2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A magyar ranger

A magyar ranger
honvedelem.hu  |  2020. 12. 09., 14:12
A magyar ranger

Amerikában minden lövésztiszttel és altiszttel szemben alapvető elvárás, hogy legalább egyszer megpróbálja elvégezni a Ranger Schoolt, azaz az USA hadseregének nemzetközi, elit lövész-tanfolyamát, mely fizikailag és mentálisan is rendkívüli megterhelést jelent. A szövetséges hadseregek kiválasztott katonái számára is nyitott tanfolyamon, a Magyar Honvédség részéről az elmúlt két esztendőben csak Pászthory Domonkos főhadnagyot, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj, második lövészszázad parancsnokát avatták rangerré.

A tanfolyam lényege dióhéjban az, hogy a jelöltek számot adjanak az ellenség mélységében folytatott kisalegység harcászati képességeikről, valamint bizonyítsák: komplex és különleges terhelés alatt is képesek szakszerűen vezetni alegységeiket. A képzés intenzív fizikai, tájékozódási és fegyverkezelési felmérésből, és három harcászati fázisból áll össze. Utóbbiak az eltérő terepviszonyokon alapuló technikákra, és átszivárgási módokra épülnek, komplexitásuk és dinamikájuk pedig lépcsőzetesen emelkedik. A Fort Benning erdős környezetében végrehajtott első fázisban jellemzően raj- és csoportszintű lesállások és reagálások során értékelik a jelöltek vezetői képességeit.

A második szakaszban - az Appalache-hegység déli lejtőin – a szakasz-szintű lesállások telepítése mellett sziklamászás, ereszkedés, hegyi sebesültkiemelés, és helikopteres kijuttatás a feladat. Aki ezeken a fázisokon az összetett értékelési skála alapján megszerezte a „megfelelt” parancsnoki értékelést, folytathatja a tanfolyam harmadik szakaszát. Itt Florida északi részének mocsaras vidékein kell többek között csónakkal és gyalogosan vízi átszivárgást, folyókon átívelő kötélhidak leküzdésével harcfelderítést, és rajtaütéseket végrehajtani. Az elit ranger tanfolyam záró szakaszában pedig olyan rajtaütés a feladat, amelyet időre, előzetes tervezés nélkül, jellemzően éjszaka kell kivitelezni, korlátozott élelmezéssel, és egyre intenzívebb alvásmegvonással. De vajon miként lehet egyáltalán eljutni magyar katonaként egy ilyen tanfolyamra?

„Korábban Koszovóban és Irakban szolgáltam amerikai katonákkal. Mivel régóta szerettem volna részt venni a ranger tanfolyamon, teljesítményem elismeréseként úgynevezett parancsnoki támogató okiratot kaptam. Szerencsére hazai elöljáróim is pozitívan álltak a tanfolyamhoz, így idén ősszel elvégezhettem ezt a speciális képzést. Noha természetesen komoly egyéni felkészülés és előképzés után lehet csak teljesíteni a tanfolyamot, így utólag azt mondhatom: mentálisan nem lehet rá felkészülni. A folyamatos, magas szinten tartott stresszhelyzet elviselésére csak a több éves szolgálat adja meg a megfelelő alapot. Nekem a Magyar Honvédség az elmúlt tíz évben biztosította mindezt” – vallja Pászthory Domonkos főhadnagy, aki aztán részletesen is beszélt a ranger tanfolyam nehézségeiről. Tapasztalatai szerint a kurzus nehézsége nem a harcászati szint összetettségében rejlik, hanem abban, hogy minden feladatot olyan külső nyomás, terhelés közepette kell végrehajtani, ami sehol máshol nem jellemző.

„A terepgyakorlatok rendszerint hajnali öt órakor kezdődnek, és a járőrbázis telepítését követően hajnali kettő-három körül érnek véget. Átlagosan ötven kilogramm súlyú felszerelést kell magunkkal vinni. Enni csak a nap elején és a végén lehet, ám a 2000 kalóriás készétel messze nem fedezi a napi energiaszükségletet. A feladatok közben rendszeresek a különböző ellenséges lesállások, de például a vízi átszivárgást is ellenséges harctevékenység közepette kell végrehajtani. Az adott napi harcászati végrehajtás a nehéz terepviszonyok között folyamatos. Mindezek ellenére nálam nem voltak olyan mélypontok, mint amilyenekre számítottam. Ez nagy részben a jó csapatmunkának köszönhető: gyakorlatilag egymást vittük végig a tanfolyamon” – mondja a főhadnagy. Másképp persze ez nem is lehetséges, mert ahogyan a ranger mondás szól: a „megfelelt” parancsnoki értékelést a társak szerzik meg neked. Az értékelésnél ugyanis a csapatmunkát, az önzetlenséget, a tenni akarást a raj-szintű bajtársak „társértékelése” méri.

„Nekem szerencsére sikerült megtalálnom a saját szerepemet a raj dinamikájában. Néha a tervezésben, parancsnoki munkában segítettem - köszönhetően annak, hogy korábban elvégeztem a Harcoló Századparancsnoki Előmeneteli Tanfolyamot (Maneuver Captain's Carreer Course - MCCC) képzést, máskor pedig a közepes géppuskát és az extra lőszert cipeltem. Éjszakánként, öntudatlanabb pillanatainkban gyakran egymást vezettük, segítettük. Végül sikerült minden fázist első nekifutásra teljesítenem, mely a tizenöt fős kezdeti csoportunkból további három katonának sikerült” – meséli a századparancsnok.

A ranger tanfolyam alapvetően hatvankét napos – ennyi idő alatt azonban a résztvevők körülbelül húsz százaléka képes csak elvégezni. Az egyes fázisokat meg lehet ismételni, ám a végleges lemorzsolódás így is jelentős: az utóbbi évek statisztikája alapján több, mint ötven százalékos. „Az amerikai hadseregben pozitív példát jelent, hogy a ranger végzettségű tisztek, altisztek és legénységiek nem csupán a Ranger Ezred három zászlóaljában, hanem a hadsereg minden gyalogsági alakulatában megtalálhatóak eltérő számban. Ezáltal képesek a tanfolyamon megszerzett tudásanyagot, bajtársias szellemiséget és töretlen akaraterőt a saját alakulatuknál is képviselni. Nekem is ez lesz a küldetésem a saját helyőrségemben” – zárja a beszélgetésünket a magyar ranger.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!