2023. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A végéhez közeledik a Black Swan 2021 gyakorlat

A végéhez közeledik a Black Swan 2021 gyakorlat
honvedelem.hu  |  2021. 06. 16., 11:12
A végéhez közeledik a Black Swan 2021 gyakorlat

A végéhez közeledik a Black Swan 2021 többnemzeti különleges műveleti gyakorlat, amelynek június 15-én tartott tematikus napját Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is megtekintette.

Több, mint 800 fővel – köztük 250 magyar katonával - április 19. óta tart a Black Swan 2021. A többnemzeti különleges műveleti gyakorlat június 18-i zárónapjához közeledve tematikus nap keretében adtak számot megszerzett tudásukról a résztvevők. A légierős és különleges műveleti alegységeket felvonultató képességbemutató első fele a Duna fővárosi szakaszán zajlott, ahol a katonák egy ellenséges erők által védett hajót foglaltak el. A mozzanatot követően a delegáció tagjai – köztük Sándor Tamás vezérőrnaggyal, az MHP különleges műveleti szemlélőjével és Kilián Nándor vezérőrnaggyal, az MHP légierő haderőnemi szemlélőjével - az újdörögdi gyakorlótéren tekintették meg a gyakorlat egyik komplex feladatát.

A légi és különleges műveleti kötelék valóságos típuskavalkádot eredményezett: a légteret JAS-39 Gripen vadászgépek, Airbus H145M, Mi-24 és Mi-17 típusú helikopterek töltötték meg, a szárazföldön pedig HMMWV páncélozott terepjáró gépkocsik és Polaris MRZR-4 ultrakönnyű taktikai gépjárművek rohanták meg a gyakorlótér épületeit. A különleges műveleti katonák pillanatok alatt ártalmatlanították a falak mögött rejtőzködő túszejtőket, foglyaikat pedig biztonságban kimenekítették a területről.

A rendkívül látványos mozzanatokat követően Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében felidézte a magyar különleges műveleti képesség kezdeteit. Mint fogalmazott: „a Magyar Honvédség 2005-ben kezdte meg ennek a képességnek a kialakítását, megalkotását, majd 2018-ban a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elindításával egyidejűleg azt mondtuk, hogy Magyarországnak egy erős, ütőképes Magyar Honvédségre van szüksége, ahol a katonák jól felkészítettek, jól kiképzettek, hazájuk iránt elkötelezettek, lojálisak és a 21. századbeli technikai eszközökkel vannak felszerelve”. A honvédelmi tárca vezetője szólt a Magyarországon létrejövő Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokságról is, amely kapcsán kiemelte, hogy egy, a NATO szintjén is hiányzó képességnek ad otthont hazánk.

A közelmúltban tartott brüsszeli NATO-csúcsot említve Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a találkozón többször is elhangzott: a szövetségnek nemzeti ellenálló képességre van szüksége. „Magyarország ezt kezdte el fejleszteni 2018-ban és egyre nagyobb hangsúlyt kívánunk fordítani arra, hogy a hazai, a nemzeti ellenálló képességet minél magasabb szintre emeljük, hiszen ez adja Magyarország biztonságát, és ez adja a NATO-nak is azt az együttes képességfejlesztését, amelyre napjainkban szükség van” – mondta.

A légierős és különleges műveleti alakulatokat felvonultató képességbemutatót látva Benkő Tibor úgy fogalmazott: „a katonáink felkészültek, a végrehajtó állomány precízen, pontosan, gyorsan tudja a feladatát elvégezni, a parancsnoki állomány szervezetten irányítja a kötelékeket. Hozzátette: nem titkolt cél, hogy egyre több fiatalt megszólítsanak, amelyhez szükség van a most is bizonyító modern, 21. század technikai eszközeire építő Magyar Honvédségre is.”

Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy örömmel jegyezte meg: a magyar katonák ezúttal sem okoztak csalódást. „Engem nem leptek meg. Bízom a magyar katonában, hogy ami tőle elvárható, azt mindig maximális szinten igyekszik végrehajtani. Jól látható, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot a magyar katona valós képességgel, valós tartalommal tölti meg” - hangsúlyozta a Magyar Honvédség parancsnoka. Hozzátette, hogy a katonák azt is bizonyították, hogy az Irakban és Afganisztánban szerzett valós tapasztalatokat bárhol és bármilyen körülmények között képesek alkalmazni.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-21 15:21:41
Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások.
2023-03-17 12:18:01
A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.
2023. 05. 09., 11:12
Izgalmas honvédelmi kiállítás és interaktív tér nyílik a Bálnában épülő honvédelmi központban május 9-én!

  JETfly Magazin

2023. május 26-án, pénteken, ismét kinyitotta kapuit a spotterek előtt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, ahol több újdonság is várta a repülőgépek fotósait. Mutatjuk Olvasóinknak a helyszínen készült felvételeket!