2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Amerikai Egyesült Államok, a bizalmatlan szövetséges

Amerikai Egyesült Államok, a bizalmatlan szövetséges
Art of WAR  |  2018. 12. 21., 11:09
Amerikai Egyesült Államok, a bizalmatlan szövetséges

Az Egyesült Államok és Németország továbbra is tárgyalásokat folytatnak a színfalak mögött annak lehetőségéről, hogy Németország hozzáférhessen-e ahhoz a minősített számítógépes modellhez, ami a következő generációs német rakétavédelmi rendszer kifejlesztéséhez szükséges.

A fenti probléma a német Védelmi Minisztérium legújabb – a nagyértékű fegyverprogramokra vonatkozó – parlamenti jelentésében is megemlítésre került, igaz minden konkrétumot nélkülözve, a kérdéses rakéta típusának megnevezése nélkül. A jelentés a német TLVS (Taktisches Luftverteidigungssystem – harcászati légvédelmi rendszer) program megvalósításához szükséges algoritmusok megosztására vonatkozó amerikai álláspontot meglehetősen „korlátozónak” találja.

A vita tárgyát a kifejezetten a ballisztikus rakéták elleni védelemre kifejlesztett, PAC–3 MSE (Missile Segment Enhancement) rakéta számítógépes szimulációjának Németországgal való megoszthatósága képezi. A számítógépes modell nagypontossággal előre jelzi, hogy a PAC–3 MSE rakéta milyen hatékonysággal képes megsemmisíteni a különböző teljesítmény jellemzőkkel és parméterekkel bíró ellenséges rakétákat.

„A számítógépes modell rendelkezésre állása pontos információt szolgáltat a PAC–3 MSE rakéták képességeire vonatkozóan.” - nyilatkozta egy a programban érintett, meg nem nevezett forrás. Az elfogórakéták megsemmisítési képességébe vetett bizalom kulcsszerepet játszik a rakétavédelemben, ahol az elfogórakéták teljesítményében történő változtatások adott esetben a különbséget jelenthetik egy ellenséges ballisztikus rakéta időbeni megsemmisítése, vagy a célterületre történő becsapódása között.

Rossz kezekbe kerülve a számítógépes modell szolgáltatta adatok lehetővé teszik, hogy az ellenség kihasználja az elfogórakéták esetleges gyengeségeit, képességhiányait.

Németország a MEADS (Medium Extended Air Defense System) rendszerrel kapcsolatos szellemi tulajdon nagy részét birtokolja, mivel kezdetektől fogva a project kifejezett célja volt, hogy a rendszert teljes egészében a német Bundeswehr (fegyveres erők) „kezébe adják”. Azonban a PAC­–3 MSE rakéta-teljesítmény modell nem tartozik ebbe a körbe, mivel ezeket a rakétákat a jelenleg rendszerben lévő Patriot tűzalegységek is képesek alkalmazni. A számítógépes modell felügyeletét az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének Alsó Rétegű Légvédelem Programirodája (U.S. Army’s Lower Tier Project Office) látja el, ami híres arról, hogy a „Patrioton kívüli” technológiákat nem igazán támogatja (különösen igaz ez az állítás a MEADS esetében).

A német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen és az Egyesült Államok védelmi minisztere, Jim Mattis elmúlt nyáron folytatott megbeszélése hozzásegítette Németországot, hogy az legalább a korábban igényelt rakéta-modellezési adatok közül néhányhoz hozzáférhessen. Von der Leyen állítólag úgy állította be a TLVS programot, mint Berlin azirányú elkötelezettségét, hogy többet invesztáljon az európai védelembe, ami kiemelt jelentőséggel bír a Trump adminisztráció szempontjából.

