2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A védelmi ipar eredményei és lehetőségei

A védelmi ipar eredményei és lehetőségei
honvedelem.hu  |  2021. 09. 22., 14:49
A védelmi ipar eredményei és lehetőségei

Az Európai Védelmi Alap hazai információs napját tartották - az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében - a Budapesti Kongresszusi Központban, szeptember 21-én, kedden. Az eseményen beszédet mondott dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében hangsúlyozta: „Magyarországnak egy erős, ütőképes, korszerű, modern technikai eszközökkel felszerelt, kiválóan kiképzett, hazájuk iránt elkötelezett, lojális katonákból álló, erős honvédségre van szüksége. Ehhez elengedhetetlen a kutatás, a fejlesztés, az innováció és a hazai hadiipar megteremtése”. A honvédelmi tárca vezetője hozzátette: a nemzetközi és a szövetségi kötelékben történő szerepvállaláson túl, Magyarországnak a nemzeti ellenálló képesség megteremtése is kiemelt célja és érdeke. A honvédelmi miniszter rámutatott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program és a védelmi ipar fejlesztései ezt biztosítják. „Meg kell teremtenünk azokat az alapokat, amelyekkel az ország és nemzetünk érdekeit szolgálhatjuk” – emelte ki dr. Benkő Tibor.

„Amennyiben nem teszünk pénzt a védelmi ipar mögé, akkor nem lesz soha védelmi ipar Európában” – húzta alá köszöntőjében Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Hozzátette: a magyar haderőfejlesztésnek - túl azon, hogy a NATO kötelezettségének is eleget tesz - van egy fontos vezérfonala: nincsen iparfejlesztés egy komolyabb megrendelés nélkül. „Fontos, hogy legyen egy olyan megrendelés, amely pozitívan, felgyorsító erőként hat a hadiipari fejlesztésekre. Az elmúlt két évben lehetett látni, hogy a magyar haderőfejlesztési programnak köszönhetően, a nagy nemzetközi vállalatok egymás után csatlakoznak Magyarországhoz és hozzák létre a hazánkkal közös vegyesvállalatokat, valamint jelentik be a gyártelepítéseiket” - hangsúlyozta a kormánybiztos. Köszöntője zárásaként Maróth Gáspár kiemelte: az eredményes védelmi ipari fejlesztésekhez elengedhetetlen az akadémiai háttér és a kutatás fejlesztése.

 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadásában a magyarországi védelmi iparfejlesztés irányairól és elért eredményeiről beszélt. A miniszter előadásában hangsúlyozta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően az elmúlt években a Magyar Honvédség és a magyar védelmi ipar egy komoly fejlesztési pályára került. Palkovics László a távlati célok közül kiemelte: „Magyarország védelmi ipara 2030-ra a térség meghatározó szereplőjévé fejlődik”. Ezt a célkitűzést gazdaságfejlesztési, kutatásfejlesztési és koordinációs hátteret biztosító tudásközpont kialakításával támogatják. A miniszter elmondta: a külpiacokon való megjelenés a magyarországi gyártásban készülő termékekkel egy kiemelt területe a védelmi fejlesztéseknek, mivel a hazai védelmi ipar a Magyar Honvédség igényeinek kielégítésén túl, erre is képes lehet.

Filotás István dandártábornok, a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének parancsnoka előadásában a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program új haditechnikai eszközeit mutatta be a szárazföldi haderőnem és a légierő haderőnem beszerzésein keresztül. A katonák egyéni felszerelésének fejlesztése és a Digitális Katona Program kapcsán a dandártábornok kiemelte: „mindkét haderőnemet érinti a Digitális Katona Program, amely a ruházattól kezdve a gyalogsági lőfegyverig számos hazai védelmi ipari eszköz kifejlesztésével és gyártásával valósulhat meg”.

További fotókat a linkre kattintva találhatnak!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK