2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Amerikai Egyesült Államok, a bizalmatlan szövetséges

Amerikai Egyesült Államok, a bizalmatlan szövetséges
Art of WAR  |  2018. 12. 21., 11:09
Amerikai Egyesült Államok, a bizalmatlan szövetséges

Az Egyesült Államok és Németország továbbra is tárgyalásokat folytatnak a színfalak mögött annak lehetőségéről, hogy Németország hozzáférhessen-e ahhoz a minősített számítógépes modellhez, ami a következő generációs német rakétavédelmi rendszer kifejlesztéséhez szükséges.

A fenti probléma a német Védelmi Minisztérium legújabb – a nagyértékű fegyverprogramokra vonatkozó – parlamenti jelentésében is megemlítésre került, igaz minden konkrétumot nélkülözve, a kérdéses rakéta típusának megnevezése nélkül. A jelentés a német TLVS (Taktisches Luftverteidigungssystem – harcászati légvédelmi rendszer) program megvalósításához szükséges algoritmusok megosztására vonatkozó amerikai álláspontot meglehetősen „korlátozónak” találja.

A vita tárgyát a kifejezetten a ballisztikus rakéták elleni védelemre kifejlesztett, PAC–3 MSE (Missile Segment Enhancement) rakéta számítógépes szimulációjának Németországgal való megoszthatósága képezi. A számítógépes modell nagypontossággal előre jelzi, hogy a PAC–3 MSE rakéta milyen hatékonysággal képes megsemmisíteni a különböző teljesítmény jellemzőkkel és parméterekkel bíró ellenséges rakétákat.

„A számítógépes modell rendelkezésre állása pontos információt szolgáltat a PAC–3 MSE rakéták képességeire vonatkozóan.” - nyilatkozta egy a programban érintett, meg nem nevezett forrás. Az elfogórakéták megsemmisítési képességébe vetett bizalom kulcsszerepet játszik a rakétavédelemben, ahol az elfogórakéták teljesítményében történő változtatások adott esetben a különbséget jelenthetik egy ellenséges ballisztikus rakéta időbeni megsemmisítése, vagy a célterületre történő becsapódása között.

Rossz kezekbe kerülve a számítógépes modell szolgáltatta adatok lehetővé teszik, hogy az ellenség kihasználja az elfogórakéták esetleges gyengeségeit, képességhiányait.

Németország a MEADS (Medium Extended Air Defense System) rendszerrel kapcsolatos szellemi tulajdon nagy részét birtokolja, mivel kezdetektől fogva a project kifejezett célja volt, hogy a rendszert teljes egészében a német Bundeswehr (fegyveres erők) „kezébe adják”. Azonban a PAC­–3 MSE rakéta-teljesítmény modell nem tartozik ebbe a körbe, mivel ezeket a rakétákat a jelenleg rendszerben lévő Patriot tűzalegységek is képesek alkalmazni. A számítógépes modell felügyeletét az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének Alsó Rétegű Légvédelem Programirodája (U.S. Army’s Lower Tier Project Office) látja el, ami híres arról, hogy a „Patrioton kívüli” technológiákat nem igazán támogatja (különösen igaz ez az állítás a MEADS esetében).

A német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen és az Egyesült Államok védelmi minisztere, Jim Mattis elmúlt nyáron folytatott megbeszélése hozzásegítette Németországot, hogy az legalább a korábban igényelt rakéta-modellezési adatok közül néhányhoz hozzáférhessen. Von der Leyen állítólag úgy állította be a TLVS programot, mint Berlin azirányú elkötelezettségét, hogy többet invesztáljon az európai védelembe, ami kiemelt jelentőséggel bír a Trump adminisztráció szempontjából.