Mattis meggyőzőnek találta az érvelést, melynek eredményeként az Egyesült Államok egy kompromisszumos javaslattal állt elő. A javaslat értelmében az igényelt számítógépes modell kevésbé szofisztikált változata teljes mértékben átadható Németország részére a Pentagon külföldi katonai értékesítési folyamatának keretében. A teljes modell azonban továbbra is az Egyesült Államok kizárólagos tulajdonában maradna és az ahhoz való hozzáférés különösen szabályozott feltételekkel és környezetben lenne biztosított. A kritikus képességgel kapcsolatos információ védelmében a szimulációt továbbra is egy úgynevezett különleges hozzáférési létesítményben (special access required – SAR) kell őrizni, amelyhez a hozzáférést csak korlátozott számú amerikai és német kormányzati és hadipari személyzet részére engedélyeznek.

Az adatok kompromittálódásának elkerülése és a PAC­­–3 MSE rakéták képességeinek maximális kihasználása érdekében a számítógépes modell integrációját a TLVS rendszerbe kizárólag amerikai szakértők hajthatják végre. Ezen kívül a szimulációkban használt minden fenyegetési modellt az Egyesült Államok kormányának kell jóváhagynia, és ezeknek az adatoknak a szimulációs létesítmény különleges hozzáférési területén kell maradnia.

A német védelmi minisztérium szóvivője – hivatkozva a folyamatban lévő "bizalmas, kétoldalú tárgyalásokra" – elutasította, hogy nyilatkozzon arról, hogy a korlátozások hogyan érintik a német kormányt.

A TLVS program a PAC–3 MSE alkalmazása mellett egy másodlagos „nemzeti fejlesztésű” elfogórakéta alkalmazásával is számol, ami nem más, mint a Diehl Defense által gyártott IRIS-T SL.

A Lockheed Martin-MBDA Németország konzorcium várhatóan februárban vagy márciusban végleges költségjavaslatot fog benyújtani, amelyet később parlamenti felülvizsgálat követ.

Nagy valószínűséggel a TLVS rendszerrel szemben támasztott német követelmények, úgymint a hiperszonikus sebességű légicélok megsemmisítésének képessége és az orosz Iskander ballisztikus rakéta elleni védelmi képesség felsrófolják a program költségeit.

Míg a német Védelmi Minisztérium legutóbbi jelentése – további késedelmek esetére – fenntartja a lehetőséget a német Patriot rendszerek üzemben tartásának meghosszabbítására, továbbra is az új program végrehajtása élvezi az elsődleges prioritást.

„Teljes mértékben meg vagyunk győződve arról, hogy a kiválasztott TLVS technológia kiváló képességgel rendelkezik, mind a 360 fokos radarlefedettség, mind pedig az elfogórakéták hatótávolsága terén.” – jelentette ki német Védelmi Minisztérium szóvivője.

Eközben a védelemipari és kormányzati tisztviselők számos intézkedést hoztak annak érdekében, hogy a program minél hatékonyabban és zökkenőmentesebben kerülhessen végrehajtásra. A program jövő évre vonatkozó finanszírozásának biztosítása érdekében a parlamenti előirányzatok bizottsága novemberben jóváhagyta a Pénzügyminisztérium kérését, miszerint a Bundeswehr STH helikopterprogramjának keretében megmaradt pénzalapok felhasználhatók TLVS fejlesztésére.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 03., 15:52
Ünnepi sorakozót és emléktábla avatást tartottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred megalakulása alkalmából március 1-jén, szerdán. Egyúttal megnyitották a Hadikikötőben található hajózástörténeti kiállítást is, ahol a látogatók megismerhetik a folyamőrség történetét.
2023. 03. 03., 13:10
1939. szeptember 10-én, még csak kilenc napja tartott a II. világháború, amikor a Royal Navy elvesztette első hajóját, a HMS Oxley tengeralattjárót. A történteket nemcsak tragikussá, hanem felettébb kínossá is tette, hogy az egyébként már eléggé elavultnak számító egységet nem egy német U-Boot küldte a tenger fenekére, hanem egy másik brit tengeralattjáró, a HMS Triton.
2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023-02-14 09:11:19
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023-02-09 10:25:02
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.