2023. 06. 09. péntek
Félix
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aggodalmának adott hangot egy amerikai katonatiszt

Aggodalmának adott hangot egy amerikai katonatiszt
Art of WAR  |  2019. 10. 31., 10:32

Aggodalmának adott hangot az amerikai Nemzetbiztonsági Tanácsban (NSC) szolgáló Alexander Vindman amerikai katonatiszt amiatt, hogy a Trump–kormányzat nyomást próbált gyakorolni Ukrajnára, hogy folytasson vizsgálatot Joe Biden volt amerikai alelnök, demokrata párti elnökjelölt–aspiráns és fia ügyében.

Az Irakban katonaként, majd diplomataként szolgáló Alexander Vindman alezredes ezt a Nemzetbiztonsági Tanács vezetésének jelentette, és kész meghallgatáson részt venni a képviselőháznak a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos vádeljárás érdekében folytatott vizsgálata keretében is.

Volodimir Zelenszkij ukrán és Donald Trump amerikai elnök júliusi 25-én folytatott telefonbeszélgetést egymással, amelyen Trump felvetette a korrupció elleni harc fontosságával összefüggésben Joe Biden fiának a Burisma ukrán gázcégben vállalt szerepét és a Burisma elleni korrupciós vizsgálat leállítását. Mint a telefonbeszélgetésnek a The New York Times című lapban megjelent leiratából kiderült, Trump úgy fogalmazott Zelenszkijnek: „Biden azzal hencegett, hogy leállíttatta a vizsgálatokat. Ha ennek utána tudna nézni”.

„Aggasztott a telefonbeszélgetés” – mondja Vindman az előkészített tanúvallomásában, amelynek a szövege hétfő éjjel került az AP amerikai hírügynökség birtokába. „Nem hittem, hogy helyénvaló arra kérni egy külföldi kormányt, hogy egy amerikai állampolgár ügyében nyomozzon, és aggódtam az Ukrajnának nyújtandó amerikai kormánytámogatással kapcsolatos következtetések miatt is”.

Vindman lesz az első fehér házi illetékes, aki várhatóan megjelenik az elnök elleni alkotmányos vádeljárást megelőző vizsgálat keretében zajló meghallgatáson. A katonatiszt elmondja, hogy először azután számolt be a kétségeiről, hogy Gordon Sondland, az Egyesült Államoknak az Európai Unióhoz akkreditált nagykövete egy július 10-én tartott találkozón sürgette, hogy Ukrajna folytasson vizsgálatot a 2016. évi amerikai elnökválasztás, valamint a Burisma ügyében, amelynél a 2020. évi választásokon elnökjelölt-esélyes Joe Biden fia vezető tisztséget töltött be.

Vindman elmondása szerint közölte Sondlanddal, hogy helytelen, amit mondott, miszerint Biden és a fia ügyében folytatandó vizsgálatnak semmi köze a nemzetbiztonsághoz, és nem kell belekeverni a Nemzetbiztonsági Tanácsot.

A gazdag üzletember, Sondland, aki egymillió dollárt adományozott Trump beiktatásához, ezzel szemben korábban azt mondta az alkotmányos lemondatási eljárás ügyében vizsgálatot folytatóknak, hogy a Nemzetbiztonsági Tanácsból senki sem adott hangot semmilyen kétségnek. Azt is vallotta, hogy nem volt tudomása arról, hogy bármilyen kapcsolat lenne Biden és a Burisma között.

A Trump-Zelenszkij telefonbeszélgetés kapcsán Vindman közölte, hogy a Fehér Ház úgynevezett szituációs szobájában hallotta nemzetbiztonsági kollégáival és Mike Pence alelnök hivatalának munkatársaival együtt a beszélgetést, és az ezzel kapcsolatos aggodalmairól tájékoztatta az NSC vezetőségét.

Vindman, aki kulcsfontosságú tanú lesz, hároméves korában települt át az akkori Szovjetunióból az Egyesült Államokba, különböző katonai és diplomáciai tisztségeket töltött be, mielőtt az NSC alkalmazásába került. Az európai ügyek igazgatója és Ukrajna-szakértő volt Fiona Hill vezetése alatt, aki szintén tett tanúvallomást a vizsgálatban. Hill John Bolton volt nemzetbiztonsági főtanácsadó munkatársa volt. Vindman jelen volt Zelenszkij beiktatásán is a Rick Perry energiaügyi miniszter vezette küldöttség tagjaként és Hill-lel együtt részt vett egy Sondlanddal tartott megbeszélésen. Vindman azt is leszögezi, hogy nem ő az a továbbra is ismeretlen kiszivárogtató, akinek a Trump-Zelenszkij telefonbeszélgetésről szóló jelentése a képviselőházi vizsgálatot elindította.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.