2024. 07. 19. péntek
Emília
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Pentagonban is tárgyalt a Magyar Honvédség parancsnoka

A Pentagonban is tárgyalt a Magyar Honvédség parancsnoka
honvedelem.hu  |  2022. 02. 14., 12:49
A Pentagonban is tárgyalt a Magyar Honvédség parancsnoka

A biztonságpolitikai aktualitások mellett a védelmi együttműködés aktualitásai és védelemipari fejlesztések is a témák között szerepeltek dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosnak és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának az Amerikai Egyesült Államokban tett látogatása során.

Maróth Gáspár, Magyarország védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosa az amerikai védelmi minisztérium beszerzésekért felelős miniszterhelyettesével, Gregory M. Kausnerrel tárgyalt Washington DC-ben. A kormánybiztos a találkozó után azt mondta: a tárgyalásokon egy olyan közös stratégia kialakításáról egyeztettek, melynek célja, hogy az iparfejlesztés segítségével ellensúlyozni lehessen a NATO szövetségi keretein belül az ágazat függőségét Kínától. Maróth Gáspár elmondta: az amerikai fél elismerően szólt a magyar haderőfejlesztési programról, és az abban elért eredményeinkről: úgy látják, hogy Magyarország olyan képességeket is fejleszt, amelyek meghatározóak lesznek a NATO valamennyi európai tagja számára.

Az orosz-ukrán helyzet mellett a Balkánon tapasztalható újabb migrációs feszültségről és a Magyar Honvédség haderőfejlesztési programjáról is egyeztett Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével. A találkozón a Magyar Honvédség parancsoka hangsúlyozta, hogy a romló és egyre kiszámíthatatlanabb biztonsági helyzetben még fontosabb a szövetségeseinkkel való együttműködés, amelyben Magyarország megbízható partnere az Egyesült Államoknak. A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: azért is szükséges a szövetségesek közötti folyamatos információcsere, hogy a NATO és a szövetséges nemzetek fel tudjanak készülni a lehetséges cselekvési változatokra.

A megbeszélésen szó esett azokról a műveletekről, amelyekben magyar és amerikai katonák közösen vesznek részt, kiemelten a balkáni és iraki békeműveleti missziókat, valamint az Ohio Nemzeti Gárdával folytatott közös tevékenységeket. Ez utóbbi kapcsán a Magyar Honvédség parancsnoka emlékeztetett: az Ohio Nemzeti Gárdával folytatott együttműködés részeként az elmúlt közel három évtized alatt végrehatott, mintegy háromszáz közös kiképzési esemény nagyban hozzájárult nemcsak a Magyar Honvédség képességfejlesztéséhez, hanem régiónk biztonságához is.

A megbeszélés további témája volt a két ország között tavaly megkötött Védelmi Együttműködési Megállapodás, amelyről Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy úgy fogalmazott: fontos sarokkőnek tekintjük mind a stratégiai megközelítés, mind a kétoldalú kapcsolatok tekintetében. A találkozón mindezek mellett a felek egyeztettek a különleges műveleti, az oktatási és kiképzési együttműködések további bővítésének területeiről is.

A Magyar Honvédség parancsnoka amerikai útja során egyeztett Takács Szabolcs washingtoni nagykövettel, valamint Magyarország ENSZ nagykövetével, dr. Horváth Zsuzsannával is, akivel a júniusban esedékes ENSZ vezérkarfőnöki találkozó előkészítéséről egyeztettek.

A magyar delegáció a látogatás során megismerkedett az amerikai védelmi minisztérium számára készült legújabb hadiipari fejlesztésekkel is. Ennek részeként az Új-Mexikóban található White Sands lőtéren egy GMLRS-U rakéta éleslövészeti bemutatón is részt vettek.

Maróth Gáspár és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy emellett találkozott a Buffalóban élő magyar diaszpóra vezetőivel is, akikkel a magyar Honvéd Kadét Program fejlesztésének lehetőségeiről is beszéltek. Az itteni magyar vállalkozók ugyanis az elmúlt években több ezer magyar diák képzését biztosították az Egyesült Államokban.

Megérkezésüket követően interjút adott Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a tengerentúli sikeres egyeztetéseikkel kapcsolatban.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.