2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Európai Unió Űrprogramügynöksége (EUSPA) elindulásával új pályára áll az uniós űrkutatás

Az Európai Unió Űrprogramügynöksége (EUSPA) elindulásával új pályára áll az uniós űrkutatás
Art of WAR  |  2021. 05. 12., 15:24

Az ügynökség 2021. május 12-én hivatalosan az Európai Unió Űrprogramügynökségévé (EUSPA) alakul, és ezzel új korszak kezdődik az uniós űrprogramban. Az Európai GNSS Ügynökség örökségét folytató EUSPA újabb feladatokat vállal magára, hogy még több lehetőséget teremtsen az uniós polgárok és a gazdaság számára.

Mi változott?

Az új űrrendelet értelmében az EUSPA megbízatásába mostantól beletartoznak a következők:

• kibővült feladatkör a Galileo és az EGNOS programban, beleértve a megnövekedett irányítási feladatokat a műveletek és a szolgáltatásnyújtás terén;

• az uniós űrprogram minden komponensének biztonsági tanúsítása, a Galileo Biztonsági Megfigyelőközpont működtetése, az üzemeltetési biztonsággal együtt;

• az európai uniós állami műholdas kommunikációs rendszer (GOVSATCOM) felhasználókkal kapcsolatos szempontjainak koordinációja, szoros együttműködésben a tagállamokkal és más érdekelt felekkel;

• a downstream piacok fejlesztése és az innováció erősítése, támaszkodva a Galileo és az EGNOS programra, és most már a Kopernikuszra is, a finanszírozási mechanizmusok, például az Alapvető Elemek és a Horizont Európa multiplikátorhatását kihasználva.

Az Európai Bizottság (EB) a későbbiekben úgy határozhat, hogy más feladatokkal is megbízza az ügynökséget.

A legelső integrált uniós űrprogram

„A gazdaságunk, a társadalmunk és a biztonságunk egyre nagyobb mértékben függ a világűrtől. Európa hihetetlen lehetőségek előtt áll, és ezeket nem szabad kihagyni. Az EUSPA létrehozásával az Európai Unió tovább növeli az uniós polgárok által az uniós űrprogramra fordított befektetés megtérülését azzal, hogy erősíti az űrprogram hozzájárulását az uniós prioritásokhoz. Ezt elsősorban a program különféle összetevői, különösen a navigáció, a Föld-megfigyelés és a biztonságos kommunikáció közötti szinergiák kiaknázásával fogjuk elérni, hogy ágazatok széles körében adjunk lendületet az innovációnak” – mondta az EUSPA ügyvezető igazgatója, Rodrigo da Costa.

„Az új ügynökség meghatározó szerepet játszik az uniós űrprogram minden komponensének biztonsági tanúsításában. A különböző komponensek elfogadható kockázati étvágyának biztosítása döntő jelentőségű az Unió és tagállamainak biztonságához és autonómiájához. Az uniós űrprogram biztonsági akkreditációs hatóságának minőségében összeülő tagállamok együttesen gyakorolják ezt a felelősséget, hogy minden űrkomponens esetében eleget tegyenek a biztonsági követelményeknek” – jelentette ki Bruno Vermeire, az EUSPA Biztonsági Akkreditációs Tanácsának elnöke.

Az Európai Unió Űrprogramügynöksége (EUSPA) elindulásával új pályára áll az uniós űrkutatás EUSPA/PR/21/01 Prága, 2021. május 12. EUSPA SAJTÓKÖZLEMÉNY www.euspa.europa.eu A közzétett információk a felelősségkizáró nyilatkozat, a szerzői jogi nyilatkozat és a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok hatálya alá tartoznak. Az EUSPA érdemi közreműködésével az EU új űrprogramja összehangolt megközelítést biztosít az uniós űreszközök fejlesztésében és hasznosításában. Ez garantálni fogja a szolgáltatás folyamatosságát, az infrastruktúra és a rendszerek biztonságát, egyúttal módot ad az EU űrkutatásban betöltött szerepének növelésére. Megszilárdítja a Galileo/EGNOS és a Kopernikusz kiemelt programot, támogatja az uniós prioritások, konkrétan a zöld megállapodás és a digitális átállás megvalósítását, növeli Európa ellenálló képességét és hozzájárul a polgárainak biztonságához, amivel további kezdeményezések, például a biztonságos összekapcsolás előtt is megnyitja az utat.

„Az EUSPA döntő szerepet fog játszani az Unió űrprogramjának végrehajtásában és az uniós űrkutatási törekvések valóra váltásában” – összegezte az Európai Unió új Űrprogramügynökségének ügyvezető igazgatója, Rodrigo da Costa.

Az Európai Unió Űrprogramügynökségéről (EUSPA)

Az Európai Unió Űrprogramügynöksége (EUSPA) biztonságos európai műholdas navigációs szolgáltatásokat nyújt, ösztönzi a Galileo, az EGNOS és a Kopernikusz program adatainak és szolgáltatásainak kereskedelmi hasznosítását és koordinálja az Unió készülő állami műholdas kommunikációs programját, a Govsatcomot. Az EUSPA feladata az uniós űrprogram valamennyi komponensének biztonsági tanúsítása. Az innovatív és versenyképes űrágazat fejlődésének támogatásával és a teljes uniós űrkutatói közösség összefogásával az EUSPA hozzájárul az európai zöld megállapodáshoz és a digitális átálláshoz, az Unió és polgárainak biztonságához, miközben erősíti az EU függetlenségét és rezilienciáját.

Sajtóközlemény

 

Forrás: https://www.euspa.europa.eu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-05-28 13:25:58
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

A 2014-es első, majd a 2022 óta tartó második, Ukrajna elleni orosz fegyveres támadás tökéletes pontossággal mutat rá arra: Nyugat-Európa és a NATO jelenleg erős korlátokkal küzd még az önvédelem területén.

  NÉPSZERŰ HÍREK