2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Európai Unió Űrprogramügynöksége (EUSPA) elindulásával új pályára áll az uniós űrkutatás

Az Európai Unió Űrprogramügynöksége (EUSPA) elindulásával új pályára áll az uniós űrkutatás
Art of WAR  |  2021. 05. 12., 15:24

Az ügynökség 2021. május 12-én hivatalosan az Európai Unió Űrprogramügynökségévé (EUSPA) alakul, és ezzel új korszak kezdődik az uniós űrprogramban. Az Európai GNSS Ügynökség örökségét folytató EUSPA újabb feladatokat vállal magára, hogy még több lehetőséget teremtsen az uniós polgárok és a gazdaság számára.

Mi változott?

Az új űrrendelet értelmében az EUSPA megbízatásába mostantól beletartoznak a következők:

• kibővült feladatkör a Galileo és az EGNOS programban, beleértve a megnövekedett irányítási feladatokat a műveletek és a szolgáltatásnyújtás terén;

• az uniós űrprogram minden komponensének biztonsági tanúsítása, a Galileo Biztonsági Megfigyelőközpont működtetése, az üzemeltetési biztonsággal együtt;

• az európai uniós állami műholdas kommunikációs rendszer (GOVSATCOM) felhasználókkal kapcsolatos szempontjainak koordinációja, szoros együttműködésben a tagállamokkal és más érdekelt felekkel;

• a downstream piacok fejlesztése és az innováció erősítése, támaszkodva a Galileo és az EGNOS programra, és most már a Kopernikuszra is, a finanszírozási mechanizmusok, például az Alapvető Elemek és a Horizont Európa multiplikátorhatását kihasználva.

Az Európai Bizottság (EB) a későbbiekben úgy határozhat, hogy más feladatokkal is megbízza az ügynökséget.

A legelső integrált uniós űrprogram

„A gazdaságunk, a társadalmunk és a biztonságunk egyre nagyobb mértékben függ a világűrtől. Európa hihetetlen lehetőségek előtt áll, és ezeket nem szabad kihagyni. Az EUSPA létrehozásával az Európai Unió tovább növeli az uniós polgárok által az uniós űrprogramra fordított befektetés megtérülését azzal, hogy erősíti az űrprogram hozzájárulását az uniós prioritásokhoz. Ezt elsősorban a program különféle összetevői, különösen a navigáció, a Föld-megfigyelés és a biztonságos kommunikáció közötti szinergiák kiaknázásával fogjuk elérni, hogy ágazatok széles körében adjunk lendületet az innovációnak” – mondta az EUSPA ügyvezető igazgatója, Rodrigo da Costa.

„Az új ügynökség meghatározó szerepet játszik az uniós űrprogram minden komponensének biztonsági tanúsításában. A különböző komponensek elfogadható kockázati étvágyának biztosítása döntő jelentőségű az Unió és tagállamainak biztonságához és autonómiájához. Az uniós űrprogram biztonsági akkreditációs hatóságának minőségében összeülő tagállamok együttesen gyakorolják ezt a felelősséget, hogy minden űrkomponens esetében eleget tegyenek a biztonsági követelményeknek” – jelentette ki Bruno Vermeire, az EUSPA Biztonsági Akkreditációs Tanácsának elnöke.

Az Európai Unió Űrprogramügynöksége (EUSPA) elindulásával új pályára áll az uniós űrkutatás EUSPA/PR/21/01 Prága, 2021. május 12. EUSPA SAJTÓKÖZLEMÉNY www.euspa.europa.eu A közzétett információk a felelősségkizáró nyilatkozat, a szerzői jogi nyilatkozat és a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok hatálya alá tartoznak. Az EUSPA érdemi közreműködésével az EU új űrprogramja összehangolt megközelítést biztosít az uniós űreszközök fejlesztésében és hasznosításában. Ez garantálni fogja a szolgáltatás folyamatosságát, az infrastruktúra és a rendszerek biztonságát, egyúttal módot ad az EU űrkutatásban betöltött szerepének növelésére. Megszilárdítja a Galileo/EGNOS és a Kopernikusz kiemelt programot, támogatja az uniós prioritások, konkrétan a zöld megállapodás és a digitális átállás megvalósítását, növeli Európa ellenálló képességét és hozzájárul a polgárainak biztonságához, amivel további kezdeményezések, például a biztonságos összekapcsolás előtt is megnyitja az utat.

„Az EUSPA döntő szerepet fog játszani az Unió űrprogramjának végrehajtásában és az uniós űrkutatási törekvések valóra váltásában” – összegezte az Európai Unió új Űrprogramügynökségének ügyvezető igazgatója, Rodrigo da Costa.

Az Európai Unió Űrprogramügynökségéről (EUSPA)

Az Európai Unió Űrprogramügynöksége (EUSPA) biztonságos európai műholdas navigációs szolgáltatásokat nyújt, ösztönzi a Galileo, az EGNOS és a Kopernikusz program adatainak és szolgáltatásainak kereskedelmi hasznosítását és koordinálja az Unió készülő állami műholdas kommunikációs programját, a Govsatcomot. Az EUSPA feladata az uniós űrprogram valamennyi komponensének biztonsági tanúsítása. Az innovatív és versenyképes űrágazat fejlődésének támogatásával és a teljes uniós űrkutatói közösség összefogásával az EUSPA hozzájárul az európai zöld megállapodáshoz és a digitális átálláshoz, az Unió és polgárainak biztonságához, miközben erősíti az EU függetlenségét és rezilienciáját.

Sajtóközlemény

 

Forrás: https://www.euspa.europa.eu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.