2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Balatonakarattyán találkoztak az egykori helikopteresek

Balatonakarattyán találkoztak az egykori helikopteresek
honvedelem.hu  |  2020. 10. 12., 13:16
Balatonakarattyán találkoztak az egykori helikopteresek

Először adott otthont az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ ( MH RKKK ) a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozójának, 2020. október 10-én, szombaton.

A rendezvény megnyitóján Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes köszöntötte a megjelenteket. Beszédében emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy három helikopteres alakulat - az egykori MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred és az MH 90. Asbóth Oszkár Futárhelikopter Ezred, valamint az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis- hajdani és jelenlegi bajtársai találkoznak Balatonakarattyán. Mint mondta: a bakonyi ezred csapatzászlója most mindhárom alakulatot jelképezi.

A megnyitót követően Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője tájékoztatta a megjelenteket a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program azon elemeiről, amelyek a légierőt érintik. „A haderőnem teljes vertikumában megújul, a képességek minden csapatrészben növekedni fognak 2026-ig” - hangsúlyozta. A forgószárnyasokkal kapcsolatban Kilián vezérőrnagy aláhúzta: az Airbus H145M típusú, könnyű, többcélú helikoptereknek 2025-re kell elérniük a teljes hadműveleti képességet.

„A helikopter pilóták elmondása alapján, az első tapasztalatok kifejezetten pozitívnak bizonyulnak. Törekednünk kell ugyanakkor arra, hogy az új, modern funkciók használatának begyakorlása mellett a régi iskola technikáit is szinten tartsuk” –árulta el érdeklődésünkre a vezérőrnagy. Az MHP légierő haderőnemi szemlélője felhívta a figyelmet arra is, hogy 2021. augusztusában az illetékesek tervei szerint újra nagyléptékű nemzetközi repülőnapot tartanak Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

Horváth Alajos nyugállományú őrnagy, a találkozó főszervezője elmondta: nem titkolt céljuk, hogy az idősebb korosztály megismerkedjen a jelenkor „forgószárnyas helyzetével” is.

A rendezvény résztvevői -technikai bemutató keretében- megtekintették az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról érkezett Airbus H145M típusú helikoptert. A program végén a jelenlévők néma főhajtással emlékeztek azon bajtársaikra, akik már nem lehetnek közöttük.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.