2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A védelmi ipar eredményei és lehetőségei

A védelmi ipar eredményei és lehetőségei
honvedelem.hu  |  2021. 09. 22., 14:49
A védelmi ipar eredményei és lehetőségei

Az Európai Védelmi Alap hazai információs napját tartották - az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében - a Budapesti Kongresszusi Központban, szeptember 21-én, kedden. Az eseményen beszédet mondott dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében hangsúlyozta: „Magyarországnak egy erős, ütőképes, korszerű, modern technikai eszközökkel felszerelt, kiválóan kiképzett, hazájuk iránt elkötelezett, lojális katonákból álló, erős honvédségre van szüksége. Ehhez elengedhetetlen a kutatás, a fejlesztés, az innováció és a hazai hadiipar megteremtése”. A honvédelmi tárca vezetője hozzátette: a nemzetközi és a szövetségi kötelékben történő szerepvállaláson túl, Magyarországnak a nemzeti ellenálló képesség megteremtése is kiemelt célja és érdeke. A honvédelmi miniszter rámutatott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program és a védelmi ipar fejlesztései ezt biztosítják. „Meg kell teremtenünk azokat az alapokat, amelyekkel az ország és nemzetünk érdekeit szolgálhatjuk” – emelte ki dr. Benkő Tibor.

„Amennyiben nem teszünk pénzt a védelmi ipar mögé, akkor nem lesz soha védelmi ipar Európában” – húzta alá köszöntőjében Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Hozzátette: a magyar haderőfejlesztésnek - túl azon, hogy a NATO kötelezettségének is eleget tesz - van egy fontos vezérfonala: nincsen iparfejlesztés egy komolyabb megrendelés nélkül. „Fontos, hogy legyen egy olyan megrendelés, amely pozitívan, felgyorsító erőként hat a hadiipari fejlesztésekre. Az elmúlt két évben lehetett látni, hogy a magyar haderőfejlesztési programnak köszönhetően, a nagy nemzetközi vállalatok egymás után csatlakoznak Magyarországhoz és hozzák létre a hazánkkal közös vegyesvállalatokat, valamint jelentik be a gyártelepítéseiket” - hangsúlyozta a kormánybiztos. Köszöntője zárásaként Maróth Gáspár kiemelte: az eredményes védelmi ipari fejlesztésekhez elengedhetetlen az akadémiai háttér és a kutatás fejlesztése.

 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadásában a magyarországi védelmi iparfejlesztés irányairól és elért eredményeiről beszélt. A miniszter előadásában hangsúlyozta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően az elmúlt években a Magyar Honvédség és a magyar védelmi ipar egy komoly fejlesztési pályára került. Palkovics László a távlati célok közül kiemelte: „Magyarország védelmi ipara 2030-ra a térség meghatározó szereplőjévé fejlődik”. Ezt a célkitűzést gazdaságfejlesztési, kutatásfejlesztési és koordinációs hátteret biztosító tudásközpont kialakításával támogatják. A miniszter elmondta: a külpiacokon való megjelenés a magyarországi gyártásban készülő termékekkel egy kiemelt területe a védelmi fejlesztéseknek, mivel a hazai védelmi ipar a Magyar Honvédség igényeinek kielégítésén túl, erre is képes lehet.

Filotás István dandártábornok, a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének parancsnoka előadásában a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program új haditechnikai eszközeit mutatta be a szárazföldi haderőnem és a légierő haderőnem beszerzésein keresztül. A katonák egyéni felszerelésének fejlesztése és a Digitális Katona Program kapcsán a dandártábornok kiemelte: „mindkét haderőnemet érinti a Digitális Katona Program, amely a ruházattól kezdve a gyalogsági lőfegyverig számos hazai védelmi ipari eszköz kifejlesztésével és gyártásával valósulhat meg”.

További fotókat a linkre kattintva találhatnak!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-14 15:51:53
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

Az esős tavasz után végre itt a nyár, vele együtt a vakáció és a várva várt nyaralások időszaka is. Ha külföldi kikapcsolódásra vágyunk, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 130 városba juthatunk el átszállás nélkül.