2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átfogó haderőfejlesztés, középpontban a katonával

Átfogó haderőfejlesztés, középpontban a katonával
Art of WAR  |  2019. 02. 06., 10:23
Átfogó haderőfejlesztés, középpontban a katonával

Az elmúlt csaknem fél évszázad legnagyobb szabású haderőfejlesztése folyik jelenleg a Magyar Honvédségben – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter évértékelő és feladatszabó értekezletén február 5-én, Budapesten.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartotta rendhagyó évértékelő és feladatszabó értekezletét a honvédelmi miniszter. A rendezvényen részt vettek a minisztérium államtitkárai, a Magyar Honvédség parancsnoka, illetve a tárca és a honvédség vezetői, a társszervezetek és az érdekvédelmi szervezetek képviselői, valamint számos meghívott vendég.

Benkő Tibor beszédében úgy fogalmazott: a kormány célja modern, ütőképes, hazája iránt elkötelezett honvédség megteremtése, amely bármely más nemzet fegyveres erejével felveszi a versenyt, és a térség meghatározó hadereje. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program az elmúlt közel fél évszázad legkomplexebb, legátfogóbb fejlesztési terve, amelyhez a tárca rendelkezik a kormány anyagi és erkölcsi támogatásával.

Irányítás és vezetés

Benkő Tibor kiemelte: az integrált szervezet megszűnésével, a struktúra átalakításával a tárca kormányzati szintű irányítást valósít meg. Feladata a honvédség működésének, fejlesztésének, fenntartásának, az üzemeltetés költségvetési szükségleteinek megteremtése és biztosítása, majd a feladatok végrehajtásának szigorú ellenőrzése. A katonai szervezetek vezetését a Magyar Honvédség parancsnoka hivatott végrehajtani, amihez hatásköre, jogköre és felelőssége is biztosított.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a kor kihívásainak megfelelő Magyar Honvédség létrehozása nemcsak a technikai eszközökön és az anyagi feltételeken múlik, hanem az állomány kiképzettségén, felkészültségén is. Ezt szolgálják a közelmúlt jogszabályi változásai is. A miniszter megemlítette: törvényben rögzítették az előmeneteli rendszer és a hivatásos állományba vétel rugalmasabbá tételét. Benkő Tibor emlékeztetett: a honvédelmi alkalmazotti státuszba történő átsorolás 35 százalékos illetményfejlesztést jelent. Mint hozzátette, mindezt nagyon is megérdemelték az érintettek, hiszen 2015 óta a haderőn belül már megkezdődött egy jelentős illetményfejlesztés, a civil kollégák azonban nem kaptak efféle elismerést. A honvédelmi alkalmazottakra ebben az évben átlagosan mintegy 20 százalékos illetményfejlesztés vár, utána pedig évente 5-5-5 százalékos béremelésre számíthatnak.

A feladatok végrehajtásához szükséges költségvetés rendelkezésre áll.

Fotók: Dévényi Veronika

Középpontban a katona

Benkő Tibor rámutatott: a haderőfejlesztés középpontjában a katona áll. Ennek szellemében az életpályamodellt – benne az illetményfejlesztéssel, az előmeneteli rendszerrel, a lakhatási támogatással és az egészségkárosodási biztosítással – mindig tovább kell fejleszteni. A cél, hogy a katonák és családjuk megtalálják számításukat.

A miniszter kiemelte: korszerű haderő elképzelhetetlen korszerű feltételek mellett végrehajtott kiképzés, képzés és oktatás nélkül. E téren is elkezdődtek a változások – így például ősszel megkezdődött a hazai pilótaképzés az újonnan beszerzett kiképző repülőgépeken –, de további fejlesztések is várhatók.

A tárca és a haderő szélesíteni kívánja a társadalmi kapcsolatokat, erősítené a honvédelmi nevelés rendszerét, illetve az önkéntes tartalékos rendszert is. A honvédelmi nevelés tekintetében Benkő Tibor megemlítette: tavaly nyáron negyvenhét nyári táborban több mint ezerötszáz diák ismerkedhetett meg a honvédséggel, idén pedig már hetvenkét tábor indul mintegy kétezerötszáz fiatal számára. Kiemelte a honvéd kadét ágazati szakképzés sikerét, ezt szintén bővíteni tervezi a tárca, de elkészültek a hódmezővásárhelyi honvéd középiskolára vonatkozó tervek is.

Az önkéntes tartalékos rendszer 2010 óta működik, 2017-ben pedig új lendületet kapott az önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzásával. A rendszerben egyre nagyobb a fiatalok aránya. Két területvédelmi ezred máris megalakult, a létszám mára meghaladja a nyolcezer főt.

Megújuló eszközpark

A technikai fejlesztések terén történt előrelépéseket példaértékűnek nevezte a miniszter, és mint fogalmazott, különösen fontos, hogy a katonák által meghatározott eszközök beszerzése kezdődött meg. A hazai hadiipar fejlesztése területén megemlítette a Kiskunfélegyházán létrejött kézifegyver-összeszerelő üzemet, ahol idén a gyártás is megkezdődik, méghozzá a haderő mellett a magyar fegyveres testületek számára is. Fejlődnek a légierő és a szárazföldi erők képességei is: új repülőgépeket, harckocsikat, tüzér- és páncéltörő eszközöket, modern radarokat, légvédelmi rakétaegységeket szerez be a honvédség.

A nemzetközi célkitűzések terén az eddigi irányelvek követését hangsúlyozta Benkő Tibor. Hazánk számára prioritást élvez a Nyugat-Balkán biztonsága, hiszen e térség a többezer békefenntartó jelenléte ellenére sem tekinthető stabilnak. A V4-es együttműködés szintén kiemelt jelentőséggel bír Magyarország számára. A békemissziós feladatok vonatkozásában továbbra is adottak a súlyponti területek: évente közel kétezer katonánk fordul meg ilyen missziókban.

A honvéd egészségügyről szólva Benkő Tibor köszönetét fejezte ki a Honvédkórház minden dolgozójának. Mint hangsúlyozta, a kórházban folyamatos és biztonságos a betegellátás, a fejlesztések pedig büszkeségre adnak okot. A sajtóhírekben megjelentekkel ellentétben az állomány 99,1 százaléka kérte a honvédelmi alkalmazotti átsorolást, az erre vonatkozó dokumentumokat kevesebb mint 1 százalék nem írta alá a 7200 főből – vagyis tömeges elvándorlásról, összeomlásáról szó sincs.

A tárca 2019-es feladatairól szólva Benkő Tibor – egyebek mellett – a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a haderőfejlesztés felelős gazdálkodás melletti irányítását, a civil kontroll biztosítását, az életpálya fejlesztését jelölte meg.

A miniszter végezetül megköszönte a katonáknak a végrehajtott munkát, amit világszerte mindenütt elismernek.

A magyar katonák fővárosa

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!