2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A végéhez közeledik a Black Swan 2021 gyakorlat

A végéhez közeledik a Black Swan 2021 gyakorlat
honvedelem.hu  |  2021. 06. 16., 11:12
A végéhez közeledik a Black Swan 2021 gyakorlat

A végéhez közeledik a Black Swan 2021 többnemzeti különleges műveleti gyakorlat, amelynek június 15-én tartott tematikus napját Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is megtekintette.

Több, mint 800 fővel – köztük 250 magyar katonával - április 19. óta tart a Black Swan 2021. A többnemzeti különleges műveleti gyakorlat június 18-i zárónapjához közeledve tematikus nap keretében adtak számot megszerzett tudásukról a résztvevők. A légierős és különleges műveleti alegységeket felvonultató képességbemutató első fele a Duna fővárosi szakaszán zajlott, ahol a katonák egy ellenséges erők által védett hajót foglaltak el. A mozzanatot követően a delegáció tagjai – köztük Sándor Tamás vezérőrnaggyal, az MHP különleges műveleti szemlélőjével és Kilián Nándor vezérőrnaggyal, az MHP légierő haderőnemi szemlélőjével - az újdörögdi gyakorlótéren tekintették meg a gyakorlat egyik komplex feladatát.

A légi és különleges műveleti kötelék valóságos típuskavalkádot eredményezett: a légteret JAS-39 Gripen vadászgépek, Airbus H145M, Mi-24 és Mi-17 típusú helikopterek töltötték meg, a szárazföldön pedig HMMWV páncélozott terepjáró gépkocsik és Polaris MRZR-4 ultrakönnyű taktikai gépjárművek rohanták meg a gyakorlótér épületeit. A különleges műveleti katonák pillanatok alatt ártalmatlanították a falak mögött rejtőzködő túszejtőket, foglyaikat pedig biztonságban kimenekítették a területről.

A rendkívül látványos mozzanatokat követően Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében felidézte a magyar különleges műveleti képesség kezdeteit. Mint fogalmazott: „a Magyar Honvédség 2005-ben kezdte meg ennek a képességnek a kialakítását, megalkotását, majd 2018-ban a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elindításával egyidejűleg azt mondtuk, hogy Magyarországnak egy erős, ütőképes Magyar Honvédségre van szüksége, ahol a katonák jól felkészítettek, jól kiképzettek, hazájuk iránt elkötelezettek, lojálisak és a 21. századbeli technikai eszközökkel vannak felszerelve”. A honvédelmi tárca vezetője szólt a Magyarországon létrejövő Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokságról is, amely kapcsán kiemelte, hogy egy, a NATO szintjén is hiányzó képességnek ad otthont hazánk.

A közelmúltban tartott brüsszeli NATO-csúcsot említve Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a találkozón többször is elhangzott: a szövetségnek nemzeti ellenálló képességre van szüksége. „Magyarország ezt kezdte el fejleszteni 2018-ban és egyre nagyobb hangsúlyt kívánunk fordítani arra, hogy a hazai, a nemzeti ellenálló képességet minél magasabb szintre emeljük, hiszen ez adja Magyarország biztonságát, és ez adja a NATO-nak is azt az együttes képességfejlesztését, amelyre napjainkban szükség van” – mondta.

A légierős és különleges műveleti alakulatokat felvonultató képességbemutatót látva Benkő Tibor úgy fogalmazott: „a katonáink felkészültek, a végrehajtó állomány precízen, pontosan, gyorsan tudja a feladatát elvégezni, a parancsnoki állomány szervezetten irányítja a kötelékeket. Hozzátette: nem titkolt cél, hogy egyre több fiatalt megszólítsanak, amelyhez szükség van a most is bizonyító modern, 21. század technikai eszközeire építő Magyar Honvédségre is.”

Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy örömmel jegyezte meg: a magyar katonák ezúttal sem okoztak csalódást. „Engem nem leptek meg. Bízom a magyar katonában, hogy ami tőle elvárható, azt mindig maximális szinten igyekszik végrehajtani. Jól látható, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot a magyar katona valós képességgel, valós tartalommal tölti meg” - hangsúlyozta a Magyar Honvédség parancsnoka. Hozzátette, hogy a katonák azt is bizonyították, hogy az Irakban és Afganisztánban szerzett valós tapasztalatokat bárhol és bármilyen körülmények között képesek alkalmazni.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.