2023. 05. 31. szerda
Angéla
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átadták a zalaegerszegi tesztpálya első ütemét

Átadták a zalaegerszegi tesztpálya első ütemét
honvedelem.hu  |  2021. 07. 15., 15:36
Átadták a zalaegerszegi tesztpálya első ütemét

Újabb jelentős lépés a hazai hadiipar újjáélesztésében: ünnepélyes körülmények között adták át a Rheinmetall AG off-road tesztpályájának első részét július 15-én, csütörtökön, Zalaegerszegen.

Az átadóünnepségen Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta: a gyorsreagálású haderő kialakítása a 21. században létkérdéssé vált, hiszen csak így lehet garantálni a biztonságot, amelyben állampolgáraink nyugodtan, békében tudnak élni és dolgozni. Kiemelte: az elindított fejlesztésekkel az a cél, hogy egy ütőképes, rugalmasan reagálni tudó, modern, jól felszerelt honvédség álljon a haza szolgálatában.

„Valamikor létezett magyar hadiipar. Kár lenne elveszíteni végleg ezt a képességet, mert képesek vagyunk magas színvonalú hazai hadiipart építeni. A Magyar Honvédségnek pedig tudatosan készülnie kell arra, hogy megfeleljen a legújabb biztonsági kihívásoknak; ehhez pedig korszerű technikai eszközök és kiválóan felkészített, a haza iránt elkötelezett, lojális katonák kellenek. Ezt pedig csak folyamatos fejlesztéssel lehet elérni, ezt szolgálja a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program és a már 2026-on túlmutató stratégiai tervek is” – fogalmazott Benkő Tibor.

Hallhattuk: a tesztpálya nem csupán új eszközök tesztelésére, de a harcjárművezetők és a gépjárművezetők képzésére is alkalmas. A tárcavezető megköszönte minden közreműködőnek, hogy határidőre elkészült a tesztpálya első üteme.

Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese leszögezte: a tesztpálya első szakaszának átadása bizonyítja, hogy a haderő és a magyar hadiipar fejlesztése is jó irányba halad. Mint mondta, az állampolgárok biztonságát csak korszerű eszközökkel és korszerűen kiképzett, felszerelt katona állománnyal lehet garantálni; ehhez azonban folyamatos fejlesztésre van szükség.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kifejtette: a tesztpálya átadása csak egy kis szelete a védelmi ipar hosszú távú stratégiájának. „Más országokhoz hasonlóan, a védelmi ipari stratégia nálunk is több lábon áll. Ezek között nagy szerep jut az oktatásnak, mert az ilyen projektek csak akkor lehetnek sikeresek, ha szoros kapcsolatot tartunk fenn különböző oktatási intézményekkel” – szögezte le a miniszter.

Az átadóünnepségen – többek között – Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Marco van Lieshout, a Rheinmetall Hungary Zrt. ügyvezető igazgatója és Vigh László, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is méltatta az új tesztpályát, aláhúzva, hogy mindez újabb komoly lépés a hazai hadiipar újjáélesztési folyamatában. Elhangzott: a hadiipar mindig is élen járt a technológiai fejlesztések terén és ezek rendre gyorsan elterjednek a civil szférában is.

Ami a tesztpályát illeti: mind a kavicsos, mind a földanyag burkolattal, emelkedővel és iszapmedencével nehezített terep, mind pedig a betonos burkolattal ellátott útszakasz más-más vezetési technikát kíván. A katonák felkészítésében óriási jelentőségű lehet a tesztpálya, mert a harcjárművek gyakorlati kipróbálásán túl, annak műszaki adottságait, élethű terepviszony között, a meglévő vezetési és manőverezési technikák csiszolásával és továbbfejlesztésével lehet kipróbálni. A pálya tizenegy hét alatt készült el.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
2023-03-21 15:21:41
Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.