Mattis meggyőzőnek találta az érvelést, melynek eredményeként az Egyesült Államok egy kompromisszumos javaslattal állt elő. A javaslat értelmében az igényelt számítógépes modell kevésbé szofisztikált változata teljes mértékben átadható Németország részére a Pentagon külföldi katonai értékesítési folyamatának keretében. A teljes modell azonban továbbra is az Egyesült Államok kizárólagos tulajdonában maradna és az ahhoz való hozzáférés különösen szabályozott feltételekkel és környezetben lenne biztosított. A kritikus képességgel kapcsolatos információ védelmében a szimulációt továbbra is egy úgynevezett különleges hozzáférési létesítményben (special access required – SAR) kell őrizni, amelyhez a hozzáférést csak korlátozott számú amerikai és német kormányzati és hadipari személyzet részére engedélyeznek.

Az adatok kompromittálódásának elkerülése és a PAC­­–3 MSE rakéták képességeinek maximális kihasználása érdekében a számítógépes modell integrációját a TLVS rendszerbe kizárólag amerikai szakértők hajthatják végre. Ezen kívül a szimulációkban használt minden fenyegetési modellt az Egyesült Államok kormányának kell jóváhagynia, és ezeknek az adatoknak a szimulációs létesítmény különleges hozzáférési területén kell maradnia.

A német védelmi minisztérium szóvivője – hivatkozva a folyamatban lévő "bizalmas, kétoldalú tárgyalásokra" – elutasította, hogy nyilatkozzon arról, hogy a korlátozások hogyan érintik a német kormányt.

A TLVS program a PAC–3 MSE alkalmazása mellett egy másodlagos „nemzeti fejlesztésű” elfogórakéta alkalmazásával is számol, ami nem más, mint a Diehl Defense által gyártott IRIS-T SL.

A Lockheed Martin-MBDA Németország konzorcium várhatóan februárban vagy márciusban végleges költségjavaslatot fog benyújtani, amelyet később parlamenti felülvizsgálat követ.

Nagy valószínűséggel a TLVS rendszerrel szemben támasztott német követelmények, úgymint a hiperszonikus sebességű légicélok megsemmisítésének képessége és az orosz Iskander ballisztikus rakéta elleni védelmi képesség felsrófolják a program költségeit.

Míg a német Védelmi Minisztérium legutóbbi jelentése – további késedelmek esetére – fenntartja a lehetőséget a német Patriot rendszerek üzemben tartásának meghosszabbítására, továbbra is az új program végrehajtása élvezi az elsődleges prioritást.

„Teljes mértékben meg vagyunk győződve arról, hogy a kiválasztott TLVS technológia kiváló képességgel rendelkezik, mind a 360 fokos radarlefedettség, mind pedig az elfogórakéták hatótávolsága terén.” – jelentette ki német Védelmi Minisztérium szóvivője.

Eközben a védelemipari és kormányzati tisztviselők számos intézkedést hoztak annak érdekében, hogy a program minél hatékonyabban és zökkenőmentesebben kerülhessen végrehajtásra. A program jövő évre vonatkozó finanszírozásának biztosítása érdekében a parlamenti előirányzatok bizottsága novemberben jóváhagyta a Pénzügyminisztérium kérését, miszerint a Bundeswehr STH helikopterprogramjának keretében megmaradt pénzalapok felhasználhatók TLVS fejlesztésére.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 08., 11:28
Az USS United States repülőgép-hordozót arra tervezték, hogy atomfegyverekkel megrakott bombázógépeket indítson fedélzetéről és ezzel megszűnjön a frissen önállóvá vált amerikai légierő nukleáris csapásmérési monopóliuma. Az USS United States azonban sohasem hagyta el a hajógyárat, mert közbeszólt a politika.
2023. 09. 05., 12:06
A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a közelmúltban mutatták be a Szevasztopoli Állami Egyetem és a MoreAgroBioTech kutatási oktatási központ fiatal mérnökei által kifejlesztett tengeri drón, a Sargan prototípusát, amely nevét egy hosszú testű, hegyes orrú ragadozó hal után kapta.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 16:33
A napokban Budapestre szállított Leopard 2A4HU harckocsinak köszönhetően gyakorlativá vált a harckocsizó szakcsoportban tanuló honvéd tisztjelöltek képzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző és Hadtudományi Karán.
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”

  JETfly Magazin

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.