2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átalakul a haderő

Átalakul a haderő
Art of WAR  |  2019. 07. 12., 09:54
Átalakul a haderő

„Megváltoztatjuk a Magyar Honvédség arculatát, képességeit, s gyakorlatilag mindent, ami vele kapcsolatos” - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 11-én, Kaposváron tartott előadásán.

A Somogy Megyei Kormányhivatalban tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddigi eredményeiről, az elkövetkezendő években megvalósítandó feladatairól. Beszámolt a Magyar Honvédség haditechnikai modernizációjáról, a hazai fegyvergyártás újraindításáról, az önkéntes tartalékos rendszer működtetéséről, a honvédelmi kutatások és az innováció céljairól.

A biztonsági helyzet romlása kapcsán kifejtette: olyan új, hibrid hadviselési formák jelentek meg – beleértve a kibertéren belüli hadviselést –, s a terrorizmus olyan globális mértéket öltött, amelyekre a NATO-nak és tagállamainak is választ kell tudni adnia. Ezért döntött úgy a kormány, hogy 2016-tól tízéves, nagyszabású honvédelmi fejlesztési programot valósít meg, amelynek eredményeképpen a Magyar Honvédség a térség meghatározó, ütőképes haderejévé válik. A program a haditechnikai fejlesztéseken túl magában foglalja a katonai életpályamodellt, a tartalékos rendszer struktúrájának frissítését, valamint a honvédelmi oktatás és hazafias nevelés megreformálását is. Benkő Tibor rámutatott, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a kormány egyöntetű erkölcsi és anyagi támogatásával valósul meg. A tárca idén 513 milliárd, jövőre pedig 616 milliárd forintos büdzséből gazdálkodhat, a nemzetközi kötelezettségként vállalt, a védelmi kiadásokra fordított évi 2 százalékos GDP-kiadást pedig határidőre, 2024-re teljesíti Magyarország. „Meg kell értenünk: magunkért, gyermekeinkért, az országért, a jövőért tesszük azt, amit teszünk. Mindennek a biztonság az alapja. Ezt a célt szolgálja a haderőfejlesztés” – mondta a miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta: a nemzeti haderő fejlesztése magában foglalja a területi alapon működő önkéntes tartalékos rendszer kiépítését is, amelyben a megyei védelmi bizottságok és az önkormányzatok munkájára is számítanak, hiszen békeidőben kell megteremteni annak lehetőségét, hogy különleges jogrend esetén az ország védelmi képessége biztos alapokon működhessen. Mint mondta, a cél az, hogy a haderőfejlesztési program eredményeképpen mintegy 30.000 hivatásos katona és 20.000 önkéntes tartalékos szolgálja a hazát.

A tárca vezetője rámutatott, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elsődleges és központi helyén a hivatásukhoz hű, esküjüket minden körülmények között szem előtt tartó katonák állnak. Ezért vezették be a katonai életpályamodellt, amely a leendő és aktív katonáknak egzisztenciális és erkölcsi garanciákat egyaránt biztosít. A miniszter külön kiemelte a prioritásként kezelt hazafias nevelés fontosságát is. Mint mondta, a minisztérium és a Magyar Honvédség rendszerbe szervezetten számtalan programot – többek között a honvédelmi táborokat, az oktatási ösztöndíjrendszert, a Honvédelmi Sportszövetséget és a Honvéd Kadétprogramot – működtet a fiatal generációk megszólítása és támogatása érdekében.

A miniszter elmondta, hogy a honvédelmi fejlesztések a program megvalósításának határideje, 2026 után sem fejeződnek be, hiszen a honvédségnek mindig készen kell állnia, hogy hatékonyan tudjon reagálni az aktuális kihívásokra. Előadásának zárszavában rámutatott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a legjobb úton halad a sikeres megvalósítás felé. „Megváltoztatjuk a Magyar Honvédség arculatát, képességeit, s gyakorlatilag mindent, ami vele kapcsolatos. A fejlesztést számtalan területen zajlik egyszerre. Köszönet illet mindenkit, aki érti és támogatja közös céljainkat” – mondta Benkő Tibor, aki az eseményt követően kötetlen beszélgetést folytatott hivatásos, szerződéses és önkéntes katonákkal.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!