2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átadták a zalaegerszegi tesztpálya első ütemét

Átadták a zalaegerszegi tesztpálya első ütemét
honvedelem.hu  |  2021. 07. 15., 15:36
Átadták a zalaegerszegi tesztpálya első ütemét

Újabb jelentős lépés a hazai hadiipar újjáélesztésében: ünnepélyes körülmények között adták át a Rheinmetall AG off-road tesztpályájának első részét július 15-én, csütörtökön, Zalaegerszegen.

Az átadóünnepségen Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta: a gyorsreagálású haderő kialakítása a 21. században létkérdéssé vált, hiszen csak így lehet garantálni a biztonságot, amelyben állampolgáraink nyugodtan, békében tudnak élni és dolgozni. Kiemelte: az elindított fejlesztésekkel az a cél, hogy egy ütőképes, rugalmasan reagálni tudó, modern, jól felszerelt honvédség álljon a haza szolgálatában.

„Valamikor létezett magyar hadiipar. Kár lenne elveszíteni végleg ezt a képességet, mert képesek vagyunk magas színvonalú hazai hadiipart építeni. A Magyar Honvédségnek pedig tudatosan készülnie kell arra, hogy megfeleljen a legújabb biztonsági kihívásoknak; ehhez pedig korszerű technikai eszközök és kiválóan felkészített, a haza iránt elkötelezett, lojális katonák kellenek. Ezt pedig csak folyamatos fejlesztéssel lehet elérni, ezt szolgálja a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program és a már 2026-on túlmutató stratégiai tervek is” – fogalmazott Benkő Tibor.

Hallhattuk: a tesztpálya nem csupán új eszközök tesztelésére, de a harcjárművezetők és a gépjárművezetők képzésére is alkalmas. A tárcavezető megköszönte minden közreműködőnek, hogy határidőre elkészült a tesztpálya első üteme.

Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese leszögezte: a tesztpálya első szakaszának átadása bizonyítja, hogy a haderő és a magyar hadiipar fejlesztése is jó irányba halad. Mint mondta, az állampolgárok biztonságát csak korszerű eszközökkel és korszerűen kiképzett, felszerelt katona állománnyal lehet garantálni; ehhez azonban folyamatos fejlesztésre van szükség.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kifejtette: a tesztpálya átadása csak egy kis szelete a védelmi ipar hosszú távú stratégiájának. „Más országokhoz hasonlóan, a védelmi ipari stratégia nálunk is több lábon áll. Ezek között nagy szerep jut az oktatásnak, mert az ilyen projektek csak akkor lehetnek sikeresek, ha szoros kapcsolatot tartunk fenn különböző oktatási intézményekkel” – szögezte le a miniszter.

Az átadóünnepségen – többek között – Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Marco van Lieshout, a Rheinmetall Hungary Zrt. ügyvezető igazgatója és Vigh László, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is méltatta az új tesztpályát, aláhúzva, hogy mindez újabb komoly lépés a hazai hadiipar újjáélesztési folyamatában. Elhangzott: a hadiipar mindig is élen járt a technológiai fejlesztések terén és ezek rendre gyorsan elterjednek a civil szférában is.

Ami a tesztpályát illeti: mind a kavicsos, mind a földanyag burkolattal, emelkedővel és iszapmedencével nehezített terep, mind pedig a betonos burkolattal ellátott útszakasz más-más vezetési technikát kíván. A katonák felkészítésében óriási jelentőségű lehet a tesztpálya, mert a harcjárművek gyakorlati kipróbálásán túl, annak műszaki adottságait, élethű terepviszony között, a meglévő vezetési és manőverezési technikák csiszolásával és továbbfejlesztésével lehet kipróbálni. A pálya tizenegy hét alatt készült el.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!