2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aknavető-bemutató osztrák módra

Aknavető-bemutató osztrák módra
Art of WAR  |  2019. 11. 15., 09:44
Aknavető-bemutató osztrák módra

Egy perc alatt akár tíz gránátot is képes kilőni a Hirtenberger Defence Systems (HDS) öntöltő automata aknavetője, mely számos további harcászati előnnyel is bír. A cég a szlovákiai Záhorie lőterén tartott lövészettel egybekötött bemutató napot november 13-án.

Mint ismert, a közelmúltban a magyar állam kizárólagos tulajdonában lévő HDT Védelmi Ipari Kft. vásárolta meg az 1860-ban alapított, napjainkban komplett aknavető rendszereket gyártó, nemzetközileg is elismert osztrák céget. A szlovákiai bemutatón Carsten Bath, ügyvezető igazgató elmondta: a Hirtenberger DS-t mindig is rendszerszintű szemlélet jellemezte, és ehhez a jövőben is tartják magukat. Véleménye szerint, akik a cégtől vásárolnak aknavetőket, azok komplex képességet kapnak, legyen szó a 60, 81, vagy a 120 milliméteres űrméretről. Magukat a fegyvereket, az aknagránátokat, illetve a tűzvezető rendszereket. Kiemelte, hogy az utóbbiakat többek között úgy alakították ki, hogy könnyedén csatlakoztathatóak lehessenek bármilyen NATO-ország vezetési-irányítási rendszeréhez.

A bemutató legérdekesebb része kétségtelenül az öntöltő automata aknavető volt, amelyet egy szingapúri céggel közösen fejlesztettek ki, és néhány ország hadseregében már rendszeresítettek is. Angol betűszóval SRAMS (Super Rapid Advanced Mortar System) a hagyományos rendszerekhez képest egyaránt kiküszöböli a rátöltés miatt bekövetkezett esetleges baleseteket, növeli a tűzerőt, továbbá lehetővé teszi a tüzelés utáni gyors helyzetváltoztatást (shoot and scoot), mivel többféle platformra is szerelhető. Ráadásul kezeléséhez kevesebb katona is elég, nem is szólva arról, hogy percenként akár tíz gránátot is képes kilőni.

A különféle technikai részletek ismertetése után a lőtéren a gyakorlatban is megnézhettük a hagyományos és az új rendszereket működés közben.  A Magyar Honvédség Parancsnokságáról érkezett katonák ki is próbálhatták a cég 60 milliméteres aknavetőjét, mely egyöntetűen jó benyomást tett rájuk. Elmondták: a rendszer könnyen kezelhető, és szakmailag igen komoly képességekkel bír. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy időjárásálló képességét is gyakorlatban bizonyította…

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.