2024. 03. 03.
Kornélia
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bemutatkozott a magyar fejlesztésű, mobil katonai lőkonténer

Bemutatkozott a magyar fejlesztésű, mobil katonai lőkonténer
honvedelem.hu  |  2022. 05. 11., 09:53
Bemutatkozott a magyar fejlesztésű, mobil katonai lőkonténer

Kilencedik alkalommal rendezik meg május 10-12. között a Nemzetközi Hadiipari Kiállítást (IDEB 2022) Pozsonyban. A rendezvény nulladik, avagy szakmai napján részt vett Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára és Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint a Magyar Védelmi Export Ügynökség (VEX) meghívására és szervezésében bemutatkoztak olyan hazai hadiipari fejlesztések, amelyek a nemzetközi színtéren is büszkeségre adnak okot.

A rendezvény megnyitóján Eduard Heger, Szlovákia miniszterelnöke és Jaroslav Naď védelmi miniszter köszöntötte a megjelenteket. A kormányfő beszédében köszönetet mondott a szlovák fegyveres erők és a szlovák védelmi minisztérium vezetőinek, amiért a közelmúltat alapjában meghatározó orosz-ukrán háború miatt közvetlen és gyors intézkedésekkel erősítették meg Szlovákia biztonságát és védelmi képességeit. Kijelentette: a szlovák katonai képességek történelmi csúcspontot értek el, amit korántsem a szerencsének, vagy a véletlennek köszönhet Szlovákia. A nemzetközi összefogás fontosságát méltatva úgy fogalmazott: az orosz-ukrán háború kijózanító erővel mutatott rá, hogy közös európai érdek a biztonság és a védelmi képességek megerősítése. Utóbbi kapcsán hangsúlyozta: ma ez már konkrét, fizikai védelmi képességet kell, hogy jelentsen, amiben hatalmas szerep jut az együttműködésnek és a nemzeti képességek egymással történő megosztásának. Az európai közösségek erejét méltatva hozzátette: hetek alatt születnek olyan megállapodások, amelyekhez korábban hónapokra lett volna szükség.

Jaroslav Nad’ örömének hangot adva úgy fogalmazott, hogy évről-évre egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés övezi a kiállítást. A szlovák védelmi miniszter hozzátette: ez természetesen annak is a jele, hogy minden nemzet érzi, mennyire felértékelődött a védelem és biztonság napjainkban. Kijelentette: az ukrajnai orosz agresszió megmutatta, mennyire fontos, hogy a nemzetek dinamikusan fejlődő, modern hadiiparral rendelkezzenek.

A rendezvényen 15 ország több mint 100 kiállítója mutatkozik be. A VEX meghívására és szervezésében olyan hazai hadiipari fejlesztések is megjelentek, amelyek a nemzetközi színtéren is büszkeségre adnak okot. Az ügynökség a magyar védelmi ipari termékek és szolgáltatások hazai és nemzetközi piacra jutásának előmozdítását célzó, valamint a védelmi ipar fejlesztésében közreműködő gazdasági társaság.

A keddi szakmai napon részt vett Szabó István honvédelmi államtitkár, aki a honvedelem.hu-nak elmondta: a biztonsági környezet sok tekintetben megváltozott, ami előtérbe helyezte a regionális, közép-európai együttműködéseket. Szólt arról is, hogy bár a nemzetek más-más területekre helyezik a hangsúlyt, nem mindent látnak egyformán, de a Visegrádi Négyek együttműködésének és a védelmi együttműködéseknek nincsenek alternatívái. „Az elmúlt néhány hónap eseményei megmutatták, mennyire fontosak ezek a szövetségek” – mondta, hozzátéve, hogy a védelmi együttműködés mellett ugyanolyan fontos a védelmiipari közös munka is. „Látjuk, hogy az országok egyre többet gondolkodnak a védelem megerősítésén, nyilván egyre inkább beruháznak a hadseregekbe, egyre nagyobb a kereslet, ami feltételezi a védelmiipari képességek bővítését, fejlesztését is” – fogalmazott Szabó István, rámutatva arra, hogy éppen ezért fontos hazánk számára is a kiállításon való jelenlét, hiszen a rendezvény erősíti a regionális együttműködést, új partnerek találnak egymásra, és nem utolsó sorban a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program mellett rendkívül fontos célkitűzés a magyar hadiipar újbóli megteremtése, bővítése is. „Ilyen formában mi is érdekeltek vagyunk, hiszen szeretnénk bemutatkozni, eredményeinket bemutatva” – jelentette ki a honvédelmi államtitkár.

 

Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese szerint rendkívül fontos a magyar jelenlét egy ilyen nemzetközi hadiipari kiállításon, mivel a Magyar Honvédség mellett a hazai hadiipar és a katonákat támogató szervezetek is meg tudnak jelenni. Mint fogalmazott: egy ilyen rendezvény részben potenciális piaci lehetőséget jelent, másfelől pedig büszkén mutathatjuk be az olyan magyar hadiipari eredményeket, mint például a hazai fejlesztésű, egyedülálló mobil katonai lőkonténert. Sándor vezérőrnagy hozzátette: az ilyen találkozók alkalmával a szomszédos országok, partnerek között mindig szó esik a nemzetek haderőfejlesztéseiről is. „Azt gondolom, hogy ezzel, a jól megkomponált tervvel – ami mögött ott a politikai akarat és a támogatás – példát mutattunk az egész régiónak, hogy nem csak a haderőt lehet fejleszteni, hanem az ország védelmi képességeit is” – mondta.

A kiállításon résztvevő nemzetek haditechnikai eszközeit szemügyre véve a Magyar Honvédség parancsnokának helyettesét arról is kérdeztük, hogy e felvonultatott – főként - közép-európai mezőnyben hol helyezkedik el a Magyar Honvédség. Válaszában Sándor Zsolt vezérőrnagy kijelentette: mindenképpen van okunk a büszkeségre. Rámutatott arra is: noha a cseh és szlovák hadiipar hagyományosan mindig előrébb járt bizonyos területeken, ma már azonban van, amiben hazánk vette át a vezető szerepet, így például a pilóta nélküli repülőeszközök fejlesztésében, vagy az elektronikai-számítógépes támogatás és a gyalogsági fegyverek tekintetében. „A már befejeződött és még folyamatban lévő fejlesztések mind-mind támogatják a Magyar Honvédséget, egyúttal visszahelyeznek bennünket a hadiipari térképre is” – tette hozzá.

A 2006 óta immáron kilencedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Hadiipari Kiállításon – többek között – bemutatkozott a német Rheinmetall Lynx gyalogsági harcjárműve is, amelynek gyártása – a rendezvényen szintén megjelenő Gidrán páncélozott harcjármű mellett – a közeljövőben Magyarországon is megkezdődik. Mindemellett a rendezvényen számos hazai fejlesztést is felvonultattak, így a HM EI Zrt. pilóta nélküli repülőeszközét, illetve a Continest Technologies Zrt. egyedi fejlesztésű, telepíthető mobil katonai lőkonténerét is.

 

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024-02-06 11:13:03
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.