2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aggodalmának adott hangot egy amerikai katonatiszt

Aggodalmának adott hangot egy amerikai katonatiszt
Art of WAR  |  2019. 10. 31., 10:32

Aggodalmának adott hangot az amerikai Nemzetbiztonsági Tanácsban (NSC) szolgáló Alexander Vindman amerikai katonatiszt amiatt, hogy a Trump–kormányzat nyomást próbált gyakorolni Ukrajnára, hogy folytasson vizsgálatot Joe Biden volt amerikai alelnök, demokrata párti elnökjelölt–aspiráns és fia ügyében.

Az Irakban katonaként, majd diplomataként szolgáló Alexander Vindman alezredes ezt a Nemzetbiztonsági Tanács vezetésének jelentette, és kész meghallgatáson részt venni a képviselőháznak a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos vádeljárás érdekében folytatott vizsgálata keretében is.

Volodimir Zelenszkij ukrán és Donald Trump amerikai elnök júliusi 25-én folytatott telefonbeszélgetést egymással, amelyen Trump felvetette a korrupció elleni harc fontosságával összefüggésben Joe Biden fiának a Burisma ukrán gázcégben vállalt szerepét és a Burisma elleni korrupciós vizsgálat leállítását. Mint a telefonbeszélgetésnek a The New York Times című lapban megjelent leiratából kiderült, Trump úgy fogalmazott Zelenszkijnek: „Biden azzal hencegett, hogy leállíttatta a vizsgálatokat. Ha ennek utána tudna nézni”.

„Aggasztott a telefonbeszélgetés” – mondja Vindman az előkészített tanúvallomásában, amelynek a szövege hétfő éjjel került az AP amerikai hírügynökség birtokába. „Nem hittem, hogy helyénvaló arra kérni egy külföldi kormányt, hogy egy amerikai állampolgár ügyében nyomozzon, és aggódtam az Ukrajnának nyújtandó amerikai kormánytámogatással kapcsolatos következtetések miatt is”.

Vindman lesz az első fehér házi illetékes, aki várhatóan megjelenik az elnök elleni alkotmányos vádeljárást megelőző vizsgálat keretében zajló meghallgatáson. A katonatiszt elmondja, hogy először azután számolt be a kétségeiről, hogy Gordon Sondland, az Egyesült Államoknak az Európai Unióhoz akkreditált nagykövete egy július 10-én tartott találkozón sürgette, hogy Ukrajna folytasson vizsgálatot a 2016. évi amerikai elnökválasztás, valamint a Burisma ügyében, amelynél a 2020. évi választásokon elnökjelölt-esélyes Joe Biden fia vezető tisztséget töltött be.

Vindman elmondása szerint közölte Sondlanddal, hogy helytelen, amit mondott, miszerint Biden és a fia ügyében folytatandó vizsgálatnak semmi köze a nemzetbiztonsághoz, és nem kell belekeverni a Nemzetbiztonsági Tanácsot.

A gazdag üzletember, Sondland, aki egymillió dollárt adományozott Trump beiktatásához, ezzel szemben korábban azt mondta az alkotmányos lemondatási eljárás ügyében vizsgálatot folytatóknak, hogy a Nemzetbiztonsági Tanácsból senki sem adott hangot semmilyen kétségnek. Azt is vallotta, hogy nem volt tudomása arról, hogy bármilyen kapcsolat lenne Biden és a Burisma között.

A Trump-Zelenszkij telefonbeszélgetés kapcsán Vindman közölte, hogy a Fehér Ház úgynevezett szituációs szobájában hallotta nemzetbiztonsági kollégáival és Mike Pence alelnök hivatalának munkatársaival együtt a beszélgetést, és az ezzel kapcsolatos aggodalmairól tájékoztatta az NSC vezetőségét.

Vindman, aki kulcsfontosságú tanú lesz, hároméves korában települt át az akkori Szovjetunióból az Egyesült Államokba, különböző katonai és diplomáciai tisztségeket töltött be, mielőtt az NSC alkalmazásába került. Az európai ügyek igazgatója és Ukrajna-szakértő volt Fiona Hill vezetése alatt, aki szintén tett tanúvallomást a vizsgálatban. Hill John Bolton volt nemzetbiztonsági főtanácsadó munkatársa volt. Vindman jelen volt Zelenszkij beiktatásán is a Rick Perry energiaügyi miniszter vezette küldöttség tagjaként és Hill-lel együtt részt vett egy Sondlanddal tartott megbeszélésen. Vindman azt is leszögezi, hogy nem ő az a továbbra is ismeretlen kiszivárogtató, akinek a Trump-Zelenszkij telefonbeszélgetésről szóló jelentése a képviselőházi vizsgálatot elindította.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.