzív együttműködés keretében 2022 márciusában kezdődött el az a 3 hónapos tanfolyam, melyet a modern gyalogsági harcjárművek tesztelése és rendszerbeállítása témájában szerveztek Munsterben, a Német Szövetségi Haderő Páncélos Iskolájában. A téma fontosságát felismerve az MH Katonai Összekötő Iroda Németország és a Német-Magyar Szárazföldi Irányítótestület dolgozta ki a tanfolyam kereteit és teljes feltételrendszerét.

A több mint 3 hónapos kiképzésre magyar részről azzal a céllal jelölték ki a katonákat, hogy tapasztalatokat szerezzenek a Lynx típusú gyalogsági harcjármű tesztelése, rendszerbeállítása és üzemeltetése terén. Mivel az eszközt még jelenleg is gyártják és Magyarország lesz az első, ahol rendszeresítik, ezért a megállapodás értelmében ez a tízfős csoport a hasonló harcászati és technikai tulajdonságokkal rendelkező német Puma típusú gyalogsági harcjárműre kapott felkészítést. A kiképzésen szerzett harcászati és technikai ismeretekre alapozva a Bundeswehr szakemberei hatékonyan tudták átadni a magyar katonák részére a modern gyalogsági harcjárművek rendszeresítésére, tesztelésére és az iparral való együttműködésre vonatkozó fontos tapasztalataikat. Ezenkívül az állomány alapszintű kiképzést kapott a digitalizált gyalogsági harcjárművek és a digitális katona felszereléssel rendelkező gépesített lövész raj harci alkalmazására is.

Mivel a kiképzési rendezvény nem szerepel a Bundeswehr kiképzési katalógusában, így a kiképzés tematikájának összeállítása és az angol nyelven jól beszélő kiképző állomány beazonosítása nagy feladatot jelentett a Bundeswehr Páncélos Iskola bázisán települő Puma Teszt és Kísérleti Alegységnek.

A magyar katonák mindegyike tevékenykedett harcjármű irányzóként, parancsnokként; vezette az eszközt és a páncélgránátos raj valamennyi beosztásában is szereztek tapasztalatot. A kiképzés egyéni, gépesített lövészraj és szakasz szintre készítette fel a magyar katonákat. A felkészítés során nappali és éjszakai harcjármű éles lőgyakorlatokat hajtottak végre. A gyakorlatokon védelem, támadás és halogató harc helyzetekben kellett az állománynak sikeresen leküzdeni a célokat a digitalizált Puma gyalogsági harcjárművel. A katonák megismerhették és kipróbálhatták a páncélgránátos raj minden felszerelését és gyalogsági fegyverzetét. A Bundeswehr új, „a jövő digitális katonája” felszerelés és fegyverzet segítségével teljesen ismeretlen erdős-átszegdelt terepen hajtott végre harcászati feladatokat nappal és éjszaka egyaránt, ahol a rendszer bizonyította kiemelkedő navigációs és kommunikációs képességeit is. A terepfoglalkozásokra és lövészetekre a magyar katonák a páncélos iskola kiváló kiképzéstechnikai eszközeit, modern szimulációs rendszereit alkalmazva készültek fel.

A tanfolyam végén látogatást tett az állomány a Rheinmetall Unterlüss-i üzemébe is, ahol bepillantást nyert a Lynx gyalogsági harcjárművek megépítésének folyamatába is. A Rheinmetall kiképzési szakemberei egy részletes előadásban ismertették a Lynx páncélozott gyalogsági harcjármű harcászat-technikai jellemzőit és képességeit.

A kiképzés kiemelt jelentőségű a Magyar Honvédség modernizációja szempontjából, melyet jól mutat, hogy dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és dr. Maróth Gáspár, a Honvédeli Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára is megtekintette a Bundeswehr Páncélos Iskolájában zajló kiképzést.

Csombók János ezredes, az MH Katonai Összekötő Iroda Németország (MH KÖIN) irodavezetője többször is látogatást tett és egyeztetett a német kiképzőkkel a kiemelt fontosságú kiképzés tematikájáról és végrehajtásáról. Javaslatára Magyar Honvédség parancsnoki szintű és Magyar Honvédség Parancsnoksága Szárazföldi Szemlélői szintű elismeréseket hagytak jóvá a német kiképzőállomány részére, melyet a tanfolyam végén szervezett elismerési ünnepség keretében az ezredes személyesen adott át.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.