2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A toborzás is alkalmazkodik a járványügyi korlátozásokhoz

A toborzás is alkalmazkodik a járványügyi korlátozásokhoz
Art of WAR  |  2020. 05. 18., 13:49
A toborzás is alkalmazkodik a járványügyi korlátozásokhoz

Jelentős növekedés tapasztalható a szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők létszámában, de a civilek körében – látva a tartalékosok aktivitását az idősotthonok fertőtlenítésénél – a tartalékos szolgálati forma is egyre népszerűbb. Az állományba kerülés folyamatát a korlátozások megnehezítették, így a toborzóknak alkalmazkodniuk kellett az új helyzethez.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta érvénybe lépő korlátozások az önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzási folyamatát is érintették. Erre a szolgálati formára jelentkezők számára háziorvosi vizsgálat és pszichológiai teszt beszerzése szükséges, a jelenlegi helyzet azonban kihívások elé állította a toborzókat.

A toborzást végző szakemberek – az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság munkatársai – számára elengedhetetlen volt, hogy alkalmazkodjanak a fennálló helyzethez és áthidaló megoldásokat dolgozzanak ki a rendszerbe kerülés folytonosságának biztosítása érdekében.

Ahol az iroda berendezkedése alkalmasnak bizonyult rá, hamar lehetővé tették, hogy az objektum területén belül, de jól elkülönítve, az egészségügyi előírásokat betartva a jelentkezőkkel egyesével foglalkozzanak és a háziorvosi, valamint pszichológiai vizsgálat is helyben történjen. A leendő tartalékosokat külön helyiségekben vizsgálta egy kiérkező háziorvos, majd pszichológus foglalkozott velük, így a tesztek kitöltése, a készülékes vizsgálatok és a személyes elbeszélgetések izolálva, de egy helyen történtek.

Több megyeszékhelyen, ahol a toborzó irodák kialakítása mindezt nem tette lehetővé, még körültekintőbb módszert dolgoztak ki a toborzók. Kaposváron, Szolnokon, Zalaegerszegen és Pécsett már sikerült a kollegáknak olyan szakmai partnereket találniuk, akik vállalták az együttműködést új pszichológiai vizsgálati megoldások tesztelésében. Ennek keretén belül a jelentkezők előre egyeztetett időpontban érkeznek a toborzó irodába, ahol a katonák – maszkban és gumikesztyűben – a szükséges eszközökkel ellátott külön helyiségbe kísérik őket, a pszichológiai vizsgálat pedig online módon történik az otthonából dolgozó pszichológus és a teremben egyedül tartózkodó jelentkező között. A szakember valós időben küldi meg a kitöltendő teszteket, instruálja a vizsgálati eszközök használatát és webkamera használatával lefolytatják a személyes elbeszélgetést is. Egy katona a helyiségen kívül folyamatos a szakember és a jelentkező rendelkezésére áll, amennyiben segítségre lenne szükségük. A pszichológus ezzel a módszerrel teljes körű vizsgálatot tud lefolytatni, majd annak eredményét eljuttatja a toborzókhoz. A tapasztalatok alapján a teljes folyamat egy órát vesz átlagosan igénybe, így a jelentkezőket eszerint tudják előre egyeztetett időpontokra behívni.

„Bár jelen megoldásokat a kényszer szülte, hatékonysága alapján néhány módszer alkalmazása hosszú távon is a toborzási folyamat részévé válhat” – mondta Durgó Tamás őrnagy, a parancsnokság Toborzó és Érdekvédelmi Osztályának megbízott vezetője.

Rövid távú cél, hogy az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatra jelentkezők felvételi eljárása – amennyiben szükséges – az országban mindenhol online valósulhasson meg, az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítása már folyamatban van a kezdeti tapasztalatok feldolgozása alapján.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.