2023. 05. 29. hétfő
Magdolna
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átfogó haderőfejlesztés, középpontban a katonával

Átfogó haderőfejlesztés, középpontban a katonával
Art of WAR  |  2019. 02. 06., 10:23
Átfogó haderőfejlesztés, középpontban a katonával

Az elmúlt csaknem fél évszázad legnagyobb szabású haderőfejlesztése folyik jelenleg a Magyar Honvédségben – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter évértékelő és feladatszabó értekezletén február 5-én, Budapesten.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartotta rendhagyó évértékelő és feladatszabó értekezletét a honvédelmi miniszter. A rendezvényen részt vettek a minisztérium államtitkárai, a Magyar Honvédség parancsnoka, illetve a tárca és a honvédség vezetői, a társszervezetek és az érdekvédelmi szervezetek képviselői, valamint számos meghívott vendég.

Benkő Tibor beszédében úgy fogalmazott: a kormány célja modern, ütőképes, hazája iránt elkötelezett honvédség megteremtése, amely bármely más nemzet fegyveres erejével felveszi a versenyt, és a térség meghatározó hadereje. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program az elmúlt közel fél évszázad legkomplexebb, legátfogóbb fejlesztési terve, amelyhez a tárca rendelkezik a kormány anyagi és erkölcsi támogatásával.

Irányítás és vezetés

Benkő Tibor kiemelte: az integrált szervezet megszűnésével, a struktúra átalakításával a tárca kormányzati szintű irányítást valósít meg. Feladata a honvédség működésének, fejlesztésének, fenntartásának, az üzemeltetés költségvetési szükségleteinek megteremtése és biztosítása, majd a feladatok végrehajtásának szigorú ellenőrzése. A katonai szervezetek vezetését a Magyar Honvédség parancsnoka hivatott végrehajtani, amihez hatásköre, jogköre és felelőssége is biztosított.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a kor kihívásainak megfelelő Magyar Honvédség létrehozása nemcsak a technikai eszközökön és az anyagi feltételeken múlik, hanem az állomány kiképzettségén, felkészültségén is. Ezt szolgálják a közelmúlt jogszabályi változásai is. A miniszter megemlítette: törvényben rögzítették az előmeneteli rendszer és a hivatásos állományba vétel rugalmasabbá tételét. Benkő Tibor emlékeztetett: a honvédelmi alkalmazotti státuszba történő átsorolás 35 százalékos illetményfejlesztést jelent. Mint hozzátette, mindezt nagyon is megérdemelték az érintettek, hiszen 2015 óta a haderőn belül már megkezdődött egy jelentős illetményfejlesztés, a civil kollégák azonban nem kaptak efféle elismerést. A honvédelmi alkalmazottakra ebben az évben átlagosan mintegy 20 százalékos illetményfejlesztés vár, utána pedig évente 5-5-5 százalékos béremelésre számíthatnak.

A feladatok végrehajtásához szükséges költségvetés rendelkezésre áll.

Fotók: Dévényi Veronika

Középpontban a katona

Benkő Tibor rámutatott: a haderőfejlesztés középpontjában a katona áll. Ennek szellemében az életpályamodellt – benne az illetményfejlesztéssel, az előmeneteli rendszerrel, a lakhatási támogatással és az egészségkárosodási biztosítással – mindig tovább kell fejleszteni. A cél, hogy a katonák és családjuk megtalálják számításukat.

A miniszter kiemelte: korszerű haderő elképzelhetetlen korszerű feltételek mellett végrehajtott kiképzés, képzés és oktatás nélkül. E téren is elkezdődtek a változások – így például ősszel megkezdődött a hazai pilótaképzés az újonnan beszerzett kiképző repülőgépeken –, de további fejlesztések is várhatók.

A tárca és a haderő szélesíteni kívánja a társadalmi kapcsolatokat, erősítené a honvédelmi nevelés rendszerét, illetve az önkéntes tartalékos rendszert is. A honvédelmi nevelés tekintetében Benkő Tibor megemlítette: tavaly nyáron negyvenhét nyári táborban több mint ezerötszáz diák ismerkedhetett meg a honvédséggel, idén pedig már hetvenkét tábor indul mintegy kétezerötszáz fiatal számára. Kiemelte a honvéd kadét ágazati szakképzés sikerét, ezt szintén bővíteni tervezi a tárca, de elkészültek a hódmezővásárhelyi honvéd középiskolára vonatkozó tervek is.

Az önkéntes tartalékos rendszer 2010 óta működik, 2017-ben pedig új lendületet kapott az önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzásával. A rendszerben egyre nagyobb a fiatalok aránya. Két területvédelmi ezred máris megalakult, a létszám mára meghaladja a nyolcezer főt.

Megújuló eszközpark

A technikai fejlesztések terén történt előrelépéseket példaértékűnek nevezte a miniszter, és mint fogalmazott, különösen fontos, hogy a katonák által meghatározott eszközök beszerzése kezdődött meg. A hazai hadiipar fejlesztése területén megemlítette a Kiskunfélegyházán létrejött kézifegyver-összeszerelő üzemet, ahol idén a gyártás is megkezdődik, méghozzá a haderő mellett a magyar fegyveres testületek számára is. Fejlődnek a légierő és a szárazföldi erők képességei is: új repülőgépeket, harckocsikat, tüzér- és páncéltörő eszközöket, modern radarokat, légvédelmi rakétaegységeket szerez be a honvédség.

A nemzetközi célkitűzések terén az eddigi irányelvek követését hangsúlyozta Benkő Tibor. Hazánk számára prioritást élvez a Nyugat-Balkán biztonsága, hiszen e térség a többezer békefenntartó jelenléte ellenére sem tekinthető stabilnak. A V4-es együttműködés szintén kiemelt jelentőséggel bír Magyarország számára. A békemissziós feladatok vonatkozásában továbbra is adottak a súlyponti területek: évente közel kétezer katonánk fordul meg ilyen missziókban.

A honvéd egészségügyről szólva Benkő Tibor köszönetét fejezte ki a Honvédkórház minden dolgozójának. Mint hangsúlyozta, a kórházban folyamatos és biztonságos a betegellátás, a fejlesztések pedig büszkeségre adnak okot. A sajtóhírekben megjelentekkel ellentétben az állomány 99,1 százaléka kérte a honvédelmi alkalmazotti átsorolást, az erre vonatkozó dokumentumokat kevesebb mint 1 százalék nem írta alá a 7200 főből – vagyis tömeges elvándorlásról, összeomlásáról szó sincs.

A tárca 2019-es feladatairól szólva Benkő Tibor – egyebek mellett – a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a haderőfejlesztés felelős gazdálkodás melletti irányítását, a civil kontroll biztosítását, az életpálya fejlesztését jelölte meg.

A miniszter végezetül megköszönte a katonáknak a végrehajtott munkát, amit világszerte mindenütt elismernek.

A magyar katonák fővárosa

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-21 15:21:41
Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások.
2023-03-17 12:18:01
A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.
2023. 05. 09., 11:12
Izgalmas honvédelmi kiállítás és interaktív tér nyílik a Bálnában épülő honvédelmi központban május 9-én!

  JETfly Magazin

2023. május 26-án, pénteken, ismét kinyitotta kapuit a spotterek előtt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, ahol több újdonság is várta a repülőgépek fotósait. Mutatjuk Olvasóinknak a helyszínen készült felvételeket!