2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Pentagonban is tárgyalt a Magyar Honvédség parancsnoka

A Pentagonban is tárgyalt a Magyar Honvédség parancsnoka
honvedelem.hu  |  2022. 02. 14., 12:49
A Pentagonban is tárgyalt a Magyar Honvédség parancsnoka

A biztonságpolitikai aktualitások mellett a védelmi együttműködés aktualitásai és védelemipari fejlesztések is a témák között szerepeltek dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosnak és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának az Amerikai Egyesült Államokban tett látogatása során.

Maróth Gáspár, Magyarország védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosa az amerikai védelmi minisztérium beszerzésekért felelős miniszterhelyettesével, Gregory M. Kausnerrel tárgyalt Washington DC-ben. A kormánybiztos a találkozó után azt mondta: a tárgyalásokon egy olyan közös stratégia kialakításáról egyeztettek, melynek célja, hogy az iparfejlesztés segítségével ellensúlyozni lehessen a NATO szövetségi keretein belül az ágazat függőségét Kínától. Maróth Gáspár elmondta: az amerikai fél elismerően szólt a magyar haderőfejlesztési programról, és az abban elért eredményeinkről: úgy látják, hogy Magyarország olyan képességeket is fejleszt, amelyek meghatározóak lesznek a NATO valamennyi európai tagja számára.

Az orosz-ukrán helyzet mellett a Balkánon tapasztalható újabb migrációs feszültségről és a Magyar Honvédség haderőfejlesztési programjáról is egyeztett Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével. A találkozón a Magyar Honvédség parancsoka hangsúlyozta, hogy a romló és egyre kiszámíthatatlanabb biztonsági helyzetben még fontosabb a szövetségeseinkkel való együttműködés, amelyben Magyarország megbízható partnere az Egyesült Államoknak. A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: azért is szükséges a szövetségesek közötti folyamatos információcsere, hogy a NATO és a szövetséges nemzetek fel tudjanak készülni a lehetséges cselekvési változatokra.

A megbeszélésen szó esett azokról a műveletekről, amelyekben magyar és amerikai katonák közösen vesznek részt, kiemelten a balkáni és iraki békeműveleti missziókat, valamint az Ohio Nemzeti Gárdával folytatott közös tevékenységeket. Ez utóbbi kapcsán a Magyar Honvédség parancsnoka emlékeztetett: az Ohio Nemzeti Gárdával folytatott együttműködés részeként az elmúlt közel három évtized alatt végrehatott, mintegy háromszáz közös kiképzési esemény nagyban hozzájárult nemcsak a Magyar Honvédség képességfejlesztéséhez, hanem régiónk biztonságához is.

A megbeszélés további témája volt a két ország között tavaly megkötött Védelmi Együttműködési Megállapodás, amelyről Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy úgy fogalmazott: fontos sarokkőnek tekintjük mind a stratégiai megközelítés, mind a kétoldalú kapcsolatok tekintetében. A találkozón mindezek mellett a felek egyeztettek a különleges műveleti, az oktatási és kiképzési együttműködések további bővítésének területeiről is.

A Magyar Honvédség parancsnoka amerikai útja során egyeztett Takács Szabolcs washingtoni nagykövettel, valamint Magyarország ENSZ nagykövetével, dr. Horváth Zsuzsannával is, akivel a júniusban esedékes ENSZ vezérkarfőnöki találkozó előkészítéséről egyeztettek.

A magyar delegáció a látogatás során megismerkedett az amerikai védelmi minisztérium számára készült legújabb hadiipari fejlesztésekkel is. Ennek részeként az Új-Mexikóban található White Sands lőtéren egy GMLRS-U rakéta éleslövészeti bemutatón is részt vettek.

Maróth Gáspár és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy emellett találkozott a Buffalóban élő magyar diaszpóra vezetőivel is, akikkel a magyar Honvéd Kadét Program fejlesztésének lehetőségeiről is beszéltek. Az itteni magyar vállalkozók ugyanis az elmúlt években több ezer magyar diák képzését biztosították az Egyesült Államokban.

Megérkezésüket követően interjút adott Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a tengerentúli sikeres egyeztetéseikkel kapcsolatban.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024-02-06 11:13:03
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.