2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Pentagonban is tárgyalt a Magyar Honvédség parancsnoka

A Pentagonban is tárgyalt a Magyar Honvédség parancsnoka
honvedelem.hu  |  2022. 02. 14., 12:49
A Pentagonban is tárgyalt a Magyar Honvédség parancsnoka

A biztonságpolitikai aktualitások mellett a védelmi együttműködés aktualitásai és védelemipari fejlesztések is a témák között szerepeltek dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosnak és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának az Amerikai Egyesült Államokban tett látogatása során.

Maróth Gáspár, Magyarország védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosa az amerikai védelmi minisztérium beszerzésekért felelős miniszterhelyettesével, Gregory M. Kausnerrel tárgyalt Washington DC-ben. A kormánybiztos a találkozó után azt mondta: a tárgyalásokon egy olyan közös stratégia kialakításáról egyeztettek, melynek célja, hogy az iparfejlesztés segítségével ellensúlyozni lehessen a NATO szövetségi keretein belül az ágazat függőségét Kínától. Maróth Gáspár elmondta: az amerikai fél elismerően szólt a magyar haderőfejlesztési programról, és az abban elért eredményeinkről: úgy látják, hogy Magyarország olyan képességeket is fejleszt, amelyek meghatározóak lesznek a NATO valamennyi európai tagja számára.

Az orosz-ukrán helyzet mellett a Balkánon tapasztalható újabb migrációs feszültségről és a Magyar Honvédség haderőfejlesztési programjáról is egyeztett Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével. A találkozón a Magyar Honvédség parancsoka hangsúlyozta, hogy a romló és egyre kiszámíthatatlanabb biztonsági helyzetben még fontosabb a szövetségeseinkkel való együttműködés, amelyben Magyarország megbízható partnere az Egyesült Államoknak. A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: azért is szükséges a szövetségesek közötti folyamatos információcsere, hogy a NATO és a szövetséges nemzetek fel tudjanak készülni a lehetséges cselekvési változatokra.

A megbeszélésen szó esett azokról a műveletekről, amelyekben magyar és amerikai katonák közösen vesznek részt, kiemelten a balkáni és iraki békeműveleti missziókat, valamint az Ohio Nemzeti Gárdával folytatott közös tevékenységeket. Ez utóbbi kapcsán a Magyar Honvédség parancsnoka emlékeztetett: az Ohio Nemzeti Gárdával folytatott együttműködés részeként az elmúlt közel három évtized alatt végrehatott, mintegy háromszáz közös kiképzési esemény nagyban hozzájárult nemcsak a Magyar Honvédség képességfejlesztéséhez, hanem régiónk biztonságához is.

A megbeszélés további témája volt a két ország között tavaly megkötött Védelmi Együttműködési Megállapodás, amelyről Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy úgy fogalmazott: fontos sarokkőnek tekintjük mind a stratégiai megközelítés, mind a kétoldalú kapcsolatok tekintetében. A találkozón mindezek mellett a felek egyeztettek a különleges műveleti, az oktatási és kiképzési együttműködések további bővítésének területeiről is.

A Magyar Honvédség parancsnoka amerikai útja során egyeztett Takács Szabolcs washingtoni nagykövettel, valamint Magyarország ENSZ nagykövetével, dr. Horváth Zsuzsannával is, akivel a júniusban esedékes ENSZ vezérkarfőnöki találkozó előkészítéséről egyeztettek.

A magyar delegáció a látogatás során megismerkedett az amerikai védelmi minisztérium számára készült legújabb hadiipari fejlesztésekkel is. Ennek részeként az Új-Mexikóban található White Sands lőtéren egy GMLRS-U rakéta éleslövészeti bemutatón is részt vettek.

Maróth Gáspár és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy emellett találkozott a Buffalóban élő magyar diaszpóra vezetőivel is, akikkel a magyar Honvéd Kadét Program fejlesztésének lehetőségeiről is beszéltek. Az itteni magyar vállalkozók ugyanis az elmúlt években több ezer magyar diák képzését biztosították az Egyesült Államokban.

Megérkezésüket követően interjút adott Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a tengerentúli sikeres egyeztetéseikkel kapcsolatban.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.

  JETfly Magazin