2023. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átalakul a haderő

Átalakul a haderő
Art of WAR  |  2019. 07. 12., 09:54
Átalakul a haderő

„Megváltoztatjuk a Magyar Honvédség arculatát, képességeit, s gyakorlatilag mindent, ami vele kapcsolatos” - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 11-én, Kaposváron tartott előadásán.

A Somogy Megyei Kormányhivatalban tartott előadást Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddigi eredményeiről, az elkövetkezendő években megvalósítandó feladatairól. Beszámolt a Magyar Honvédség haditechnikai modernizációjáról, a hazai fegyvergyártás újraindításáról, az önkéntes tartalékos rendszer működtetéséről, a honvédelmi kutatások és az innováció céljairól.

A biztonsági helyzet romlása kapcsán kifejtette: olyan új, hibrid hadviselési formák jelentek meg – beleértve a kibertéren belüli hadviselést –, s a terrorizmus olyan globális mértéket öltött, amelyekre a NATO-nak és tagállamainak is választ kell tudni adnia. Ezért döntött úgy a kormány, hogy 2016-tól tízéves, nagyszabású honvédelmi fejlesztési programot valósít meg, amelynek eredményeképpen a Magyar Honvédség a térség meghatározó, ütőképes haderejévé válik. A program a haditechnikai fejlesztéseken túl magában foglalja a katonai életpályamodellt, a tartalékos rendszer struktúrájának frissítését, valamint a honvédelmi oktatás és hazafias nevelés megreformálását is. Benkő Tibor rámutatott, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a kormány egyöntetű erkölcsi és anyagi támogatásával valósul meg. A tárca idén 513 milliárd, jövőre pedig 616 milliárd forintos büdzséből gazdálkodhat, a nemzetközi kötelezettségként vállalt, a védelmi kiadásokra fordított évi 2 százalékos GDP-kiadást pedig határidőre, 2024-re teljesíti Magyarország. „Meg kell értenünk: magunkért, gyermekeinkért, az országért, a jövőért tesszük azt, amit teszünk. Mindennek a biztonság az alapja. Ezt a célt szolgálja a haderőfejlesztés” – mondta a miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta: a nemzeti haderő fejlesztése magában foglalja a területi alapon működő önkéntes tartalékos rendszer kiépítését is, amelyben a megyei védelmi bizottságok és az önkormányzatok munkájára is számítanak, hiszen békeidőben kell megteremteni annak lehetőségét, hogy különleges jogrend esetén az ország védelmi képessége biztos alapokon működhessen. Mint mondta, a cél az, hogy a haderőfejlesztési program eredményeképpen mintegy 30.000 hivatásos katona és 20.000 önkéntes tartalékos szolgálja a hazát.

A tárca vezetője rámutatott, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elsődleges és központi helyén a hivatásukhoz hű, esküjüket minden körülmények között szem előtt tartó katonák állnak. Ezért vezették be a katonai életpályamodellt, amely a leendő és aktív katonáknak egzisztenciális és erkölcsi garanciákat egyaránt biztosít. A miniszter külön kiemelte a prioritásként kezelt hazafias nevelés fontosságát is. Mint mondta, a minisztérium és a Magyar Honvédség rendszerbe szervezetten számtalan programot – többek között a honvédelmi táborokat, az oktatási ösztöndíjrendszert, a Honvédelmi Sportszövetséget és a Honvéd Kadétprogramot – működtet a fiatal generációk megszólítása és támogatása érdekében.

A miniszter elmondta, hogy a honvédelmi fejlesztések a program megvalósításának határideje, 2026 után sem fejeződnek be, hiszen a honvédségnek mindig készen kell állnia, hogy hatékonyan tudjon reagálni az aktuális kihívásokra. Előadásának zárszavában rámutatott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a legjobb úton halad a sikeres megvalósítás felé. „Megváltoztatjuk a Magyar Honvédség arculatát, képességeit, s gyakorlatilag mindent, ami vele kapcsolatos. A fejlesztést számtalan területen zajlik egyszerre. Köszönet illet mindenkit, aki érti és támogatja közös céljainkat” – mondta Benkő Tibor, aki az eseményt követően kötetlen beszélgetést folytatott hivatásos, szerződéses és önkéntes katonákkal.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-21 15:21:41
Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások.
2023-03-17 12:18:01
A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.
2023. 05. 09., 11:12
Izgalmas honvédelmi kiállítás és interaktív tér nyílik a Bálnában épülő honvédelmi központban május 9-én!

  JETfly Magazin

2023. május 26-án, pénteken, ismét kinyitotta kapuit a spotterek előtt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, ahol több újdonság is várta a repülőgépek fotósait. Mutatjuk Olvasóinknak a helyszínen készült felvételeket!