2023. 05. 29. hétfő
Magdolna
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A toborzás is alkalmazkodik a járványügyi korlátozásokhoz

A toborzás is alkalmazkodik a járványügyi korlátozásokhoz
Art of WAR  |  2020. 05. 18., 13:49
A toborzás is alkalmazkodik a járványügyi korlátozásokhoz

Jelentős növekedés tapasztalható a szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők létszámában, de a civilek körében – látva a tartalékosok aktivitását az idősotthonok fertőtlenítésénél – a tartalékos szolgálati forma is egyre népszerűbb. Az állományba kerülés folyamatát a korlátozások megnehezítették, így a toborzóknak alkalmazkodniuk kellett az új helyzethez.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta érvénybe lépő korlátozások az önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzási folyamatát is érintették. Erre a szolgálati formára jelentkezők számára háziorvosi vizsgálat és pszichológiai teszt beszerzése szükséges, a jelenlegi helyzet azonban kihívások elé állította a toborzókat.

A toborzást végző szakemberek – az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság munkatársai – számára elengedhetetlen volt, hogy alkalmazkodjanak a fennálló helyzethez és áthidaló megoldásokat dolgozzanak ki a rendszerbe kerülés folytonosságának biztosítása érdekében.

Ahol az iroda berendezkedése alkalmasnak bizonyult rá, hamar lehetővé tették, hogy az objektum területén belül, de jól elkülönítve, az egészségügyi előírásokat betartva a jelentkezőkkel egyesével foglalkozzanak és a háziorvosi, valamint pszichológiai vizsgálat is helyben történjen. A leendő tartalékosokat külön helyiségekben vizsgálta egy kiérkező háziorvos, majd pszichológus foglalkozott velük, így a tesztek kitöltése, a készülékes vizsgálatok és a személyes elbeszélgetések izolálva, de egy helyen történtek.

Több megyeszékhelyen, ahol a toborzó irodák kialakítása mindezt nem tette lehetővé, még körültekintőbb módszert dolgoztak ki a toborzók. Kaposváron, Szolnokon, Zalaegerszegen és Pécsett már sikerült a kollegáknak olyan szakmai partnereket találniuk, akik vállalták az együttműködést új pszichológiai vizsgálati megoldások tesztelésében. Ennek keretén belül a jelentkezők előre egyeztetett időpontban érkeznek a toborzó irodába, ahol a katonák – maszkban és gumikesztyűben – a szükséges eszközökkel ellátott külön helyiségbe kísérik őket, a pszichológiai vizsgálat pedig online módon történik az otthonából dolgozó pszichológus és a teremben egyedül tartózkodó jelentkező között. A szakember valós időben küldi meg a kitöltendő teszteket, instruálja a vizsgálati eszközök használatát és webkamera használatával lefolytatják a személyes elbeszélgetést is. Egy katona a helyiségen kívül folyamatos a szakember és a jelentkező rendelkezésére áll, amennyiben segítségre lenne szükségük. A pszichológus ezzel a módszerrel teljes körű vizsgálatot tud lefolytatni, majd annak eredményét eljuttatja a toborzókhoz. A tapasztalatok alapján a teljes folyamat egy órát vesz átlagosan igénybe, így a jelentkezőket eszerint tudják előre egyeztetett időpontokra behívni.

„Bár jelen megoldásokat a kényszer szülte, hatékonysága alapján néhány módszer alkalmazása hosszú távon is a toborzási folyamat részévé válhat” – mondta Durgó Tamás őrnagy, a parancsnokság Toborzó és Érdekvédelmi Osztályának megbízott vezetője.

Rövid távú cél, hogy az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatra jelentkezők felvételi eljárása – amennyiben szükséges – az országban mindenhol online valósulhasson meg, az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítása már folyamatban van a kezdeti tapasztalatok feldolgozása alapján.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-21 15:21:41
Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások.
2023-03-17 12:18:01
A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.
2023. 05. 09., 11:12
Izgalmas honvédelmi kiállítás és interaktív tér nyílik a Bálnában épülő honvédelmi központban május 9-én!

  JETfly Magazin

2023. május 26-án, pénteken, ismét kinyitotta kapuit a spotterek előtt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, ahol több újdonság is várta a repülőgépek fotósait. Mutatjuk Olvasóinknak a helyszínen készült felvételeket!