2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Lynx gyalogsági harcjármű üzemeltetésére készültek

A Lynx gyalogsági harcjármű üzemeltetésére készültek
honvedelem.hu  |  2022. 06. 21., 14:59
A Lynx gyalogsági harcjármű üzemeltetésére készültek

A Magyar Honvédség és a Bundeswehr között 2018 óta folyamatban lévő intenzív együttműködés keretében 2022 márciusában kezdődött el az a 3 hónapos tanfolyam, melyet a modern gyalogsági harcjárművek tesztelése és rendszerbeállítása témájában szerveztek Munsterben, a Német Szövetségi Haderő Páncélos Iskolájában. A téma fontosságát felismerve az MH Katonai Összekötő Iroda Németország és a Német-Magyar Szárazföldi Irányítótestület dolgozta ki a tanfolyam kereteit és teljes feltételrendszerét.

A több mint 3 hónapos kiképzésre magyar részről azzal a céllal jelölték ki a katonákat, hogy tapasztalatokat szerezzenek a Lynx típusú gyalogsági harcjármű tesztelése, rendszerbeállítása és üzemeltetése terén. Mivel az eszközt még jelenleg is gyártják és Magyarország lesz az első, ahol rendszeresítik, ezért a megállapodás értelmében ez a tízfős csoport a hasonló harcászati és technikai tulajdonságokkal rendelkező német Puma típusú gyalogsági harcjárműre kapott felkészítést. A kiképzésen szerzett harcászati és technikai ismeretekre alapozva a Bundeswehr szakemberei hatékonyan tudták átadni a magyar katonák részére a modern gyalogsági harcjárművek rendszeresítésére, tesztelésére és az iparral való együttműködésre vonatkozó fontos tapasztalataikat. Ezenkívül az állomány alapszintű kiképzést kapott a digitalizált gyalogsági harcjárművek és a digitális katona felszereléssel rendelkező gépesített lövész raj harci alkalmazására is.

Mivel a kiképzési rendezvény nem szerepel a Bundeswehr kiképzési katalógusában, így a kiképzés tematikájának összeállítása és az angol nyelven jól beszélő kiképző állomány beazonosítása nagy feladatot jelentett a Bundeswehr Páncélos Iskola bázisán települő Puma Teszt és Kísérleti Alegységnek.

A magyar katonák mindegyike tevékenykedett harcjármű irányzóként, parancsnokként; vezette az eszközt és a páncélgránátos raj valamennyi beosztásában is szereztek tapasztalatot. A kiképzés egyéni, gépesített lövészraj és szakasz szintre készítette fel a magyar katonákat. A felkészítés során nappali és éjszakai harcjármű éles lőgyakorlatokat hajtottak végre. A gyakorlatokon védelem, támadás és halogató harc helyzetekben kellett az állománynak sikeresen leküzdeni a célokat a digitalizált Puma gyalogsági harcjárművel. A katonák megismerhették és kipróbálhatták a páncélgránátos raj minden felszerelését és gyalogsági fegyverzetét. A Bundeswehr új, „a jövő digitális katonája” felszerelés és fegyverzet segítségével teljesen ismeretlen erdős-átszegdelt terepen hajtott végre harcászati feladatokat nappal és éjszaka egyaránt, ahol a rendszer bizonyította kiemelkedő navigációs és kommunikációs képességeit is. A terepfoglalkozásokra és lövészetekre a magyar katonák a páncélos iskola kiváló kiképzéstechnikai eszközeit, modern szimulációs rendszereit alkalmazva készültek fel.

A tanfolyam végén látogatást tett az állomány a Rheinmetall Unterlüss-i üzemébe is, ahol bepillantást nyert a Lynx gyalogsági harcjárművek megépítésének folyamatába is. A Rheinmetall kiképzési szakemberei egy részletes előadásban ismertették a Lynx páncélozott gyalogsági harcjármű harcászat-technikai jellemzőit és képességeit.

A kiképzés kiemelt jelentőségű a Magyar Honvédség modernizációja szempontjából, melyet jól mutat, hogy dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és dr. Maróth Gáspár, a Honvédeli Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára is megtekintette a Bundeswehr Páncélos Iskolájában zajló kiképzést.

Csombók János ezredes, az MH Katonai Összekötő Iroda Németország (MH KÖIN) irodavezetője többször is látogatást tett és egyeztetett a német kiképzőkkel a kiemelt fontosságú kiképzés tematikájáról és végrehajtásáról. Javaslatára Magyar Honvédség parancsnoki szintű és Magyar Honvédség Parancsnoksága Szárazföldi Szemlélői szintű elismeréseket hagytak jóvá a német kiképzőállomány részére, melyet a tanfolyam végén szervezett elismerési ünnepség keretében az ezredes személyesen adott át.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-03 10:37:50
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin