2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A végéhez közeledik a Black Swan 2021 gyakorlat

A végéhez közeledik a Black Swan 2021 gyakorlat
honvedelem.hu  |  2021. 06. 16., 11:12
A végéhez közeledik a Black Swan 2021 gyakorlat

A végéhez közeledik a Black Swan 2021 többnemzeti különleges műveleti gyakorlat, amelynek június 15-én tartott tematikus napját Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is megtekintette.

Több, mint 800 fővel – köztük 250 magyar katonával - április 19. óta tart a Black Swan 2021. A többnemzeti különleges műveleti gyakorlat június 18-i zárónapjához közeledve tematikus nap keretében adtak számot megszerzett tudásukról a résztvevők. A légierős és különleges műveleti alegységeket felvonultató képességbemutató első fele a Duna fővárosi szakaszán zajlott, ahol a katonák egy ellenséges erők által védett hajót foglaltak el. A mozzanatot követően a delegáció tagjai – köztük Sándor Tamás vezérőrnaggyal, az MHP különleges műveleti szemlélőjével és Kilián Nándor vezérőrnaggyal, az MHP légierő haderőnemi szemlélőjével - az újdörögdi gyakorlótéren tekintették meg a gyakorlat egyik komplex feladatát.

A légi és különleges műveleti kötelék valóságos típuskavalkádot eredményezett: a légteret JAS-39 Gripen vadászgépek, Airbus H145M, Mi-24 és Mi-17 típusú helikopterek töltötték meg, a szárazföldön pedig HMMWV páncélozott terepjáró gépkocsik és Polaris MRZR-4 ultrakönnyű taktikai gépjárművek rohanták meg a gyakorlótér épületeit. A különleges műveleti katonák pillanatok alatt ártalmatlanították a falak mögött rejtőzködő túszejtőket, foglyaikat pedig biztonságban kimenekítették a területről.

A rendkívül látványos mozzanatokat követően Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében felidézte a magyar különleges műveleti képesség kezdeteit. Mint fogalmazott: „a Magyar Honvédség 2005-ben kezdte meg ennek a képességnek a kialakítását, megalkotását, majd 2018-ban a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elindításával egyidejűleg azt mondtuk, hogy Magyarországnak egy erős, ütőképes Magyar Honvédségre van szüksége, ahol a katonák jól felkészítettek, jól kiképzettek, hazájuk iránt elkötelezettek, lojálisak és a 21. századbeli technikai eszközökkel vannak felszerelve”. A honvédelmi tárca vezetője szólt a Magyarországon létrejövő Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokságról is, amely kapcsán kiemelte, hogy egy, a NATO szintjén is hiányzó képességnek ad otthont hazánk.

A közelmúltban tartott brüsszeli NATO-csúcsot említve Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a találkozón többször is elhangzott: a szövetségnek nemzeti ellenálló képességre van szüksége. „Magyarország ezt kezdte el fejleszteni 2018-ban és egyre nagyobb hangsúlyt kívánunk fordítani arra, hogy a hazai, a nemzeti ellenálló képességet minél magasabb szintre emeljük, hiszen ez adja Magyarország biztonságát, és ez adja a NATO-nak is azt az együttes képességfejlesztését, amelyre napjainkban szükség van” – mondta.

A légierős és különleges műveleti alakulatokat felvonultató képességbemutatót látva Benkő Tibor úgy fogalmazott: „a katonáink felkészültek, a végrehajtó állomány precízen, pontosan, gyorsan tudja a feladatát elvégezni, a parancsnoki állomány szervezetten irányítja a kötelékeket. Hozzátette: nem titkolt cél, hogy egyre több fiatalt megszólítsanak, amelyhez szükség van a most is bizonyító modern, 21. század technikai eszközeire építő Magyar Honvédségre is.”

Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy örömmel jegyezte meg: a magyar katonák ezúttal sem okoztak csalódást. „Engem nem leptek meg. Bízom a magyar katonában, hogy ami tőle elvárható, azt mindig maximális szinten igyekszik végrehajtani. Jól látható, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot a magyar katona valós képességgel, valós tartalommal tölti meg” - hangsúlyozta a Magyar Honvédség parancsnoka. Hozzátette, hogy a katonák azt is bizonyították, hogy az Irakban és Afganisztánban szerzett valós tapasztalatokat bárhol és bármilyen körülmények között képesek alkalmazni.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.